Portrait de Олена Каганець
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Accès: 0

Істерика Москви не завадить будувати стіну на кордоні з Росією

Світ:

Попри усю важливість демаркації кордону між Україною та Росією наразі головним «прикордонним завданням» для нашої країні є реальне унеможливлення вільного переміщення на українську територію диверсантів і терористів, для чого демаркація аж ніяк не обов’язкова. Вчорашня заява секретаря РНБО Андрія Парубія про односторонню демаркацію кордону з Росією стала черговим приводом для істерики Москви.  

Нагадаємо, вчора Парубій повідомив, що РНБО доручила Кабміну організувати односторонню демаркацію українсько-російського кордону і забезпечити кордон «необхідним інженерно-технічним облаштуванням» відповідно з рівнем загроз національній безпеці.

В Москві відреагували на цю заяву швидко і обурено. Голова комітету з міжнародних справ Держдуми Росії Олексій Пушков заявив, що «односторонньої демаркації кордону не буває». «Якщо в Києві не в курсі, то для демаркації кордону завжди створюється змішана комісія, і дві сторони цим займаються, це взагалі є предметом окремої угоди між державами. Кордон, проведений однією країною, є незаконним, невизнаним і не має жодної юридичної сили. Тому одностороння демаркація кордону - це вихід на постійні прикордонні конфлікти з Росією», - заявив він.

Попри очевидну необхідність демаркації кордону з Росією, про яку йдеться всі 23 роки української незалежності, і абсолютну неможливість проведення цієї процедури за участю обох сторін в умовах збройної агресії Росії проти України, заява Парубія не виглядає необхідною, адже наша держава має повне право облаштовувати власну територію і власну ділянку кордону і без демаркації. Тим більше, що давно і успішно проведено делімітацію кордонів з РФ (позначення кордонів на карті, в той час як демаркація – це визначення безпосередньо на місцевості).

Як пояснив Еспресо.TV український дипломат Василь Філіпчук, логіка є і в українській, і в російській позиції щодо демаркації.

«В принципі ми маємо повне право розбудувати наш кордон так, як ми хочемо, але досвід засвідчує, що зазвичай у випадку демаркації на місцевості з’являється низка проблем, які без доброї волі іншої сторони вирішити дуже і дуже важко. На місці кордону завжди є ті чи інші непередбачені на карті об’єкти, припустимо річки чи інші природні утворення. Тобто зазвичай нормальна демаркація є лише за згоди обох сторін», - зазначив експерт.

За його словами, юридично «росіяни не зможуть заперечити, якщо ми зі свого боку кордону побудуємо якісь укріплювальні споруди. Інше, коли ми говоримо про серединну лінію, тут без росіян зробити таку лінію достатньо складно». «Враховуючи той факт, що зараз відбувається військова агресія збоку російської федерації і Росія не тільки не перешкоджає, але й повністю сприяє цьому, ми маємо повне і політичне і моральне право робити кроки по зміцненню свого кордону, а от чи можемо ми робити демаркацію – це, звичайно, питання», - зазначив Філіпчук.

При цьому він підкреслив, що в нинішній ситуації було б «значно краще побільше робити реальних справ і поменше різних публічних заяв». 

«Делімітація кордону повністю завершена і погоджена. На карті все давним-давно є, проблем жодних немає. Достатньо відійти на 50 метрів від позначеної на карті серединної лінії і можна будувати все, що ми хочемо. Ми маємо на це повне право», - впевнений Філіпчук.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Кращий коментар

Portrait de Анатолій Висота
0
No votes yet

То пора вже давно будувати!

Commentaires

Portrait de Анатолій Висота
0
No votes yet

То пора вже давно будувати!