Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Фестиваль «Країна мрій»: Майстриня з Ніжинщини шиє сорочки Біллу Клінтону і відтворює одяг гетьмана Полуботка

Категорія:

Чого тільки не побачиш на фестивалі «Країна мрій» під проводом легендарного Олега Скрипки! Це насамперед алея майстрів з глечиками, посудом, свистульками, вишиванками, ляльками, рушниками та іншим крамом…
Тут під спів бандуристів ліплять, кують, прядуть і ще казна що виробляють. Не говорячи вже про автентичні танці і співи. Одним словом, місце, де блукає щастя та цікаві люди.

Тут просто неможливо розминутися із земляком. Увагу «Високого Валу» привернула жіночка, яка пропонувала гостям фестивалю вишивані сорочки вишуканої роботи. І що ж виявилося?

Ганна Ушеренко,
заслужений майстер народної творчості України:


- Родом я з Данини, де за легендою князь колись збирав данину. Є на Ніжинщині таке поселення. Так доля склалася, що я навчалася і залишилася в Києві. Моїй мамі 29-го липня буде 79 років, батькові вже 81-й рік. Дуже вдячна своїм батькам. Я заслужений майстер народної творчості України, своє мистецтво передаю своїм учням.

У мене дуже багато послідовників, дуже багато випускників. Працюю я в київському вищому училищі швейного та перукарського мистецтва. Викладаю технологію ручної та машинної вишивки. Проводжу багато майстер-класів. Працюю з викладачами як Києва, так і України.

Коли Київщині було 75 років, робила персональну виставку «Від рідної криниці – людям до світлиці». В роботах я відображаю кольори своєї рідної землі і хочу, щоб мистецтво вишивки збереглося, тому що у нас із покоління в покоління вишивка передавалася. Моя бабуся, прабабуся, моя тітонька мені все передали. До речі, мій брат Микола Свирид живе зараз у Ніжині, працює і продовжує це родинне мистецтво.

Так доля склалася, що мені немає кому передавати, бо у мене загинула донька. Але я хочу, щоб мистецтво не загинуло. А вишивка – це мистецтво, яке черпає знання з глибини віків.

- А в Ніжині Ваші роботи можна побачити?

- На жаль, ні, тому що організація персональних виставок потребує великих зусиль. У мене багато міжнародних, республіканських виставок. На жаль, на своїй батьківщині виставок не робила. Звичайно, хотілося б зробити таку виставку. Але багато працюю і маю дуже насичений графік. Я не маю змоги займатися цим. Тому дуже вклоняюся рідній землі та прошу пробачення перед людьми і перед Богом, що не можу показати свої роботи.

Але кольори своєї землі, її орнаменти я завжди несу людям, тому що Чернігівщина – це земля, це люди, багаті душею та серцем. Це люди, які варті, щоб життя у них було краще, тому що люди працьовиті, земля хороша.

- Перед тим як зробити вишивку, її, напевно, потрібно дослідити? Скажіть будь-ласка, які регіональні особливості мають вишивки у кольорах і орнаменті.

- Дуже великі особливості. Наприклад, візьмемо Білоцерківщину. Там кольори Гетьманщини. Тобто, є жовтий колір, синій колір, чорний і червоний. А Броварщина – це більше чорний і червоний колір як і в нашій Чернігівщині.

Якщо я працюю над орнаментом і мені щось невідомо, я звертаюся до істориків, етнографів. Наприклад, на сорочці відтворено візерунок гетьмана Полуботка. Це один до одного. До речі, ця сорочка знаходиться одна у музеї гетьманства. Друга – у одного з Президентів. До речі, мої сорочки є у чотирьох президентів, навіть у Клінтона! Саме так! Мені сподобалося, з якою гордістю він ходив Києвом у моїй вишитій сорочці. І якщо ми будемо пропагувати свою творчість, своє народне мистецтво, нас будуть шанувати. Бо ми цього варті.

- А якусь цікаву історію, пов’язану з вишивкою, можете розказати?

- Розповім. Що таке рушник? Коли заходиш до оселі і бачиш його чи на стіні, чи на портреті, чи на столі, ти одразу можеш визначити, що це за родина.

Ось випадок з моєї дослідницької роботи. Це був Києво-Святошинський район. Виїхали ми з експедицією в село Хмільне. Заходимо до селі. Сидить на призьбі бабуся віком за 90 років, але очі живі. І я, коли зайшла з хлібом, побачила добротну оселю, рушники. Мене зацікавив орнамент рушника, який висів у центрі. Я тоді запитала, чи тримала родина бджоли. А вона каже: «Ой, ти провидиця». А я кажу: «Ні, не провидиця. Просто вивчаю вишивку і мені цікаво її знати. Хочеться, щоб у кожній родині був свій рушник, свій родовід».

Вона розповіла мені історію, як ще до революції у них під Києвом була велика пасіка, вони вирощували суниці і ходили до Києва на ринок. І вона каже, що цей рушник – це оберіг, це рушник бджільника. І я його, звичайно, відтворила. Тепер він у моїй експозиції.

- Чи вперше Ви на цьому фестивалі? Як оцінюєте потуги Олега Скрипки? Наскільки це корисно?

- Я дуже шаную цю людину. Я кожний рік на цьому фестивалі. І мені дуже подобається, що Олег зберігає і показує традиційне народне мистецтво в сучасному. І це дуже імпонує, бо життя не стоїть на місці. Тут багато і традиційних майстрів, і майстрів більш сучасного напрямку. Тому дуже вдячна організаторам і Олегу Скрипці. Сподіваюся відвідати із своїми роботами батьківщину. Коли вийду на пенсію, обов’язково цим займуся. Але поки що мені не дають виходити.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи