Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Бізнесмен від Бога. Мирські втіхи глави Києво-Печерської лаври

Світ:

Глава Києво-Печерської лаври трішки відійшов від церковних догм – він їздить на дорогому мерседесі, влаштовує банкети з танцями, рветься у владу за списком комуністів і заявляє про наявність у нього ділової репутації.

От цікаво, над чим саме розмірковував патріарх Московський і всієї Русі, коли обізвав пам’ятник князю Володимиру пам’ятником святому рівноапостольному князю Кирилу. Адже ця обмовка навіть більше, ніж за Фрейдом. Бо складно собі уявити, щоб головний церковний начальник (та ще й з таким серйозним послужним списком) міг забути ім’я людини, якій він, по суті, зобов’язаний своїм нинішнім робочим місцем.

Йдеться, власне, не про патріарха-плутаника, а про одного із його підлеглих. А саме – про депутата-прогульника з Київради від Партії регіонів Петра Лебедя. Який за сумісництвом є головним церковним менеджером Києво-Печерської лаври архієпископом Павлом. Оскільки саме цей історичний персонаж наслідив в інформаційному просторі куди сильніше, ніж його патрон.

Павло є одним з реальних претендентів на посаду головного начальника УПЦ (МП), продовжуючи директорствувати в лаврі. А у вільний від роботи час, як і його тезка-апостол, пише послання. Чергове послання неапостола Павла було адресовано директору каналу Студія 1 +1. У ньому, як відомо, лаврський начальник різко наїхав на журналіста телеканалу, який, на його думку, дозволив собі цікавитися "телефонами і машинами священноначалія".

Зрозуміло, що тема дорогих тачок та крутих мобільників, які так любить це саме священноначаліє, не нова. І, хоча священноначаліє вже неодноразово відповідало, що так треба, оскільки угодно Богу, багато мирян ніяк не можуть з цим погодитися. І в чомусь їх можна зрозуміти. Адже годинник за кілька десятків тисяч євро, який носить патріарх Московський і всієї Русі або кавалькади лексусів і мерседесів, у яких роз’їжджають бородаті дядьки в рясах, явно дисонують з тими заповідями, про які ці самі дядьки постійно нагадують своїй пастві.

Павло фактично примудрився звинуватити теленачаліє Плюсів в порушенні низки норм КК. Зокрема, у поширенні наклепу. Але й це ще не все. Найкрутіша фішка в неапостольському посланні приховувалася в кінці епістоли. Коли архієпископ видав таке: "Сподіваюся, що ви дасте відповідь на моє звернення і поспілкуєтеся зі мною. Опосередковане або пряме приниження честі, гідності, ділової репутації Києво-Печерської лаври і священноначалія не виключають з мого боку відповідних правових і юридичних дій".

Директор лаври, сам того не відаючи, нарешті назвав речі своїми іменами, заявивши публічно (в тому числі і на офіційному сайті Києво-Печерської лаври), що у священноначалія є "ділова репутація". Погодьтеся, ця штука буде крутішою, ніж "рівноапостольний Кирило". Тепер, звичайно, було б цікаво почути від священноначалія, що саме воно під цим має на увазі. Бо останні дві тисячі років діяння видатних служителів церкви, в тому числі і при їх канонізації, оцінювали за іншими параметрами. Де ні ділова репутація, ні проповіді з мерседесів в розрахунок не бралися.

Та й взагалі складно собі уявити, що хтось з попередників Павла (маються на увазі справжні намісники, а не директори лаври) могли собі дозволити, скажімо, відгуляти свій день народження, знявши для цього три зали супердорогого шинку, замовивши для більшого розгулу ще й гуслярів з дівками-танцівницями. У сенсі, недешевих зірочок попси. Як це зробив Павло, відзначаючи нещодавно своє 50-річчя. Отримавши ще як суперприз "подарунок" у вигляді новенького мерседеса вартістю $ 100 тис., з іменними номерами АП. (Що, до речі, може читатися і як "архієпископ Павло", і як "апостол Павло"). При цьому в декларації, яку подавав кандидат у депутати Київради пан Лебідь, він вже зазначав два мерседеси, що були в його власності. Плюс елітне житло в околицях Києва.

Навіщо одному священикові (нехай і зі священноначалія) стільки мерседесів – питання окреме. Так само, як окремим є й питання, для чого священику ломитися у владу. Та ще й стартувати за виборчим списком комуністів. Так-так. Спершу наш неапостол вирішив сходити до Київради у лавах КПУ, а вже потім опинився в рядах ПР. Хоча в будь-якому випадку партійність попа явно не може негативно не позначитися на його діловій репутації.

Тим більше що, пішовши у депутати, Павло ще й порушив цілу низку рішень Священного собору і Священного синоду РПЦ 1993-1994 років, які заборонили участь священиків у виборах будь-яких рівнів влади. А заразом і Священного синоду УПЦ (МП) від 18.04.2008, який вирішив "відмовитися від участі єпископату та кліриків УПЦ у виборах до місцевих органів самоврядування всіх рівнів з міркувань пастирського характеру".

До того ж у ролі депутата Павло особливо себе не виявив. В усякому разі на засіданнях постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту, членом якої він є, депутат Лебідь за два роки не був жодного разу. А єдине "профільне" засвічення на цьому поприщі було відзначене в минулому році, коли Павло затіяв вигнання з прилеглої до лаври території клініки, де лікувалися хворі на ВІЛ/СНІД. До речі, знову ж таки проігнорувавши схвалену Священним синодом Російської православної церкви 1 жовтня 2004 року Концепцію участі Російської Православної Церкви в боротьбі з поширенням ВІЛ/СНІДу та роботі з людьми, що живуть з ВІЛ/СНІДом.

Ех, яким чудовим вийшов би процес, якби Павло подав до суду! Родіон Кірєєв, Генпрокуратура і Юлія Тимошенко просто нервово курять на балконі. Одні заголовки чого б вартували: Церковні ієрархи захищають свою ділову репутацію, або Українські журналісти поставили під загрозу ділову репутацію священноначалія Української православної церкви (Московського патріархату) ... А групи підтримки з псалмами і хоругвами під стінами суду ... А зустрічний позов у ​​зв’язку з підривом репутації телеканалу ... А у відповідь погрози анафеми ... А пряма телетрансляція ... І, що найцікавіше, можливість почути відповіді на конкретні запитання і про попівську розкіш, і про неконтрольовані фінансові потоки, і про дарувальника мерседесів, і, хто знає, можливо, ще й про долю 87 млн ​​грн., виділених на ремонт Києво-Печерської лаври ...
 


В тему:

Сонячний аеростат, або Як позбутися паразитів

Доля мурашника: загибель і воскресіння

Чому братва безумствує?

Де знайти нову еліту?
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Чи є якийсь спосб за допомогою якого можа повернути Києво Печерську лавру у власність України?

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Чи є якийсь спосб за допомогою якого можа повернути Києво Печерську лавру у власність України?