Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Остап Стахів: У Вертепі мають бути і Ангели, і Царі, і Жид

Вертепні дійства – це народна творчість і кожна громада має сама вирішувати, які персонажі мають бути у Вертепі. Про це заявив 20 грудня на сесії Львівської обласної ради депутат від ВО "Свобода" Остап Стахів, який першим в Україні ще в совєцькі часи виступав із Вертепом у залах Львова.
Як зазначив Остап Стахів, перший Вертеп у Львові поставили 25 грудня 1988 року у Палаці культури імені Гната Хоткевича, де на сцені впродовж різдвяних свят були присутні усі персонажі Вертепу: Пастушки, Ангел, Кобзар, Козак, Царі, Ірод, Воїни, Смерть та сам Жид.

"Після 70-річної заборони українських традицій для людей це було початком духовного відродження українського народу, – зазначив він.

– Чомусь дехто вважає, що такі персонажі, як Жид, не повинні бути у Вертепі. Образ цього персонажа завжди був колоритним і дотепним і позитивно сприймався глядачами. Я разом зі своїми колегами-артистами із фольклорного театру об’їздив з Вертепом чи не всю земну кулю. Коли на сцену вибігав Жид – зал оживав, вибухав емоціями позитиву та сміху, коли вертепний персонаж Жид показував глядачам негативні риси, які притаманні народу – грошолюбство і матеріальні спокуси, коли за гроші можна купити все: і курку, і гуску, і людську душу.

Це він відкривав очі народу на ті негативні риси, від яких йому необхідно звільнитися. І ці риси народ може побачити тільки через призму персонажа Жида.

Роль Жида у Вертепі відводили найбільш обдарованому хлопцеві, який мусив мати харизму.

І ніколи він не сприймався як приниження гідности єврейського народу. Чи ви, панове, чули, щоб у час чи після Різдва почалися єврейські погроми? Та ніколи Жид у Вертепі не провокував український народ до таких дій. Чи чули ми нарікання чи скарги численних єврейських громад в Україні чи світі на вертепні дійства та їхні персонажі? Ні!".

За словами депутата, нині дехто пробує вказувати громадськості, які персонажі Вертепу народ має використовувати у своїх вертепних дійствах. "З’явилися "достойники", які дозволили собі проводити ревізію автентичних народних традицій, та ще й нав’язувати свою приватну думку громадськості. Вертепні дійства – це народна творчість, і кожна громада має сама вирішувати, які персонажі мають бути у Вертепі", – заявив Остап Стахів.


В тему:

Жид у вертепі

2012 - рік Чорного Дракона. Радіймо, арії!

25 грудня – день народження Ісуса Хреста і Різдво нового Сонця

Куди подівся Іуда Іскаріот?

Чому Іуда зрадив Ісуса?

День святого Понтія Пилата

Добра Новина Ісуса Хреста, Сина Божого (автентична Євангелія)

Бгагавад-гіта (Божественна пісня)


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи