Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Республіка зобов’язалася бути відстійником Євросоюзу

Категорія:

Луценко запевнив Європу, що "незалежна" Україна і надалі стримуватиме потік нелегалів до ЄС.
Україна забезпечує розміщення незаконних мігрантів на належному рівні і робитиме це надалі, враховуючи очікуване зростання кількості нелегалів після вступу в дію Угоди між Україною та Європейським Союзом про реадмісію з 1 січня 2010 року.

Як повідомили у Департаменті зв’язків з громадськістю МВС України, про це завив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, виступаючи сьогодні у Брюсселі на міжнародному форумі, присвяченому питанням міграції та безпеки, передає УНІАН.

"В силу того, що Україна на сьогодні є країною транзитної міграції у західному напрямку, перед нею стоїть завдання створити сучасні системи управління міграцією, які б підвищили ефективність боротьби з нелегальною міграцією та зменшили потік нелегалів через державний кордон до країн Євросоюзу. Минулого року відкрито два пункти тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, і вже найближчим часом планується додатково створити ще щонайменше п’ять таких пунктів тимчасового перебування", - сказав Луценко.

За його словами, нині з метою вдосконалення реадмісійного простору завершується робота з укладення угод про реадмісію з Азербайджаном, Казахстаном, Киргизією та Таджикистаном. Також опрацьовуються проекти Угод про реадмісію з країнами, що є потенційними постачальниками нелегальних мігрантів.

Як зазначив у виступі міністр, щорічна кількість мігрантів становить від двох до чотирьох мільйонів осіб. "Ця цифра більша навіть за світовий приріст населення. Загалом, за даними Міжнародної організації з міграції, поза межами країни свого громадянства мешкає понад 125 мільйонів осіб, а на планеті налічується майже мільярд внутрішніх мігрантів. Міжнародна міграція пов`язана з безпрецедентними соціальними переміщеннями біженців, репатріантів, змушених залишати свою країну внаслідок війн, етноциду, геноциду, масового брутального поводження з людьми, грубими порушеннями прав і свобод людини", - сказав Луценко.

Міністр акцентував увагу на тому, що міграція безпосередньо пов’язана з нелегальною міграцією та торгівлею людьми, тобто грубими порушеннями міжнародного та національного законодавства, спробами запровадити в життя так зване "біле" рабство, секс-бізнес та інші ганебні прояви дискримінації.

У зв’язку з географічним положенням України, наша держава розташовується на перехресті масових потоків соціальних переміщень людей та має спільні кордони з п`ятьма державами-членами Європейського співтовариства. Нині Україна виступає, в першу чергу, транзитною державою, приймає все більше мігрантів із країн СНД, Близького Сходу та інших частин світу. З іншого боку, Україна є постачальником мігрантів до Європейського Союзу.

Одним із головних завдань, які стоять перед усіма європейськими країнами, - вирішення проблем, пов`язаних із нелегальною міграцією.

У контексті цього Луценко поінформував, що лише за останні два роки в Україні перекрито майже 100 каналів нелегальної міграції. Протягом цього року затримано майже 7,4 тисяч нелегальних мігрантів. Викрито 46 груп нелегальних мігрантів загальною чисельністю 295 осіб.

Водночас він наголосив, що цілеспрямовані профілактичні заходи Міністерства внутрішніх справ України стабілізували ситуацію у сфері протидії нелегальній міграції та намітили тенденцію до її поліпшення. Так, якщо у 2003 році було затримано 23 тисячі нелегалів, то вже у 2008 році 15 тисяч нелегальних мігрантів.

Також він повідомив, що Кабінет міністрів України створив міграційну службу при Міністерстві внутрішніх справ України.

"На останньому засіданні уряду у середу було схвалено рішення про створення міграційної служби при МВС України", - сказав Луценко.

У розмові з українськими журналістами після виступу на форумі міністр зазначив, що на сьогодні в Україні фактично немає органу, який контролює міграцію.

При цьому, за словами Луценка, у зв’язку з тим, що прикордонна служба не передає МВС талончики карток реєстрації іноземців, що прибувають до України, він не може навіть сказати, скільки легальних мігрантів перебуває на території України.

Міністр також висловив сподівання, що цього разу Президент України не заветує рішення уряду, як робив це двічі посповіль.

"Президент двічі накладав вето. Сподіваюсь, що зараз цього не буде. Ми врахували всі його вимоги, створили центральний орган влади, що, з моєї точки зору, не зовсім правильно, бо зменшує централізацію МВС", - сказав міністр.

Також Луценко сподівається, що на саміті Україна-ЄС буде ухвалено план дій із запровадження безвізового режиму.

"Сподіваюся, що під час чергового саміту Україна-ЄС буде ухвалено план дій про умови запровадження безвізового режиму", - сказав міністр.

Нагадаємо, Україна та Європейський Союз домовилися про початок роботи місій експертів ЄС з метою аналізу підготовки України до скасування візового режиму, таке рішення було схвалено сьогодні на засіданні Трійки ЄС-Україна на рівні міністрів юстиції та внутрішніх справ у Люксембурзі. Згідно з рішенням, виїзні місії експертів ЄС під час відвідувань України проводитимуть детальний аналіз ситуації у сфері безпеки документів, боротьби з нелегальною міграцією, безпеки та правопорядку тощо. За результатами роботи експертів будуть вироблені рекомендації щодо методології подальшого процесу визначення умов запровадження безвізового режиму поїздок громадян України до країн-членів ЄС.

До того також Україна і Європейський Союз на офіційному засіданні спільного візового комітету домовилися розширити список категорій осіб, які можуть оформляти шенгенські візи по спрощеному режиму, про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Елісєєв.

Як відомом Україна та Європейський Союз підписали угоду про спрощення візового режиму у червні 2007 року. Вона передбачає встановлення плати за візи на рівні 35 євро, запровадження ряду пільгових категорій громадян, з яких плата не стягується, а також можливість надання довгострокових багаторазових віз терміном до 5 років.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи