Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Грушевський проти Франка

Викинутий з газети „Кurier Lwowski", Франко активно включився в роботу Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові. Одначе М. Грушевський ... навмисне не створював як голова товариства умов для успішної роботи І. Франка, бо бачив у ньому ідейного ворога.

Навпаки, М. Грушевський, загарбавши в свої руки всю видавничу роботу, перетворився в справжнього експлуататора, що відбирав сили І. Франка, відтягував його від творчої праці, заставляв вести чорнову редакторську роботу в „Українсько-руській видавничій спілці" та „Літературно-науковому віснику”.

Мене так використовують, — жалівся І. Франко А. Чайковському, — що вже і жити не хочеться. Я змушений вести коректу чужих праць, справляти переклади на німецьку мову таких перекладачів, що й до белетристики не годяться, не то научних діл. Я мушу слухатися, бо моє існуваинія загрожене. З тої праці я осліп і оглух".

За таку непосильну працю Франко одержував від Грушевського мізерні гроші, які не давали можливості утримувати родину, і поетові доводилось зароб¬ляти в російській та німецькій пресі. „Бувши мало що не 10 літ головним співробітником, а потім головним редактором „Літературно-наукового вісника", — писав про себе Франко, — я можу сказати, що не пропустив не то одної статті, але навіть одного рядка, не прочитавши його вперед у рукописі і не виправивши, де треба"

Одначе „Вісник" підписував поруч з Франком і Грушевський, як редактор. Коли ж Франко вибув із редакції ,,Літературно-наукового вісника", Грушевський, замість вдячності письменникові за його працю, ховаючись під лицемірною машкарою доброзичливого ставлення до Франка, спрямовував проти нього своїх прибічників. Різні євшани, єфремови та дорошенки почали в своїх статтях про українську літературу або зовсім ігнорувати діяльність Франка, або перекручувати та принижувати її.

З яким болем писав не раз про це на схилі свого віку І. Франко. Так, в. 1912 р., коли Франкові стало відомо про вихід в Москві його оповідання „До світла" разом, з біографією, він з гіркотою писав, що „,з наших галичан досі ніхто не здобувся навіть на таку характеристику". Більш того, в курсах історії української літератури, як каже Франко, „ані про мої найвизначніші твори, ані про мою наукову та публіцистичну діяльність нема навіть згадки".

Коли ж Франко видавав свій „Нарис історії українсько-руської літератури до 1890 р.", Грушевський та інші ... „патріоти” відкрили відверте і підле гоніння проти хворого письменника. „Останніми часами, — писав про це Франко, — я мав досить сумний досвід із рецензентами мойого „Нарису"... Один Дорошенко в київській „Раді", а другий у „ЛНВ" зробили собі приємність, кажучи вульгарно, „попицькати мою працю".

Франко спробував спростувати думки наклепників-патріотів, але і тут на перешкоді став Грушевський, „Грушевський заявив мені, — продовжує Франко, — що редактор не має права вчити рецензента, як має що писати, а на мою просьбу помістити в „ЛНВ" декілька розділів мойого нарису, щоб дати публіці, особливо російській, поняття, як він зписаний, дав рішучу відмовну відповідь... Се й спонукало мене відсунутися від співробітництва в „Л.-Н. Віснику", який також, на мою думку, перестав бути органом громадським, а зробився особистим органом теперішнього його редактора" (тобто Грушевського).


Подано у скороченні. Джерело: Дей О. Шурат С. Боротьба Івана Франка... // Наукові записки Інституту суспільних наук АН УРСР.— К., 1953.—Т. І. С. 49-69.

Повний текст статті

Наші інтереси: 

Знати деталі ідолов України юуває корисним.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Дякую. Т.Г. Шевченко -український пророк, Іван Франко - український Мойсєй... Дякуємо

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Коментарі

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Дякую. Т.Г. Шевченко -український пророк, Іван Франко - український Мойсєй... Дякуємо

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!