Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 70
  • Переглядів: 74

Хто і коли заснував місто Львів

Наукова розвідка про вірогідні й невірогідні дати заснування міста Львова, що її окремим виданням випускаємо в світ, адресується широкому читацькому загалові і, насамперед, читачам-львів’янам, які особливо цікаві знати, хто й коли започаткував їхнє місто.

Перші документально засвідчені спроби дати відповідь на ці питання сягають XV ст., коли в одній тогочасній польській писемній пам’ятці її автор (Ян Длугош?) ствердив, що Львів був заснований в XIII ст. галицьким князем Левом Даниловичем. Ця інформація, без сумніву, була почерпнута з якихось давніших руських літописів, якими, як відомо, часто послуговувалися польські хроністи XIV–XV століть. В міру того, як з плином часу ставали відомими все нові писемні й археологічні джерела, що несли хоч найменшу інформацію про початки Львова, думки істориків мінялися. В іноземній та українській історичній літературі можна знайти різні дати появи міста Лева та різні імена його гіпотетичних засновників. Усе це детально, з покликаннями на джерела та літературу предмету, викладено й критично проаналізовано в пропонованій розвідці.

До останнього часу в розпорядженні істориків були по суті тільки дві достовірні інформації про початки Львова, що їх донесли до нас найдавніші писемні джерела. Це, по-перше, звістка Галицько-Волинського літопису (XIII ст.), що Львів існував уже в 1256 р., і по-друге, повідомлення польських, німецьких та українських хроністів XV–XVIII століть, що його заснував галицький князь Лев Данилович.

Отож, на підставі цих даних можемо з повним правом ствердити, що столиця Галичини була заснована Левом Даниловичем до 1256 року. Виникає питання: коли конкретно це могло статися? Історики XIX–XX століть, не володіючи якимись конкретнішими даними, і моделюючи історичну ситуацію середини XIII ст., припускали, що це відбулося у часовому проміжку між 1245–1255 роками. Та позаяк таке датування є надто гіпотетичним, в нашій культурній традиції утвердилася практика відзначати ювілеї Львова, виходячи з першої літописної згадки про нього під 1256 роком. Це, зрештою, не суперечить нормам міжнародної практики, регламентованої ЮНЕСКО, що коли є невідомою точна дата заснування якогось міста, то приймається за таку перша писемна згадка про нього.

Тим часом нещодавно, вивчаючи джерела до історії церковної політики Романовичів, ми натрапили на інформацію, яка заставляє знову повернутися до проблеми конкретної дати заснування Львова. Ця інформація звучить майже сенсаційно: виявляється, Львів був заснований “князем русинів Левом 1240 року”.

Автором цього повідомлення є видатний французький вчений-сходознавець кінця XVII – початку XVIII ст. Мішель Лє Кієн. Оскільки його дата заснування Львова під 1240 роком пройшла повз увагу істориків XVIII–XX століть, ми в пропонованій розвідці поставили собі за мету відповісти на два засадничі питання: по-перше, що за історик був Мішель Лє Кієн та чи можна йому довіряти, і, по-друге, наскільки вірогідною з точки зору історичних обставин XIII ст. є його дата заснування Львова.

Нашу аргументацію та висновки читачі знайдуть на сторінках цього видання. Що ж до висновків, то їх, звісно, не слід сприймати як істину в останній інстанції. Необхідні додаткові аргументи, які підтверджували б цю нововідкриту нами дату заснування Львова. Сподіваємося, що наше повідомлення збудить інтерес серед істориків, і вони висловлять свою думку щодо вірогідності звістки Мішеля Лє Кієна.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи