Portrait de Олена Каганець
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Accès: 0

Був наказ «відловлювати» невинних людей, – генерал міліції Каплій

Світ:

Спецтема:

Після того, як влада та міліція за три дні так і не оприлюднили жодного рішення для нормалізації ситуації на Черкащині, генерал міліції, колишній начальник Управління МВС у Черкаській області та в. о. начальника УСБУ регіону Микола Каплій «почав діяти». 

За словами Каплія, учора після обіду він почав оприлюднювати у ЗМІ «правду про те, що відбулося 23 січня під час так званого захоплення обласної державної адміністрації». Він зазначив, що про події в ОДА йому розповіли міліціонери, які були присутні на місці подій.

– За багато годин до того, як розпочався штурм, в Черкаську ОДА було заведено близько 30 невідомих людей, оснащених гумовими кийками американського зразка (таких на озброєнні в міліції нема), захисними шоломами, балончиками зі сльозогінним газом та іншими захисним речами. Вони були розміщені на першому, другому, третьому поверхах. Їх там годували, поїли, горілку давали… – почав розповідати Микола Васильович.

Опісля, за його інформацією, в ОДА прибув сам начальник УМВС у Черкаській області Володимир Ліпандін.

– Він завів туди певну кількість міліціонерів особового складу. Мало хто з них був оснащений кийками та балончиками. За шоломи навіть говорити не доводиться. Тобто кинули: як було, так і йдіть. Пан Ліпандін особисто у фойє провів інструктаж, на якому заявив: «Ми маємо показати жорсткість. Маємо показати всій Україні приклад, як треба боротися з цими… (знаєте, як їх називають)», – зазначив Каплій.

Він запевнив, що «міліціонерів там тримали довго, без води та їжі».

– Було затримано міліцією при штурмі 58 осіб. Але з них в приміщенні лише одиниці затримали. Знову ж таки команда Ліпандіна, Іващенка. Вони поставили оточення в районі музучилища, «Сільпо» по кварталу від того, де відбувалися події, і сказали: «Хапати всіх і везти у Соснівський відділок». Так от мені міліціонери, які там стояли, розповіли, що не знали, чи затримані діти справді були при штурмі чи ні. Їх тупо «відловлювали». Більшість тих, кого затримали, до цієї події ніяк не причетні. Про це мені теж міліціонери розповіли. Їх ще й підганяли, що «малувато позатримували», – каже Каплій. – На наше 280-тисячне місто і 58 затриманих… Дійсно, Ліпандін по цьому показнику вийшов на перше місце в державі.

Наостанок Микола Каплій запевнив, що має план дій, що складається з чотирьох пунктів. Першим з них і було розповсюдження правди про події в ніч з 23 на 24 січня. Також Микола Васильович написав звернення до міліції, яке розповсюдив у ЗМІ. У ньому він просить міліціонерів переходити на бік народу.

«Керівники приходять і йдуть геть. Вам жити тут, на своїй землі, зі своїми родинами, дивитися їм в очі, тож я звертаюся до вас: не виконуйте злочинні накази, захищайте людей, проявіть мужність, перейдіть на бік народу», – резюмує у своєму зверненні Каплій.

– Ми будемо діяти виключно в межах закону, ніяких захоплень приміщень, погромів. Про це не може бути й мови. Я знаю, як діяти, щоб влада з судами не могла заборонити людям збиратися, – заінтригував Каплій. – Після моєї заяви у ЗМІ про те, що я готовий вивести 10 тисяч людей, мені подзвонили знайомі міліціонери і повідомили, що буквально через півдоби після мого звернення у Черкаси на територію однієї з частин приїхало три автобуси «Беркуту» з інших областей. Я радий, що такими діями хоч 90 осіб, але від Києва відтягнув.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Portrait de Альберт Саїн
0
No votes yet

Ну 90 людей з 10.000 це дійсно будой хоч щось аніж нічого..
Все таки той Каплій принаймні не просто говорить але ще і намагається діяти, а це вже приємно знати.

Commentaires

Portrait de Альберт Саїн
0
No votes yet

Ну 90 людей з 10.000 це дійсно будой хоч щось аніж нічого..
Все таки той Каплій принаймні не просто говорить але ще і намагається діяти, а це вже приємно знати.