Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як чиновники поділили бюджетні гроші

Категорія:

Апарати міністерств почали освоєння грошей, закладених в Державному бюджеті України на 2008 рік. Газета "Дело" в понеділок, 21 січня, склала рейтинг найдорожчих відомств.
На першому місці, з'ясувало видання, чиновники Міністерства фінансів. Вони змогли пролобіювати до бюджету на цей рік рекордну суму - понад 13 мільярдів гривень. Друге місце в рейтингу посіло Міністерство освіти, яке має отримати 10,8 мільярдів. На третьому місці - Міноборони з 8,9 мільярдами.

В "аутсайдерах" отримання казенних коштів - апарати Міністерства навколишнього середовища і Мінекономіки, які змогли "вибити" собі лише 215 і 181 мільйон гривень відповідно.

Нагадаємо, що закон про Державний бюджет України на 2008 рік Верховна Рада ухвалила 28 грудня 2007 року. За проект проголосували 156 депутатів БЮТ, 71 депутат блоку "Наша Україна - Народна самооборона", 8 депутатів фракції комуністів. 30 грудня президент Віктор Ющенко підписав прийнятий закон.

Бюджет передбачає 215 мільярдів гривень доходів і 235 мільярдів витрат. На 59% або на 459 млн грн в порівнянні з минулим роком підвищилося в держбюджеті 2008 року фінансування президента та його канцелярії. Так, в бюджеті на утримання голови держави та його проектів закладено 1,236 млрд грн.

Сумарні витрати на утримання парламенту і Кабінету міністрів на 44 млн грн перевищують президентські та складають 1,280 млрд грн.

Серед інших відомств найбільше грошей на утримання апарату отримала Державна служба автомобільних доріг. Її бюджет цього року виріс на 50%.

До 4,2 мільярдів гривень або на 30% збільшилося фінансування Державної податкової адміністрації. Поліпшила своє становище і Державна судова адміністрація - на апарат відомства виділена сума, котра перевищує торішню на 50%. Тенденція підвищення фінансування збереглася і для Держкомітету телебачення і радіомовлення, Держкомітету статистики, АМКУ, Фонду держмайна, Держмитниці та інших.

Чиновники пояснюють підвищення фінансування "загальнодержавними цілями"

В порівнянні з минулим роком на 75% зросло фінансування Міністерства фінансів. У Мінфіні журналістам пояснили такі великі витрати тим, що частина коштів буде направлена на загальнодержавні цілі.

"Фактично, на забезпечення функціональної діяльності міністерства направлено тільки 1,9 мільярда гривень з 13,3 мільярдів, виділених на апарат", - заявила головний фахівець прес-служби відомства Катерина Устименко, цитує "Дело".

Крім того, додатково міністерству дали 5,7 мільярда гривень на компенсацію громадянам знецінених заощаджень Сбербанку СРСР.

Схожі відповіді були отримані в інших міністерствах зі значно підвищеними бюджетами, зазначає видання. Наприклад, як повідомили в прес-службі Міністерства транспорту, левова частина коштів, виділена на утримання його апарату, - 200 мільйонів гривень - буде направлена на закупівлю літаків Ан-148 через державне лізингове підприємство для потреб держави.

Директор департаменту фінзабезпечення промисловості Мінпромполітики Микола Кандрашов повідомив газеті, що дворазове збільшення фінансування апарату цього міністерства також пов'язане з реалізацією державної програми.

За його словами, "590 мільйонів гривень призначено на виконання програми розвитку авіаційної промисловості до 2010 року, яка передбачає наукові розробки, наприклад, нових літаків, устаткування для літаків, для наземного забезпечення авіації". На питання, як вдалося переконати Мінфін в необхідності збільшити фінансування цих програм, Кандрашов сказав: "І цієї суми мало! Щоб був результат і нормальна підтримка галузі, потрібні гроші. А ця галузь (авіапромисловість - прим. ред.) дає віддачу. Вже на виході в серійне виробництво літаки Ан-148".

На інвестиції та інновації коштів у бюджеті не знайшлося

Розробники держбюджету на 2008 рік не підвищили фінансування тільки одному міністерству - з питань житлово-комунального господарства. Якщо Кабмін Януковича роком раніше оцінив витрати апарату МінЖКГ в 1,3 мільярда гривень, то новий склад Кабміну в 2008-му - в 414 мільйонів гривень.

Правда, економісти міністерства пояснили "Делу", що жодного "урізування" витрат не сталося. Причина в тому, що це відомство було створене тільки в березні минулого року. На запуск нового міністерства в роботу і була виділена така значна сума грошей.

"Необхідно було організувати структуру, упровадити безліч першочергових програм, так, нарешті, купити комп'ютери, інше устаткування", - пояснили економісти.

Однак в порівнянні з 2007-м скоротилось фінансування апарату Держагентства з інвестицій та інновацій. "Нам не вдалося переконати нове керівництво Міністерства фінансів в необхідності збільшення фінансування. Ми хотіли цього року завершити створення мережі регіональних центрів. Минулого року було створено 11 таких центрів, цього року хотіли заснувати ще три, і, головне, - створити їх відділення у всіх областях, але, на жаль, на це зараз коштів немає", - поскаржився голова відомства Віктор Івченко.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи