Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Турчинов на допиті назвав основну причину газової кризи

Світ:

Свідок у справі Юлії Тимошенко, колишній перший віце-прем’єр Олександр Турчинов заявляє, що газова криза 2009 року була викликана масштабною корупцією в газовій сфері. Про це повідомляє сайт Тимошенко.
"Основна причина кризи в газовій сфері - це була корупція в органах державної влади в енергетичному секторі", - сказав Турчинов на судовому засіданні.

Він повідомив суду, що корупція в енергетичному секторі країни почалася у 2003 році за часів президентства Леоніда Кучми, коли посередником на газовому ринку стала сумнівна фірма ЄвралТрансГаз, яка була корупційною структурою. Згодом робота цієї структури була згорнута, і на її місці з’явилася зареєстрована Дмитром Фірташем у Швейцарії компанія RosUkrEnergo.

"Через чотири дні після заснування цієї структури під час зустрічі екс-президента України Леоніда Кучми із президентом Росії Володимиром Путіним, після переговорів з енергетики були підписані угоди, де поставками газу почала займатися невідома структура RosUkrEnergo", - розповів Турчинов.

За його словами, засновниками цієї структури стали українські високопосадовці, серед яких - Юрій Бойко, який на той час, перебуваючи на посаді заступника міністра палива та енергетики, стояв на чолі RosUkrEnergo. "Склалася небезпечна ситуація, коли у вищому керівництві сформувалася система, коли замість інтересів держави вирішувалися приватні інтереси", - додав екс-віце-прем’єр.

"Після приходу до влади Віктора Ющенка патронат над RosUkrEnergo перейшов до нього. У той час я був головою СБУ, і тоді Ющенко викликав мене до себе і спробував заборонити розслідувати газові справи", - стверджує Турчинов.

"За втручання Ющенка були підписані угоди, які ввели корупційні схеми RosUkrEnergo у газовій сфері. Тоді була створена дочірня компанія Укргаз-Енерго, 50% якої належали RosUkrEnergo, і вона поставляла газ на найприбутковіші структури, на промисловість. У той час НАК Нафтогаз залишилося постачати газ найзбитковішим структурам. І так почався процес банкрутства Нафтогазу, і почали зростати ціни на газ", - заявив він.

Турчинов також повідомив, що "у червні 2008 року Віктор Ющенко зустрівся із Дмитром Медведєвим і домовився про те, що Україна купуватиме газ за європейськими цінами, назвав це перемогою, хоча насправді Україна до цього була не готова. І тоді у жовтні 2008 року Юлія Тимошенко у важких умовах домоглася підписання на переговорах із прем’єр-міністром РФ меморандуму про співпрацю в газовій сфері".

"Сторони домовилися про трирічний перехідний період до світових цін, що передбачало, що у 2009, 2010, 2011 роках Україна поступово буде переходити на ринкові ціни, але ціни на газ будуть зі знижками. Цим самим меморандумом передбачалося, що відбудеться підписання прямих договорів між ВАТ Газпром і НАК Нафтогаз", - підкреслив Турчинов.

Згідно з меморандумом, станом на 30 грудня 2008 року були готові документи для підписання угод на основі цього меморандуму між Газпромом і Нафтогазом, які передбачали вартість газу в обсязі 235 доларів за тисячу кубометрів. "Але 1 січня ми дізналися, що угоди не були підписані, і Олег Дубина (тодішній голова НАК Нафтогаз) пояснив, що Віктор Ющенко відкликав його від переговорного процесу, оскільки він був останнім патроном RosUkrEnergo, який не дозволив укладати прямі договори", - пояснив він.

За словами Турчинова, така ситуація викликала конфлікт із російською стороною, що призвело до газової кризи у 2009 році. "І тоді ще й RosUkrEnergo припинило розраховуватися із Газпромом, а обсяг боргу становив близько 3 мільярдів доларів, і уряд тоді допоміг Нафтогазу погасити борги RosUkrEnergo", - сказав екс-віце-прем’єр.

Турчинов підкреслив, що Україна під час підписання газових контрактів опинилася в серйозній енергетичній кризі. "Жорстка позиція російської сторони призвела до того, що переговори стали неможливими, ситуація стала небезпечною для країни в цілому", - пісумував він.


В тему:

Нова угода снайперів

«Розстрільні списки» очима футуролога

Сонячний аеростат, або Як позбутися паразитів

Пророцтво про Третій Гетьманат

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи