Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Винахідник автомата Калашникова відзначає 90-річчя

Головному конструктору стрілецької зброї Концерну Іжмаш Михайлу Тимофійовичу Калашникову, який створив легендарний автомат, модифікації якого перебувають на озброєнні армій багатьох країн, 10 листопада виповнюється 90 років.
Розроблений Калашниковим наприкінці 1940-х років автомат АК-47 завдяки своїй простоті, надійності та ефективності поклав початок цілому сімейству стрілецької зброї. Протягом шістдесяти років зброя Калашникова перебуває на озброєнні армії РФ.

На базі конструкції АК-47 на Іжевському машинобудівному заводі під особистим керівництвом Калашникова розроблено десятки зразків автоматичної стрілецької зброї: автомати АКМ, АКМС, АК-74, АКС-74, АКС-74У; ручні кулемети РПК, РПКС, РПК74, РПКС74; кулемети ПК, ПКС, ПКМ, ПКМС, ПКТ, ПКМТ, ПКБ, ПКМБ.

На сьогоднішній день близько ста країн світу взяли на озброєння і використовують автомати Калашникова та розроблені на основі його конструкції зразки. АК використовується в державних символах Мозамбіку і Зімбабве.

Як пише газета Время новостей, автомати Калашникова використовували регулярні армії, підрозділи національно-визвольних рухів, партизани, терористи. Повстанці в Нікарагуа здобули остаточну перемогу після того, як КДБ доставив до цієї країни велику партію радянських автоматів. Те ж саме було в Сальвадорі. З Калашникова румунського виробництва було розстріляно комуністичного диктатора Ніколає Чаушеску.

Для захисту від злих духів люди племені акха на півночі Лаосу прибивають до воріт тотеми - дерев’яні моделі АК. Єменські чоловіки виконують з ними ритуальні танці. В Іраку за часів Саддама Хусейна побудували мечеть з мінаретами у формі магазинів від АК. У Мозамбіку навіть діє державна програма, в рамках якої вилучені АК перетворюються на скульптури і статуї, а потім продаються в підтримку миру.

На березі Синайського півострова неподалік від музею арабсько-ізраїльських воєн єгиптяни спорудили пам’ятник автомату Калашникова. Стрілянина в пустелі з АК - улюблена розвага бедуїнів. У Ємені, де на кожного жителя, включаючи жінок і дітей, майже по чотири автомати, в гільзу потрапляють з 50 метрів.

Сам Калашников не має наміру припиняти трудову діяльність: "90 років - багато це чи мало? Важко сказати. Мені здається, що я прожив багато, а зробив поки що мало. Але у мене є ще можливості працювати, і я продовжую працювати на заводі, займатися вихованням молодого покоління".

Раніше конструктор закликав світову громадськість до скорочення обсягів торгівлею зброєю і введенню більш строгих санкцій проти тих, хто займається цим незаконно.



В тему:

Зброя та самооборона

Арійська Стрілецька Асоціація (АРСА)

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи