Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Символу українського кіно – Іванові Миколайчуку – 70 років

Категорія:

Іванові Миколайчуку – видатному українському актору, кінорежисеру та сценаристу виповнилося б сьогодні 70 років. Його називають обличчям і душею українського поетичного кіно. А фільми «Тіні забутих предків», «Камінний хрест», «Білий птах з чорною ознакою», «Пропала грамота», «Вавилон ХХ», над якими працював Миколайчук, визнані світовою кіногромадськістю справжніми шедеврами.
За своє життя Іван Миколайчук знявся більш ніж у 30 фільмах, два зняв як режисер та написав 13 сценаріїв. Найбільш відомі його ролі – Козак Василь у «Пропалій грамоті», Тарас Шевченко в стрічці «Сон», Іван Палійчук у фільмі «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова.

70-літній ювілей майстра українського поетичного кіно відзначають на офіційному рівні. І кошти на урочистості виділені з держбюджету та бюджету Чернівецької області, говорить голова Державного агентства з питань кіно Катерина Копилова. «За участі агентства з питань кіно було профінансовано урочистості до ювілею – це близько 200 тисяч гривень, був створений фотоальбом , присвяченого пам’яті Миколайчука – приблизно така ж сума. Також були витрачені кошти на реставрацію восьми фільмів за участі Івана Миколайчука і його режисури, це досить дорогий процес».

На малій батьківщині митця – Буковині у ці дні проходить безліч урочистості – етнофестиваль, кінопокази, художні виставки. Іван Миколайчук колись казав, що як заробить грошей, то накриє стіл від Чернівців до Чорториї. Організатори ювілею не забули цю Іванову мрію і вирішили здійснити її – встановити столи з наїдками в селах уздовж траси. Охочі зможуть скуштувати народних страв, придбати вироби майстрів, послухати живу музику. Називається захід етнофестиваль «На гостини до Івана» і проводиться цього року вперше.

Чернівецький музично-драматичний театр підготував прем’єру вистави про Івана Миколайчука «Тисяча снопів вітру». Колись сам актор мріяв написати книгу з такою назвою, розповідає художній керівник театру і режисер Людмила Скрипка. Вистава – це хроніка життя, вона створювалася на матеріалі живих історій рідних та друзів Івана.

Дружина Івана Миколайчука Марія познайомилася з ним саме в студії при Чернівецькому театрі – і цей епізод також є в п’єсі, говорить Людмила Скрипка. «У них була така цікава смішна історія: Марії Миколайчук дали роль в казочці, і вона грала жабу, а Іванові довірили сидіти за кулісами і квакати за цю жабу. І це була така смішна історія початку їхньої великої творчості. Така кумедна, юнацька історія, яка переросла у величезне кохання».

В рамках ювілею проходить також і конкурс молодіжних короткометражних фільмів «Кіноетніка». Його планували провести у кінотеатрі імені Івана Миколайчука. Міська влада обіцяла зробити ремонт кінотеатру, а також створити на його базі мистецький центр. Однак, реконструкцію закінчити не встигли. І «Кіноетніка» відбудеться в іншому кінотеатрі міста. Втім, як стверджують у міськраді, заклад наступного року все ж відкриють.

Кінокритики називають Івана Миколайчука найяскравішим символом кіномистецтва України. Саме з ним пов’язують розквіт Українського Поетичного кіно шістдесятих років.

Митець роками відчував тиск влади, його звинувачували в націоналізмі, не дозволяли зніматися. Однак, Миколайчук все ж намагався говорити про заборонене цензурою СРСР. І йому це вдавалося, говорить кінокритик Володимир Войтенко. Завдяки своїй позиції, смаку та неймовірному таланту Іван Миколайчук залишається справжньою іконою українського кіно і сьогодні.

«Постать Миколайчука є в хорошому розумінні сакральною для українського кінематографа, поряд із постатями Олександра Довженка, Сергія Параджанова. Усі вони знаходяться на правдивому Кіноолімпі. А якщо повертатися в сьогодні і згадати двох Каннських лауреатів від України - короткометражні фільми «Подорожні» Ігоря Стрембицького 2005-го року і цьогорічний «Крос» Марини Вроди. Це є в своєму виданні поетичне кіно, тож традиції поетичного кіно в Україні живі», – впевнений кінознавець.

Лауреатка Каннського фестивалю Марина Врода вважає творчість Миколайчука абсолютно сучасною. І навіть свій переможний фільм «Крос» вона називає «поетичним» кіно, де поезія знаходиться серед непоказних реалій життя. «Я дуже люблю «Тіні забутих предків» і «Пропалу грамоту». Це такий сильний гумор, та й сам Миколайчук із такою харизмою та волею на всіх впливав. Мені здається, що закордоном ці фільми навіть краще знають, ніж у нас. А зараз дуже влучний час дістати всі ці речі. Це класика, це фільми, які пережили час, їх просто необхідно зараз показувати людям».

Упродовж червня на телебаченні, а також у кінотеатрах Києва, Чернівців і Львова будуть проходити ретроспективні покази фільмів Івана Миколайчука. Крім цього стрічки за його участі тепер можна переглянути і на DVD.

Українські кіномитці впевнені: ці роботи є дуже актуальними. І хоч сприйматимуться вони сучасною публікою зовсім інакше, ніж 30 років тому, та байдужим до геніального актора не залишиться ніхто.


Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи