Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

“Золотий мільйон” обкрадає решту українців

Світ:

Чи знали ви, що на 12,5 млн. “простих” пенсіонерів в Україні припадає мільйон “спеціальних”? Мовиться про той “зо­лотий мільйон”, який вдячна держава виокремила в спеціальну касту й зобов’язалася забезпечувати їхній високий достаток коштом решти громадян.
На “спеціальних” пенсіонерів Україна щороку витрачає 10 млрд. 800 млн. грн., або 900 млн. гривень щомісяця.

Іще під час минулих парламентських виборів деякі майбутні елітні пенсіонери висловлювали намір ліквідувати спецпенсії. Активніше до цієї ідеї почали звертатися після початку економічної кризи, особливо після того, як Міжнародний валютний фонд почав вимагати реформ пенсійної системи.

І якщо вимога МВФ підвищити пенсійний вік не знайшла підтримки в української влади – жоден з українських політиків не ризикнув би втілити в життя таке непопулярне рішення напередодні виборів, – то ліквідувати спеціальні пенсії політики обіцяли неодноразово.

Однак, попри гасла й заклики, депутатська рука так і не піднялася на самих себе. Серед VIP-пенсіонерів пенсії народних обранців є найвищими: понад 15 тисяч гривень на місяць. Згідно з інформацією, яку отримало Бюро журналіст­ських розслідувань “Свідомо”, пенсії понад 10 тисяч гривень в Україні отримують також прокурори, судді й урядовці, вищі за 3 тис. грн. – помічники народних депутатів, співробітники НБУ та митники. Від двох до трьох тисяч – судові експерти, державні службовці й навіть журналісти державних і комунальних ЗМІ. Замикають категорію спеціальних пенсіонерів із виплатами понад тисяча гривень науковці, військовослужбовці й “чорнобильці”.

Цікавим у цій ситуації є також те, що “звичайні” пенсії регулює один Закон – “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. А для спецпенсій є понад 30 різних законодавчих актів. І ці пенсії виплачують не з тих внесків, які працюючий переказує до Пенсійного фонду, а з державного бюджету.

Однак, стверджують українські урядовці, пенсії потрібно виплачувати за єдиними правилами і… нічого для цього не роблять. Щоправда, уряд Юлії Тимошенко зробив спробу обмежити спецпенсії. Згідно з його постановою, максимальна пенсія не мала б перевищувати 10 тис. гривень (про загальні правила й загальні розрахунки наразі не йдеться навіть на рівні проектів законів, лише на рівні загальних гасел і декларацій). Однак навіть таке поблажливе ставлення до їхніх гаманців не надто сподобалося народним депутатам – майбутнім VIP-пенсіонерам.

59 представників Партії регіонів оскаржили постанову в Конституційному Суді. КС скасував її на підставі того, що, за Конституцією, такі рішення може ухвалювати лише парламент. Після цього Кабмін запропонував Раді обмежити законом усі пенсії. За те, щоб принаймні розглянути цю ідею, проголосували: двоє зі 156 бютівців, 26 із 72 нардепів “Нашої України – Народної самооборони”, ніхто зі 175 регіоналів, 27 комуністів і 20 депутатів від Блоку Литвина.

А “Свідомо” підрахувало – якби держава виплачувала всім спецпенсіонерам середню пенсію для звичайних пенсіонерів, то економила б щороку майже 11 млрд. гривень. Це майже дорівнює запланованому урядом дефіциту Пенсійного фонду на цей рік – 13 млрд. гривень. При цьому фактична нестача коштів у Пенсійному фонді значно вища. За його даними, із 71 млрд. гривень, які надійшли до нього впродовж першого півріччя, лише 48 млрд. отримано від внесків і зборів. Решта грошей – дотації або позички від Кабміну, який бере їх з інших податків.


В тему:


Нова угода снайперів

Вдумливі розстріли і ввічливі арешти бидлоеліти врятують Україну!

Паразити

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи