Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Литва знайшла спосіб позбутися залежності від російського газу

Світ:

Литва має намір побудувати газопровід Amber, який з’єднає країни Прибалтики з газотранспортною системою ЄС в обхід Росії. У разі реалізації проекту Литва зможе отримувати газ з споруджуваного польського терміналу зрідженого природного газу. Зараз єдиним постачальником газу до Литви є російський "Газпром".
У квітні 2010 року Литва і Польща подали до Єврокомісії заявку на будівництво Amber в рамках програми розвитку європейських енергетичних мереж. 2 серпня оператори газотранспортних систем Польщі та Литви Gaz System і Lietuvos Dujos підписали меморандум з будівництва Amber.

Даний документ, який буде передано до Єврокомісії в першому кварталі 2011 року, передбачає проведення аналізу доцільності будівництва Amber.

Новий трубопровід пропускною спроможністю до 5 мільярдів кубометрів газу в рік пройде з Литви до Польщі. Цього обсягу палива вистачить щоб забезпечити потреби в газі Литви, Латвії та Естонії. Вартість проекту, який буде завершено до 2015 року, оцінюється в 600 мільйонів євро.

Варто відзначити, що паралельно влада Литви ініціювала розділ Lietuvos Dujos на транспортну і торгову складові, також намагаючись позбавитися від впливу "Газпрому".

Зараз більше 37 відсотків Lietuvos Dujos належить російському концерну. Серед інших акціонерів компанії числяться німецька E. ON Ruhrgas і уряд Литви. Gaz System SA належить уряду Польщі.

Країни Прибалтики платять за російський газ найвищі ціни в ЄС. Так, ціна природного газу в Литві на 100-150 доларів вище цін на газ у Західній Європі.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи