Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Радомишлі 9 місяців тому відкрився музей домашньої ікони

Музей займає в замку кілька виставкових зал. Там є понад 400-літні експонати. Починається експозиція зі скрині, що за радянських часів зробили з ікон.
— Скриню збили з образів ХVIII століття. Є тут свята Олена з виколотими очима, є металева іконка, прострілена над німбом. Цю віддав до колекції отець Анатолій Лютюк. Коли він був дитям, вона стояла в них удома. У хату зайшов радянський офіцер і стріляв по іконах. Діти ховалися в цей час під столом, — розповіла лікар Ольга Богомолець. В її замку "Радомисль" у місті Радомишль, що на Житомирщині дев’ять місяців, як діє музей домашньої ікони з експозицією "Душа України". Там 5 тис. ікон.

Першу ікону вона купила на київській барахолці 15 років тому.
— Усі ікони з мого музею — сироти, які опинилися поза домівкою.

— У калюжі лежав образ. Два сині ока, — згадує. — Люди ступали повз нього. Понівечений, порізаний, побитий цвяхами. Віддала рубль господарю. Коли ікон було п’ять тисяч, вони всі лежали в підвалі мого будинку. Вирішила тоді зробити музей. У Радомишлі саме продавали старий млин. За три місяці ми вивезли звідси 60 тонн сміття. Тільки на четвертий рік змогли перевезти сюди ікони.

Найбільше на виставці домашніх іконостасів. Вони могли сягати до 4 м завдовжки. Займали в хаті весь проміжок від вікна до вікна.

— Ця ікона була повністю чорна, скручена в трубку, — власниця музею показує іконостас з образами на тлі ясно-блакитного неба. — Коли я її купувала, не знала, що там буде. Разом із реставратором знімала 5 міліметрів повністю чорного шару. Спочатку відкрилися лики. Потім голубе тло. Є два типи реставрації — художня та історична. У художній усе, чого бракує, домальовують. Ми проводимо історичну — не домальовуємо, а тільки зберігаємо те, що є.

Місцеві відвідують музей нечасто.

— Ми колись малими по цьому млину бігали з подружками, — розказує Людмила Білявська, 59 років. — Батько робив тут, і ми приходили бігать, купаться. У ставку рибу ловили. Знали, що млин дуже давній. Доки його викупили, він не працював років 15. У музей я прийшла вперше на Петра і Павла. Ми були в церкві на службі Божій, і нас батюшка закликав на безкоштовну екскурсію. Раніше якось приходила, але втрапила у вівторок, а тут вихідний. Та й вхідний квиток 40 гривень. Для Радомишля недешево. Але дітям знижки. Цілими класами ходять на екскурсії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи