Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Найпоширеніші ліки підвищують ризик смерті

Світ:

Ліки, які використовують для лікування найтиповіших хвороб, підвищують ризик старечого слабоумства та смерті у літніх пацієнтів.

Дослідники Університету Східної Англії дослідили більш, ніж 13 тисяч людей, старших 65 років. Майже половина з них приймала ліки з групи антихолінергічних препаратів, що їх використовують для лікування, зокрема, астми, циститу, депресії та епілепсії.

Ті з пацієнтів, хто вживає найбільші дози цих ліків, мають підвищений ризик погіршення розумової діяльності та смерті. При цьому, найсильніший негативний ефект у тих пацієнтів, які пройшли кілька курсів лікування.

Британські вчені вивчали ліки, які можуть впливати на речовину в мозку, що відповідає за передачу інформації від однієї нервової клітини до іншої.

Експерти закликають пацієнтів не панікувати і не припиняти лікування. Адже дослідження не виявило чіткого причинно-наслідкового зв’язку між препаратами та смертю і слабоумством. Як каже кореспондент Бі-Бі-Сі з наукових питань, йдеться радше про можливий вплив ліків.

Доктор Кріс Фокс, який очолював дослідницьку групу, радить медикам ретельніше і частіше переглядати медикаменти, які вживають старші пацієнти.

"І, де це можливо, варто уникати призначення одразу кількох ліків з антихолінергічним ефектом", - сказав дослідник.

Серед недоліків нинішнього дослідження називають те, що воно базується на даних, зібраних два десятиліття тому, тож експерти рекомендують зібрати новіші дані.

Втім, фармацевт Ян Мейдмент каже, що нинішня ситуація може виявитися ще гіршою.
 


В тему:

Фармацевтичний бізнес нічим не відрізняється від інших його видів

Феномен плацебо: зцілюючий ефект досягається не ліками, а вірою

Режим самовідновлення. Натисни кнопку!

Чим більше у нас професорів та дисертацій, тим менше у нас науки - Дацюк

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи