Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Про роковини Прокоповича і деяких українців, які допомагали у створенні імперії

«Розбити російський месіянізм – це значить не тільки відкрити семафор для експреса радісної творчости, який вітром свого руху почне дісну весну народів, але й звільнить московську молодь від вікових забобонів великодержавности» (М. Хвильовий, «Україна чи Малоросія?» твори в п’яти томах, т.ІV, 1926, ст.413)

Нещодавно виповнилося 330 років від дня народження Феофана Проковича - це одна з нагод, щоб пригадати на тлі цієї визначної і суперечної за характером постаті та задуматись над тим, як то наші земляки докладали своїх зусиль до створення з початку царської, а згодом комуністичної російських імперій. На цю тему є доволі багата література, її не спосіб перечислити в одній статті, як рівно ж не спосіб перечислити всіх тих, які по своїй і не посвоїй волі будували імперію зла.

Імперію як першу, так і другу, яких найяскравішою рисою проявлялася жорстокість як масове і систиматичне та хворе безумство. Через жалюгідний російський імперіалізм і спрагу панування над іншим народом та поширення своєї території розпочалася вже декілька століть трагедія нашого народу. Минають віки, міняються державні системи і наростають нові покоління, а це імперське безумство ніяк не зупинити. Нема нічого дивного, що кращі сини українсїкого народу костеніють перед ганебними вчинками, які безустанно отримує наш народ від шовіністично настроєних т. зв. великоросів.

До цього часу ніхто не склав докладного реєстру, скільки визначних українців в усіх ділянках науки, духовно-культурного, мистецького та релігійного життя піднимали рівень культури в нашого північного сусіда. Всі ми повинні ці правди доглибно пізнати і засвоїти не лише для себе, але їх конче треба переповідати світові.

Після Переяславської угоди було переселено чимало українських діячів, таких як Єпіфаній Славинецький, Арсеній Сатановський, Семеон Половєкий, Інокентій Гізель, Лазар Баранович та ін., в далеку Росію, щоб вони там піднимати культурно-освітню роботу. Росії головною метою йшлося, щоб вбити національну свідомість українців і знистити усякі джерела, які цю свідомість породжують. Тому вони дуже хитро заманювали за допомогою найрізніших методів до переселення провідних діячів в глибину Росії.

Для прикладу погляньмо в релігійне життя російської імперії приблизно середини XVIII століття. Важко повірити, але у тому періоді імперською церквою Росією в більшості керували українці. Зі 127 архієреїв, які в 1700-1762 рр. займали російські кафедри, 70 були українцями, 47 - росіянами, решта - представниками інших національностей. В жовтні 1700 р. помирає патріарх Адріан. Цар не дозволяє обрати нового церковного настоятеля, натомість призначає на патріарший пост українця Стефана Яворського (до речі, галичанина за походженням).

Уродженець Яворова під Львовом, Стефан Яворський став де-факто Московським патріархом, в руках звичайно царя. Після його смерті патріархії вже не було - залишився тільки Синод. Патріаршество було скасоване Петром I. Щойно титул «Патріарх Московський і всієї Русі» прийнятий був остаточно в 1943 році і його очолив Сергій за пропозицією Йосипа Сталіна і надано йому титул Патріярх «Московський і всієї Росії». Заміна Росії на Русь в титулі Патріарха пов’язана з тим, що з виникненням СРСР під Росією офіційно розумілася тільки РРФСР, тоді як юрисдикція Московської Патріархії тягнулася і на територію інших республік Союзу.

Пам’ятаємо, як то РПЦ при вспівпраці НКВД в 1946 р. на псевдособорі у Львові ліквідувала УГКЦ. Зрештою Російська церква як в минулому, так і в сучасному була і залишається інституцією і послушним знарядям іперії і виконує вона місію політичну, а не релігійну. Типовим прикладом може послужити сучасний Мословський Патріарх РПЦ Кіріл (Гундаєв), який наосліп реалізує вказівки, отримані від керівництва з Кремля.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи