Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вигадані хвороби

Світ:

Вигадуються нові синдроми, фактори ризику розцінюються як патології, вікові зміни вважаються серйозними порушеннями, що вимагають обов’язкового вживання тих чи інших препаратів - так фармакологічна промисловість перетворює нас на пацієнтів, аби забезпечити постійне зростання ринку, повідомляє італійське видання "Panorama".

З приводу цього явища починають бити на сполох лікарі, вчені та журналісти. Так, планується вихід книги журналіста-медика Йорга Блеча "Винахідники хвороб", а кілька місяців тому було опубліковано книжку Рея Мойніхена та Алена Касселза "Ліки, що спричиняють недуги".

Причина цього явища стара, як світ: гроші. В одній зі своїх публікацій Блеч писав: "Аби постійно підтримувати зростання прибутків, що триває впродовж останніх років, індустрія здоров’я повинна дедалі частіше приписувати ліки здоровим людям".

До слова, керівник однієї з фармацевтичних компаній якось висловив цікаву думку: "Якщо підсумувати всі дані, то кожен з нас повинен мати в середньому по двадцять хвороб". Що ж, фарміндустрія - це мільярдні надприбутки...

Інший директор світового фармацевтичного гіганта тридцять років тому, йдучи на пенсію, відверто шкодував, що може продавати ліки тільки недужим, і мріяв про ринок, де б усі були клієнтами його компанії.

Механізми, які використовують компанії, та масштаби їхньої діяльності просто вражають. "Монополізовано переважну частку медицини, від клінічних досліджень препаратів до наукових журналів, медичних конгресів, просвітницьких кампаній та прямої й прихованої реклами", - вважає Нікола Магріні, директор італійського Центру оцінки ефективності медичної допомоги.

Маркетингові стратегії фармацевтичної промисловості є надзвичайно ефективними, добре відпрацьовані й методи "створення" нових хвороб. "Вам буває сумно, ви втратили цікавість до того, що вас оточує, важко сконцентруватися чи заснути? Якщо такі симптоми з’являються у вас щодня протягом двох тижнів, це може вказувати на депресію", - віртуально "діагностують" на сайті, що рекламує антидепресант.

В низці країн у 90-ті роки XX століття обсяг продажу таких препаратів збільшився втричі, хоча позитивний ефект від них виявився значно скромнішим, аніж обіцялося в рекламі...

Власне, збільшувати обсяги продажу допомагає й невмируща людська надія на чудодійне зцілення: роками палив, неправильно харчувався, не займався спортом, невчасно лягав спати, а тут проковтнув чудо-пігулку - й назавтра знову молодий і здоровий!.. Як обіцяє одна з реклам, з’їв - і порядок...

Фармацевтична промисловість є постійним спонсором тих чи тих досліджень, результатами яких стають часто досить суперечливі дані про стан людського здоров’я. Виходить, що фахівців, які проводять такі дослідження, підкупляють?

"Часто вони виконують замовлення й вважають себе незалежними. Деякі справді є такими. Інші ж просто не розуміють, що стають мимовільними провідниками реклами, - вважає Марко Боббіо, кардіолог клініки Molinette в Турині, котрий одним із перших порушив тему конфлікту інтересів медицини. - Скажімо, для наукових конгресів фармакологічні компанії підбирають теми та платних доповідачів.

Медики, що беруть участь в таких симпозіумах, часто думають, що одержують наукову інформацію, підготовлену фахівцями. Насправді ж ці дані обумовлені економічними інтересами".

Такі маркетингові стратегії справляють враження насамперед тому, що йдеться про здоров’я людини. "В усьому ж іншому, - зазначає один з колишніх наукових консультантів фармацевтичної компанії, - ліки - як пиріжок. До них застосовуються такі ж маркетингові підходи, як і до товарів широкого вжитку".

Тисячі років тому Гіппократ казав: "Для хворого чим менше ліків, тим краще". А для здорового - й поготів.
 


В тему:

Режим самовідновлення. Натисни кнопку!

Світоглядні основи вакцинації

Чим ширша вакцинація, тим більша смертність

Суперечності між медичною наукою і політикою вакцинації

Щеплення – величезні гроші на масштабній брехні

«Всі щеплення небезпечні! ВООЗ — на передньому краю боротьби за депопуляцію»

Злочинну імунізацію української молоді профінансував американський мільярдер – спонсор скорочення «зайвого населення»

СПИД — мистификация мирового масштаба

Ще один глобальний лохотрон: вірус імунодефіциту людини (ВІЛ)

Нація з погляду біології. Неполіткоректні висновки

Пандемії чи параної?

Ігор Каганець про добрі віруси, Живе Слово, кінець світу і досягнення невразливості (відео)

Віруси – добрі вісники Всесвіту
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи