Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Iловайський котел»: два роки без відповіді

Спецтема:

Андрій СЕНЧЕНКО: «Причиною трагедії була неадекватність рішень політичного керівництва країни. Потрібен відкритий судовий процес»

160829illovaysk.jpg

Фото Андрій Нестеренка
Фото Андрій Нестеренка

Передсвяткові фанфари, репетиції параду до Дня Незалежності, запальні промови і вступ українських військових до Іловайську — таким був серпень 2014 року. У другій половині серпня 2014-го щодоби офіційні джерела повідомляли про поступове входження українських військ в це невелике, але стратегічно важливе з позиції транспортної розв’язки містечко. До іловайської катастрофи військові вже мали негативний досвід, зокрема під Зеленопіллям, коли російська реактивна артилерія з території РФ розбомбила наші позиції, та збиття із ПЗРК українського Іл-76 при заході до луганського аеропорту. Якщо атаки з території РФ не очікував майже ніхто (хоча про наявність посилених частин російських військ біля кордону з Україною було відомо заздалегідь), то трагедія Іл-76 продемонструвала, що військове керівництво явно непрофесійно відноситься до даних розвідки. Наступ українських військ на досить укріплений Іловайськ став черговим проявом ігнорування очевидних небезпек.

Минуло два роки, на стіні Михайлівського Золотоверхого монастиря висять портрети загиблих українців зокрема під Іловайськом, після якого трапився ще й Дебальцівський котел, в суспільстві досі точаться дискусії про доцільність проведення парадів, а винні так і не були названі. Основна апеляція влади — якби не Путін, то біди б не було. Вже майже як два роки працює новий склад Верховної Ради, але він так і не продовжив роботу парламентської комісії, очолювану Андрієм Сенченком, по розслідуванню іловайської трагедії. І це не дивлячись на те, що деякі комбати, які вийшли із цього «котла», через кілька місяців потрапили до парламенту. В чому проблема? Чому так затягують із покаранням відповідальних? Говоримо із народним депутатом V, VI, VII скликань, головою СК з розслідування трагедії під Іловайськом, головою громадської організації «Сила права» Андрієм СЕНЧЕНКОМ:

— Наша комісія по розслідуванню іловайської трагедії довела, що можна працювати ефективно. Поновлення роботи цієї комісії в новому парламенті — це моральний борг депутатів і в першу чергу тих депутатів, які самі брали участь в тих подіях. Я дуже добре пам’ятаю поведінку Тетерука і Берези на засіданнях слідчої комісії, куди ми їх запрошували і опитували. Особисто у мене склалось враження, що й тоді вони далеко не про все хотіли говорити.

Фото Миколи Тимченка (\"День\")
Фото Миколи Тимченка ("День")

Безумовно, воєнна прокуратура має займатись розслідуванням іловайської трагедії. Депутати не повинні тиснути на слідство, але вони й не мають дозволяти владі замовчувати деякі речі. Перше, що ми окреслили в роботі комісії — це спроба розібратись в передумовах того, що трапилось. Ці передумови полягали в тому що відбувалось протягом місяця в секторі D. Так-от, дії та бездіяльність військово-політичної влади країни в період, який передував іловайській трагедії — це те, що треба пильно вивчати.

23 липня 2014-го року сталась передача повноважень від одного командуючого сектору іншому і на цю дату чітко зафіксовано стан речей в секторі. В динаміці ми відстежили все що там відбувалось до його розформування 24 серпня.

Далі треба вивчити планування операції по наступу на Іловайськ. Тут так саме є багато питань. Третє — коли виник «котел», то відбулось дві спроби деблокування цього «котла». Це те про що влада мовчить, тому що людей двічі з ціллю піару відправляли на гарантовану смерть. Перший раз батальйонну тактичну групу 51-ї бригади і других раз зведену батальйонну тактичну групу 93-ї чугуївської бригади із Харківської області. Підкреслюю, що про це влада мовчить і не хоче брати до уваги ці втрати у звітах по Іловайську. Наступне питання полягає у всьому, що торкається переговорів по відкриттю коридорів для виходу з «котла». Там багато брехні. Останній епізод — це прорив з «іловайського котла».

Отже, на першому етапі військова прокуратура не розслідувала дві спроби деблокування «котла». Тоді я як голова комісії звернувся з листом до генпрокурора (тоді ним був Ярема) і звернув його увагу на важливість цього епізоду. Ярема мені відповів, що дійсно я правий і дав доручення, щоб слідча група прокуратури ці два епізоди включила до загального плану розслідування. Але досі я чую ті цифри, які влада транслює суспільству, і вони збігаються з нашим розслідуванням лише того, що торкається одного епізоду — це прорив з «іловайського котла». Відповідно, навколо цього триває маніпуляція з числом загиблих. Насправді сумарно щодо всього що там відбувалось наші втрати набагато вищі ніж це оприлюднюється офіційно.

Ми як громадяни зможемо зрозуміти те, наскільки ефективним є офіційне слідство лише тоді, коли відбудеться відкритий судовий процес над тими хто винний в іловайській трагедії. Відповідь, що винний Путін і його кліка — дуже очевидна, але не повна. Путін, безумовно, за це має відповідати в Гаазькому трибуналі.

Українське суспільство має також цікавити те, наскільки адекватними були рішення нашого військового і політичного керівництва. Від себе можу додати, що необхідно зараз звернути увагу на суд над генералом Назаровим. Його зараз судять в Павлограді за, на мій погляд, злочинну команду про відправлення трьох бортів Іл-76 в луганський аеропорт. Цей генерал, який тоді був начальником штабу АТО, за висновками нашої комісії в значній мірі був винний в тому, що трапилось в Іловайську. Вважаю, що якщо б він своєчасно поніс відповідальність за збитий Іл-76 під Луганськом, то можливо й не було б іловайської трагедії. Тоді він так само ігнорував дані розвідки, коли віддавав команду по взяттю Іловайська, як ігнорував дані розвідки про наявність у окупантів ПЗРК з яких був збитий Іл-76. Абсолютна неадекватність цього персонажу значною мірою стала причиною трагедії.

Крім того, причиною трагедії була неадекватність рішень політичного керівництва країни — Президента як Верховного головнокомандуючого та воєнного керівництва, яке вислуговувалось перед Президентом і «чистило чоботи» до параду в той час, коли розпочався масовий вхід в Україну військ агресора. Зараз пресі треба уважно придивитись до процесу в Павлограді і розібратись в позиції за допомогою якої намагається захиститись Назаров. Ця позиція захисту ілюструє підходи військового і політичного керівництва до того, що відбулось. Назаров був також першим заступником начальника Генштабу і зараз в суді стверджує, що влітку 2014 року у нас не було агресії зовні, не було зовнішнього супротивника, а були деякі групи незадоволених шахтарів, від яких він не очікував, що вони можуть бути озброєні ПЗРК з яких збили Іл-76. Коли його будуть судити за Іловайськ, то гадаю, що він знову обере таку стратегію захисту. Більш того, йому в цьому допомагає трактування війни як АТО, де немає конкретної відповідальності.

Резюмуючи, треба сказати, що в основі іловайської трагедії було не введення воєнного стану в країні. І відповідальність за це лежить на Верховному головнокомандуючому.

Валентин ТОРБА, «День», №148-149, (2016)

Цитата: "Всі знають, хто винен. Всі знають, що це найвище командування Генштабу. Скажімо прямо, наш Президент, — вважає військовий, який присутній на акції."

Наші інтереси: 

Ми все повернемо, а винні будуть покарані. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Іловайська трагедія увійде в книгу історії як трагедія для Української армії і Добробатів і як ганьба для тих,хто їх із кущів розстрілював,замалювавши перед тим номерні знаки на військовій техніці і зрізавши шеврони із військової форми.

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Чи можливо в цій державі притягнути до відповідальності президента?

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"Ми все повернемо, а винні будуть покарані з любов'ю". ;-))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

ВІдповіддю може бути тільки покарання винних, без огляду на посади!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Хто винний? Народ, який 22 роки обирав до влади пройдисвітів! Та й зараз цей народ лише частково просвітлений.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Ми завше шукаємо винних? Чи то хвороба?
О-о!...
У Пророка:

"Чи винна ж голубка, що голуба любить? 
Чи винен той голуб, що сокіл убив?" ("Причинна" Т.Г.Шевченко)

Або навіть така драма з народного українського життя Карпенка-Карого «Хто винен?»

Пане Сірку, Ти себе позиціонуєш поза "цим народом"?
Даруй, Ти й справді певен, що "народ обирав"?! ))
Тут знову буде моє "О-о!" ))

І ще... Наскільки винен той, кому десятиліттями промивали(ють) мізки?

"Чи справді тут місце на таке запитання, ми не знаємо. Справжньої, свідомої вини жодної з дійових осіб ми не бачимо. Натомість ця драма показує з якоюсь майже відчутною пластичністю душну й темну атмосферу сучасного українського села, де є тисячі причин для того, щоб підірвати у людях все чисте й здорове, але ніщо тут не збуджує, не підтримує в них почуття обов’язку і громадської свідомості. Можливо, що саме в цій моральній атмосфері автор хотів дошукатись головного джерела вини і трагічного конфлікту осіб, що діють у його драмі." (тут)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"ТОЙ..." винен в тому, що бачачи несумісність офіційної пропаганди з реальним життям, не шукав відповіді, хоча б для самого себе, на причини такої несумісності.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Отже, НЕО не винен! ))) Бо він шукав відповідь на запитання "Що таке Матриця?"
Ставаймо нео-Арсенами, нео-Володимирами, нео-Андріями, нео-Оленами! ("Нео" - "новий", до слова, як і Іван="новий" в "Добрій Новині Ісуса Хреста, Сина Божого").
І скажімо Матриці. як Нео:
"Я знаю, ви мене чуєте. Я відчуваю вас. Я знаю, ви боїтеся … боїтеся нас, боїтеся змін. Я не знаю майбутнього. Я не стану передбачати як все скінчиться. Я скажу лише з чого почнеться. Зараз я повішу трубку і покажу людям, те, що ви хотіли приховати. Я покажу їм світ без вас. Світ без диктату і заборон. Світ без кордонів. Світ, де все можливо. Що буде далі вирішувати нам."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Стаття про винних. Винних і вказую. Якщо не знайти першопричини - не зрозумієш суті.
Я таки цей народ. Тут і моя вина, що недопояснював, недопросвітив...
Народ обирав діями або бездіяльністю (священники кажуть: попускав).
Щодо промивки мізків. Є меншість, яка нездатна розрізнити добро і зло. Є більшість, якій вигідно (спокійніше, комфортніше) не розрізняти. Більшість просто пливе за течією. Є ще меншість - еліта. Справжню еліту більшість не бачить - не комфортно, незручно - бо треба бути жити чесно і працювати якісно.

Автор шукає винних. Їх багато. Їх занадто багато.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Друже Миро, пропоную вставити у статтю відеорепортаж телеканалу "24".
Ось готовий фрейм:

Цитата:
Цитата: "Всі знають, хто винен. Всі знають, що це найвище командування Генштабу. Скажімо прямо, наш Президент, — вважає військовий, який присутній на акції."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Дякую, додав.

Арсен Дубовик каже:
Друже Миро, пропоную вставити у статтю відеорепортаж телеканалу "24".
Ось готовий фрейм:

Цитата:<blockquote class="bb-quote-body"><a href="http://24tv.ua/vsi_znayut_hto_vinen__v_tsentri_kiyeva_vimagayut_rozslidu... class="bb-url" rel="nofollow">Цитата</a>: "Всі знають, хто винен. Всі знають, що це найвище командування Генштабу. Скажімо прямо, наш Президент, — вважає військовий, який присутній на акції."</blockquote>

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Іловайська трагедія увійде в книгу історії як трагедія для Української армії і Добробатів і як ганьба для тих,хто їх із кущів розстрілював,замалювавши перед тим номерні знаки на військовій техніці і зрізавши шеврони із військової форми.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ірина Чорна.
0
Ще не підтримано

"Іловайський котел" - це рана на тілі українського народу, вона ще болить. Це один, проте не єдиний, страшний епізод тих важких подій, які ще й досі не зупинені...
Чому так трапилось, чому взагалі трапилась війна..? Це наслідки дій, бездіяльності, зрад і т.д... А якщо глибше, то це наслідок такого рівня свідомості. Це таке сприйняття "безпечності" українців показало нам, що треба "думати" самим, самим приймати рішення, самим вирішувати свої проблеми. Самим потрібно бути сильними - світлими. Нас боляче вдарили, але все-рівно не всі зрозуміли... Проте поступове прозріння приходить. Ми повинні об'єднуватись, змінюватись, "підійматись вгору", творити світлий простір своєї країни. Бо у просторі боротьби ніхто не буде переможцем, будь яка перемога буде "зі сльозами на очах". Моя мрія, щоб нас Українців просто боялись і не розуміли ті хто хоче воювати. Страх породить параліч і фантазії... непотрібно буде ніякої зброї, кулеметів і т.д щоб ворога перемогти.)
Ми повинні діяти без агресії і осуду, справедливість буде, вона навіть і є, і нікуди не дівалась, просто не зовсім така як хочеться... такий розвиток. Треба "підійматись вгору", це важко реалізувати, зрозуміти, проте це необхідна умова для припинення війни на сході України, війни в серцях людей, війни з собою. Всесвіт мудрий він все бачить.