Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Янукович дозволив прихватизацію стратегічних підприємств

Світ:

Своїм указом, підписаним минулої п’ятниці, Віктор Янукович відновив можливість продажу Одеського припортового заводу, Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд, "Турбоатому" та кількох енергетичних компаній - "Дніпроенерго", "Центренерго", "Західенерго" та "Донбасенерго".
(клацайте на фото, щоб збільшити)



Приватизацію всіх цих підприємств було призупинено після підписання указу попереднього президента України Віктора Ющенка у березні 2008 року, який стосувався продажу підприємств, що мають монопольне становище на ринку, мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, чи є "містоутворюючими" підприємствами.

Указ нинішнього президента Віктора Януковича лише вводить в дію рішення Ради національної безпеки та оборони, ухвалене ще 22 жовтня. Як йдеться у тексті указу, його підписання пояснюється потребою наповнення бюджету, а також поліпшенням інвестиційної кон’юктури на світових ринках:

"Виходячи із потреби у забезпеченні економічної безпеки держави, стабілізації державних фінансів та створення умов для економічного зростання, Рада національної безпеки і оборони України вважає за необхідне відновити приватизаційні процеси з метою виконання Державного бюджету України на 2010 рік у частині надходжень від приватизації державного майна".

Утім, як відзначають оглядачі, наповнити державний бюджет завдяки продажу цих об’єктів до кінця цього року вже не вдасться, адже процедура проведення конкурсу із приватизації таких підприємств є досить тривалою, а також передбачає проведення презентацій на початку конкурсу.

Натомість, підписання указу президента збіглося у часі з внесенням до парламенту проекту бюджету на 2011 рік.

Коментуючи цей проект бюджету, міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що наступного року уряд очікує отримати від приватизації 10 мільярдів гривень.

Утім, у квітні поточного року президент Віктор Янукович заявляв, що і у 2010 році український бюджет отримає від приватизації 10 мільярдів гривень.

"Зокрема, йдеться про "Укртелеком", "Луганськтепловоз", підприємства теплової енергетики," - заявив у Вашингтоні пан Янукович, наголошуючи, що приватизація тих підприємств буде "абсолютно прозорою."

Проте за підсумками січня-листопада держава отримала від приватизації менше 1 мільярда гривень, що складає близько 14% від запланованого у бюджеті на 2010 рік. Уряд покладає великі сподівання на продаж "Укртелекому", що має відбутися наприкінці року. Але кошти від цього продажу, напевне, вже будуть отримані до бюджету наступного року. Продаж "Луганськтепловозу", який також було здійснено цього року, оглядачі оцінили як такий, що відбувся в інтересах конкретного покупця, а його результати були оскаржені в суді.

Загалом, впродовж останніх років Україна отримувала від продажу державних підпримєств не більше 10-15% від планів приватизації на кожен рік, записаних у бюджеті. Винятком став лише 2005 рік, коли перепродаж "Криворіжсталі" на відкритому конкурсі приніс державній скарбниці 24.2 мільярди гривень.


В тему:

Український дракон, або конкурс на Президента

Рух Третій Гетьманат: основні принципи

Точка неповернення. Є вчинки, які не передбачають строку давності

Ліберальна ідея не спрацювала. Що далі?

Як перемогти корупцію: досвід Гонконгу

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи