Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українці не можуть без космосу

Третьою людиною, що має українське походження й побачить Землю з орбіти стала американський астронавт Хайді Стефанишин-Пайпер. Хайді Стефанишин здійснить політ у космос на шатлі "Атлантіс" 27 серпня у складі експедиції з шести астронавтів і пробуде на борту човника 12 днів, здійснивши два виходи у відкритий космос.

Першого свого космонавта Україна здобула на шостому році незалежності. Це сталося у восени 1997 року, коли українець, виходець з Клішківців, що на Чернівеччині, льотчик-космонавт Леонід Каденюк виконав космічний політ на американському космічному кораблі багаторазового використання "Коламбія".
Каденюк провів у на орбіті Землі сімнадцять діб і став Першим космонавтом Незалежної України.

До нього у космос з українців літав Павло Попович. Український космонавт у 1962 здійснив на кораблі-супутнику "Восток-4" перший у світі груповий політ двох пілотованих кораблів. Наступними у його кар'єрі стали польоти "Союзі-14" та орбітальній станції "Салют-3".

Третьою людиною, що має українське походження й побачить Землю з орбіти стала американський астронавт Хайді Стефанишин-Пайпер. Хайді Стефанишин здійснить політ у космос на шатлі "Атлантіс" 27 серпня у складі експедиції з шести астронавтів і пробуде на борту човника 12 днів, здійснивши два виходи у відкритий космос.

Астронавт Хайді Стефанишин-Пайпер й після одруження зберегла прізвище свого батька – Михайла Стефанишина.

Вона, за свідченням її рідні, пам’ятає про своє українське коріння, володіє українською мовою й мріє після повернення зі своєї першої космічної експедиції побувати на батьківщині батька.

Батько астронавтки з українським прізвищем -- Михайло Стефанишин народився у селі Якимів, що на Львівщині.

Сама Хайді народилася вже в Америці, але має родичів в Україні. На Львівщині мешкають її двоюрідні сестри та брати, яких вона має аж 15. Двоє з них живуть у містечку Новий Яричів неподалік Львова.

Брат Хайді працює охоронцем на Південному ринку у Львові, а сестра — Марія Бабій вже на пенсії, але підробляє у місцевій піццерії, аби фінансово підтримувати онуку, яка вчиться в універститеті. Пані Марія знає про знамениту сестру, хоча ніколи у житті її не бачила особисто. Між родинами донедавна існувало постійне листування, яке, на жаль, перервалося.

У невеличкій кімнаті витягла з шафи пухкого конверта з сімейним архівом. Розклала на столі світлини та листівки, що їх одержала з Америки від родини сестри Хайді і стала розповідати:

"Я – Бабій Марія, сестра астронавтки Хайді Стефанишин-Пайпер, про яку мені мама дуже багато розповідала... Про її батька — маминого рідного брата, який поїхав на роботу у Німеччину, там оженився, а відтак з родиною виїхав до Америки. Його жінка – німкеня. Дядько мав п”ятьох дітей, з яких другою була Хайді – дівчинка. Вона дуже гарно вчилася, була дуже здібна... Гарно знає українську мову."

Хайді Стефанишин-Пайпер, здобувши освіту за спеціальністю інженер-механік в Массачусетському інституті технології, вступила до військово-морських сил США.

Через одинадцять років Хайді стала лейтенантом-коммандером і у квітні 1996 року обрана кандидатом в астронавти НАСА.

У 2003 році американка була удостоєна звання командера Військово-морських сил США. Після тренування кваліфікована як "спеціаліст місії" для космічних польотів.

Перша спроба Хайді полетіти у космос була відкладена через катастрофу шатлу "Коламбія”, яка сталася у 2003 році. Тимчасово американську космічну програму було заморожено. Однак, після вдалого польоту космічного корабля "Діскавері" у минулому місяці, космічне агентсво НАСА увімкнуло "зелене світло" для першого з шістнадцяти запланованих польотів шатлів, екіпажі яких повинні добудувати Міжнародну космічну станцію.

Екіпаж першого з шатлів прибув у центр космічних польотів імені Кенеді на мисі Канаверал сьомого серпня. Хайді Стефанишин-Пайпер у складі саме цього екіпажу.

Кілька років тому вона прилітала до Росії, у Центр підготовки космонавтів імені Гагаріна, де спілкувалася з колегами-космонавтами, однак того разу відвідати Україну не змогла.

Пані Марія пишається знаменитою сестрою і слідкує за її кар'єрою,і вболіває за те, щоб космічна місія відбулася успішно, а відтак дві родини, що їх доля розвела по різні боки океану, могли зустрітися.

Більшість мешканців Нового Яричева знають про землячку-астронавта, однак не дивуються цьому.

Молодий мешканець Нового Яричева, що представився Олегом? каже:

"Гордість відчуваємо, що така людина причетна до нашого Нового Яричева. Приємно. І, відповідно, якийсь статус той Новий Яричів матиме. Хоч про нього знатимуть в Україні."

Тут переконані що Україна має всі шанси стати у світовій спільноті відомою як батьківщина знаменитих футболістів, співаків, боксерів, космонавтів й людей інших професій завдяки працелюбності українців.

Справді, у космічній галузі Україна серед тих, хто попереду. Експерти зазнають що космічні успіхи Союзу були б неможливими без українського конструкторського бюро "Південне". Саме на "Південному" розробляли космічні ракети, що здобули для країни космічну славу.

У 1995 році, "Південне" і виробниче об’єднання "Південмаш" спільно з партнерами зі США, Росії та Норвегії почали реалізацію проекту "Морський старт". Українсько-російська ракета-носій "Зеніт" виводить на орбіту супутники зв'язку.

А з космодрому Плесецьк ракета-носій "Циклон-3" запустила на орбіту першого супутника під юрисдикцією України "Січ-1".

Українські космонавти зазначають, що на розвиток цієї галузі, держава виділяє замало коштів.

У бюджеті на 2006 рік на розвиток космонавтики передбачили близько 350 мільйонів гривень, тоді як Сполучені Штати виділяють 15-16 мільярдів доларів щорічно.

Підготувати свого космонавта - для України - недозволена розкіш, адже курс підготовки одного космонавта коштує 20 мільйонів доларів.


----------------------------------------------------

В тему:

Україна - перша космічна держава?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи