Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 6

Українське прискорення: генерал Де Ґолль + Батько Махно

Якщо український народ підтримає концепцію Третього Гетьманату, то після розробки нової Конституції йому треба буде демократично обрати Гетьмана. Але де його взяти?

На початку 2006 року за результатами загальнонаціонального опитування французи визнали Шарля Де Ґолля найкращим президентом сучасної Франції, його авторитет має всесвітнє визнання. Цей «французький гетьман» створив найавторитарніший і водночас — найдемократичніший тип президентського правління в усій сучасній Європі. До свого гетьманства ідеалістично налаштований генерал ішов 18 років: від лідера французького опору в 1940 році до призначення прем’єр-міністром, прийняття нової Конституції і тріумфального обрання президентом у 1958 році.

Чи є в Україні всенародно відомі патріоти масштабу Де Ґолля, які довго й безкомпромісно йшли до влади, жодним чином не заплямувавши своєї честі? Схоже, що немає, тож «французький варіант» потребує українського прискорення, тим більше, що Україна знає багато прикладів вибухового розгортання подій і стрімкої появи нових лідерів. Великі воїни у нас завжди з’являлися тоді, коли наставав час великих битв.

Прикладом може бути стрімкий злет творців Першого та Другого Гетьманатів — Богдана Хмельницького і Павла Скоропадського. А ще дивовижніший феномен Нестора Махна, який не мав ні вищої освіти, ні військової підготовки, ні управлінського досвіду, зате був носієм українського духу, глибинного хліборобського та козацького архетипу, що й викликало небачений резонанс з колективною душею українського народу і пасіонарний революційно-визвольний спалах.

Ідеї Батька Махна про самостійність і самодостатність України, всезагальну виборність, міжетнічний мир, місцеве самоврядування, тотальну самооборону населення, державу як мережеву структуру духовно сконсолідованих вільних громад — сьогодні виглядають дуже актуально і цілком вписуються в концепцію Третього Гетьманату.

До речі, «Батько» — це вища форма титулування отамана, коли він окрім чисто командних функцій ставав ще й вихователем своїх підлеглих, був для них авторитетним прикладом. Україна напружено сподівається на появу саме Батька — лідера, який поєднає батьківські турботу й вимогливість, Звичай і Творчість, тверду дисципліну і сонячну веселість, тисячолітню Традицію і постінформаційний прорив, славне минуле й велике майбутнє.

Але це сподівання не може бути пасивним. Гетьмана не чекають. Індивід не може сам витворити політичну машину, він може тільки ввібрати в себе колективний порив, посилити його й штовхнути далі. Обраному потрібно багато добровольців. Багато людей повинні шукати, думати, діяти, щоб потім найкращий з них, висунутий ними вперед, у свою чергу власним прикладом примусив їх самих піднятися ще вище.

Лідера не чекають. Свідомі українці повинні діяти самі, повинні прориватися самостійно. І якщо вони діятимуть згуртовано, лідер їм допоможе. Національний лідер — це плід узгодженої сукупності індивідуальних зусиль.

Хай Буде!

--------------------------------
В тему:

Час змінювати Систему

Раціоналізація держави

27 жовтня - день народження Нестора Івановича Махна

Авторитарна модель: мистецтво неможливого

Авторитарні моделі XX століття

Авторитарна модель управління з точки зору сучасного менеджменту

Гетьманська модель: історичний досвід і перспективи

Надцивілізація Волі

Козацький чорний ангел

Продай одежу й купи меч!

Третій Гетьманат

Безпечно. Чисто. Весело
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи