Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

5 платівок, які Гітлер узяв би на безлюдний острів

На горищі будинку колишнього капітана радянської розвідки Льва Безименського виявлено сотні грамофонних платівок, що належали Гітлеру. Безименський, що брав участь у допитах полонених німецьких генералів, помер літом 2007-го у віці 86 років.

Радянський розвідник виявив ці записи в травні 1945 року в берлінській канцелярії Гітлера. Штаб Гітлера розраховував на евакуацію в альпійський притулок нацистського лідера в Оберзальцберзі. Раніше Безименський вважав за краще мовчати з приводу музичного архіву, побоюючись можливих звинувачень у мародерстві.

Серед улюблених пластинок Гітлера опинилися записи Чайковського, Бородіна та Рахманінова, і це не дивлячись на те, що Гітлер, як відомо, зараховував росіян до Untermenschen, "недолюдей", і презирливо оцінював їх внесок у світову культуру. Всі платівки з колекції були подряпані від частого прослуховування.

П'ять платівок, які Гітлер узяв би з собою на безлюдний острів:

1. Фортепіанні сонати Людвіга ван Бетховена, соч. 78 і 90

2. Увертюра опери "Летючий голландець" Ріхарда Вагнера. Виконання Байрейтського оркестру, диригент – Хайнц Тітьєн

3. Російські арії, зокрема присвячена смерті Бориса Годунова з опери Мусоргського "Борис Годунов". Виконання Федора Шаляпіна.

4. Петро Ілліч Чайковський, концерт для скрипки. Виконання Оркестру державної берлінської опери. Соліст – Броніслав Губерман.

5. Вольфганг Амадей Моцарт, соната для фортепіано N8 ля-минор у виконанні Артура Шнабеля, передає Инопресса.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи