Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Михайло Сирота: «Вибори в цій системі є абсолютно безглуздими, тому що вони нічого не вирішують»

Радіо Ера-FM, Від першої особи, 14.05.08

Пане Михайле, що відбувається?

Михайло СИРОТА: Я би вичленив в цьому три основних причини дестабілізації політичного перш за все становища і такого конфлікту, який виник в українському політикумі.

По-перше, це завершення перерозподілу державної власності між основними промислово-фінансовими групами, які сьогодні контролюють парламент, уряд і секретаріат президента. Саме Одеський припортовий, харківський "Турбоатом", Укртелеком, інші об'єкти, а також ми наблизилися впритул до розподілу земельних ресурсів — це є одною з основних причин, чому йде така жорстока конкурентна боротьба між основними фінансово-промисловими групами України.

По-друге, напівзруйнована конституція, і я ще раз наголошую, я десятки разів вже говорив, в тому числі у вашій студії, починаючи з 2005 року, що за умов зміненої в 2004 році конституції забезпечити ефективну роботу Верховної Ради і уряду неможливо, і ми це вже бачили і в п'ятому скликанні, ми це бачимо і в шостому скликанні.

Третьою причиною є наближення президентських виборів, коли основні конкуренти сьогодні представлені на рівні лідера опозиції, лідера уряду і президента нашої держави, і це наближення сьогодні теж дуже сильно дестабілізує ситуацію. Тому тактичні домовленості на сьогоднішній день нічого, на жаль, не дадуть. Потрібні системні зміни, інакше ми будемо продовжувати оцю дуже таку важку стагнацію.

Юлія ДИЛОВА: Якщо говорити про системні зміни, давайте за тими напрямками, які ви назвали. Розподіл державної власності, це виливається в те, що не можуть призначити, не можуть визначити, хто ж є легітимним головою фонду держмайна, вирішити взагалі питання щодо приватизації, я так розумію, тому що знову ж таки різні погляди в лідерів коаліції. Як можна вирішити це питання, чи поки не поділять?

Михайло СИРОТА: Знову ж таки, знаєте, вирішити дивлячись на користь кого?

Юлія ДИЛОВА: Українців.

Михайло СИРОТА: Сьогодні інтереси українців, інтереси суспільства винесені за дужки цього процесу: їх ніхто не враховує і не збирається враховувати, бо не в інтересах українців приватизація Одеського припортового чи харківського "Турбоатому". Сучасні могутні підприємства, які дають сотні мільйонів доларів прибутку, ви знаєте, ми говоримо, вони не потрібні ці прибутки українському суспільству, їх треба віддати якомусь багатому дядечку, хай цей прибуток йде до його кишені. Я, до речі, є одним з співавторів законопроекту про заборону приватизації Одеського припортового чи харківського "Турбоатому".

Або земельні ресурси: сьогодні стратегічним багатством України, яке ще належать українському суспільству є земля. І нам говорять, давайте цю землю віддамо. Але український капітал є слабким капіталом, якщо ми виставимо на вільний ринок продаж землі, її скуплять іноземний капітал з усіма наслідками, що звідси витікають. В нас буде те, що трапилось вже з банківською системою і з усім іншим.

Тому не в інтересах суспільства буде відбуватися перерозподіл державного майна. Суспільство тут використовують як масовку, як тих, хто делегує владу, не розуміючи, кому він делегує владу. Тому відбудеться боротьба між основними фінансово-промисловими групами і очевидно вона закінчиться тим, що все-таки розірвуть всі ці ласі шматки і суспільство нічим не зможе зарадити цьому досить важкому процесу.

Юлія ДИЛОВА: Те, що декому не буде вистачати ласих шматків, це буде призводити до подальшої кризи і перевиборів?

Михайло СИРОТА: Аж до того часу, поки цей процес перерозподілу власності не закінчиться. Ви зачепили політичну складову, тобто, що потрібно для того, щоб гарантовано забрати власність на свою користь? Потрібна концентрація влади у своїх руках. Президентські ж вибори самі по собі нікого не цікавлять, президентські вибори цікавлять тільки з точки зору отримання могутніх владних ресурсів, які можна буде використати в тому числі на приватизацію землі, державного майна на користь певних фінансово-промислових груп.

Те ж саме можна говорити про вибори до парламенту. Сьогодні ж ні для кого не секрет, що парламент перетворився в закрите акціонерне товариство крупного капіталу, де абсолютно не представлені позиції більшості українського суспільства, і цей закритий клуб сформувався таким чином, що ми можемо провести вибори через місяць, можемо провести перевибори через рік, але склад парламенту буде таким же, як і зараз. Ну чим відрізняється парламент п'ятого скликання від парламенту шостого скликання?

Юлія ДИЛОВА: Пане Михайле, але в блоку Литвина теж тоді є акції в цьому товаристві? Ви ж говорите і за свою політичну силу.

Михайло СИРОТА: Без сумніву. Я б не сказав, що свою, я б сказав політичну силу, яку я представляю. Так, без сумніву, нам нав'язали такі умови, що або ти потрапиш в це закрите акціонерне товариство за тими правилами, які встановлено, або ти будеш поза ними і зовсім не будеш впливати на процеси.

Юлія ДИЛОВА: А які там правила?

Михайло СИРОТА: Як формується ЗАО?

Юлія ДИЛОВА: Як воно діє?

Михайло СИРОТА: Будь ласка. Сьогодні чому ніхто не говорить за ідеологію, чому знищені ідеологічні партії, чому ніхто не говорить за програми, які потрібно реалізувати? Тому що виборчий процес в сьогоднішніх реаліях України має три основні складові: перша складова - величезні гроші, друга складова - політтехнології, сценарій і третя складова - група акторів, тобто провідних політиків, які будуть реалізовувати цей сценарій. І от відбувається театралізоване дійство, електорат плаче від насолоди, віддає свої голоси, а потім б'є себе в поли і говорить, боже любий, знову ж не тих обрали, що ж вони роблять, чи вони там подуріли, вони що, не розуміють? Вони добре дуже все розуміють, але ось такі правила гри. Тому самі по собі вибори в цій системі є абсолютно безглуздими, тому що вони нічого не вирішують.

СЛУХАЧ: Здравствуйте, я сначала хотел бы поблагодарить вашу станцию - очень профессиональная. А теперь вопрос гостю: господин Михаил, вот вы сначала сказали, что власть контролирует бизнес, потом, что власть должна быть подконтрольной народу. Как это все совместить? Спасибо.

Михайло СИРОТА: Да, это вещи мало совместимые. Я сказал то, что у нас есть на сегодня, что сегодня парламент является ЗАО крупного капитала, из 450-ти народных депутатов как минимум 270 являются мультимиллионерами и миллиардерами, практически в парламенте не представлена творческая интеллигенция, инженеры, врачи, рабочие, крестьяне. Это крупный капитал, который сформировал правительство, который контролирует секретариат президента, это де-факто. Более того, крупный капитал сегодня контролирует и облсоветы, и райсоветы, и горсоветы, это мы все очень хорошо знаем.

Юлія ДИЛОВА: Пане Михайле, дякую вам за участь в програмі. Нагадаю, що в нашій студії був народний депутат України, представник фракції блоку Литвина Михайло Сирота.

 

 


В тему:

Тиранія чи Гетьманат?

Заснування Третього Гетьманату в запитаннях і відповідях

Український консенсус

Справжня Народна Самооборона. Досвід американської демократії

Демократія чи свобода?

Перезаснування держави

ТОР-130: розстрільний список?

Корупція та історія: історичні реалії й українські аналогії

Авторитарний лідер і мобілізаційний проект можуть з’явитися миттєво

 

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи