Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українці створили вертоліт, який може літати навіть після відмови двигуна

Категорія:

Ще наприкінці дев’яностих років минулого століття запорізьке підприємство «Мотор Січ» за власні обігові кошти розпочало реалізацію амбітної програми — «Національний вертоліт». Цей шлях багатьом скептикам здавався майже безперспективним, бо самостійно опанувати виготовлення всіх складових вертольота складно.

Але Україну недаремно називають авіаційною державою. Було створено власне конструкторське бюро з літакобудування. У Харківському авіаційному інституті відкрили факультет вертольотобудування, який на замовлення підприємства здійснює підготовку відповідних фахівців. Завдяки такому кроку нині на заводі достатньо високопрофесійних кадрів, які, так би мовити, крокують у ногу з технічним прогресом.

Результатом цієї роботи стала низка перспективних розробок. Одна з них — середній транспортно-бойовий вертоліт Мі-8МСБ-В, створений в інтересах вітчизняного оборонного відомства. За словами фахівців-розробників АТ «Мотор Січ», суттєва перевага цього вертольота полягає в тому, що на ньому встановлений сучасний двигун — ТВ3-117ВМА СБМ 1В 4Е серії. Аби створити запас потужності, двигун спеціально дефорсували, причому вдалося зберегти наявний редуктор. Тепер навіть у випадку виходу з ладу одного з двигунів вертоліт зможе виконувати завдання на другому, працюючи в режимі так званої «надзвичайної ситуації». До того ж цей тип двигуна дозволяє вертольоту швидко відриватися від землі при максимальній завантаженості. А ще цей двигун не страждає від «кисневого голоду», що дозволило розв’язати проблему базування на висоті понад 2000 метрів над рівнем моря.

Довідка «НА»

У серпні 2013 року було встановлено новий світовий рекорд з набору висоти для вертольота Мі-8МСБ-В — 9155 метрів. Причому льотчикам-випробувачам знадобилося для цього 29 хвилин 30 секунд. «З новими двигунами від «Мотор Січ» вертоліт може використовуватися і в холод, і в спеку, і в умовах високогір’я. Перебуваючи на рекордних для вертольотів висотах, навіть в умовах розрідженого повітря або за температури навколишнього середовища 52 градуси за Цельсієм, вертоліт не втрачає потужності завдяки новим двигунам. Фактично, створено універсальну, всепогодну машину».

Цей гвинтокрил здатний ефективно знищувати броньовану техніку, вогневі точки та живу силу противника. На ньому встановлене потужне озброєння — кероване і некероване ракетне, бомбардувальне, стрілецько-гарматне, а також система мінування. Повітряна машина може транспортувати вантажі та техніку, особовий склад — десант з озброєнням або поранених на ношах, а також брати участь у пошуково-рятувальних операціях.

На Мі-8МСБ-В встановлена лазерна система формування прицільної марки ФПМ-01КВ. Вона забезпечує можливість оперативного бойового застосування некерованих засобів ураження. Ця система також дозволяє виконувати стрільбу з нерухомих артилерійських установок вертольота вночі при спостереженні наземної цілі крізь окуляри нічного бачення. ФПМ-01КВ може використовуватися ще й як резервна система прицілювання під час застосування тепловізорів типу FLIR.

Варте уваги й те, що у вертольота досконало продумана система бортового захисту. Так, на Мі-8МСБ-В встановлена станція оптико-електронного пригнічення «Адрос». Вона забезпечує високоефективний захист вертольота від керованих ракет з інфрачервоними головками самонаведення різних типів. При цьому станція не вимагає інформації про тип та частоту роботи інфрачервоної головки самонаведення ракети, а також наявності системи виявлення пусків ракет.

На Мі-8МСБ-В встановлено і комбінований прилад створення перешкод «Адрос» КУВ 26–50. Він призначений для розміщення та викидання з одного приладу хибних теплових цілей та протирадіолокаційних пасивних перешкод калібру 26 та 50 міліметрів. Це призводить до появи хибної інформації про координати вертольота і, як наслідок, ракети, випущені по ньому, не влучають у ціль.

Розробники передбачили і захист вертольота від ракет із тепловими головками самонаведення. Для цього був встановлений екранно-вихлопний прилад АШ-01В, який підвішується до гвинтокрила з обох боків неподалік від вихлопних патрубків двигунів. Ця функція здійснюється завдяки екрануванню інфрачервоного випромінювання, яке створюють нагріті частини вихлопних трактів двигунів, а також шляхом зниження температури та зміни напряму виходу газів.

До речі, під час робочої поїздки до Запоріжжя начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко не випадково завітав до флагмана українського вертольотобудування АТ «Мотор Січ». Він, зокрема, наголосив, що «нині вітчизняні підприємства активно працюють над модернізацією парку вертольотів Збройних Сил, покращенням їхніх характеристик, першою чергою завдяки встановленню нових двигунів, на виготовленні яких спеціалізується «Мотор Січ». За своїм потенціалом підприємство здатне у повному обсязі вирішувати питання щодо модернізації та ремонту вертолітної техніки для потреб вітчизняного війська, а також створити суто український вертоліт, який відкриє перед країною нові можливості. Вже є певні напрацювання у цьому напрямку і відповідні технічні рішення».

Сергій ВОРОНКОВ

Наші інтереси: 

Україна - авіаційна держава.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Слава Українській Нації!
Хоча це не новий гвинтокрил, а тiльки глибока модернізація.

Коментарі

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Слава Українській Нації!
Хоча це не новий гвинтокрил, а тiльки глибока модернізація.

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Слава Українському Духу! Слава українським конструкторам! Наснаги на подальшу творчість! Радіймо!

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!