Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Економіки більше нема

Світ:

Найбільші регулятори економічної системи поливають напалмом все, що може в майбутньому накопичити капітал. Податкова душить бізнес (малий і великий), Нацкомісія з фінансових послуг вбиває сектор фінансових послуг, а людей, які вміють заробляти гроші, вбивають або заарештовують. Країні потрібен добрий диктатор з економічною освітою.

Гріх бути бідним і не знатним, коли в країні є шлях.
Гріх бути знатним і багатим, коли в ній немає шляху
.
Конфуцій

Обговорюючи останні економічні події, від колег-економістів все частіше чути мрійливе «якщо». «Якщо переможе опозиція», «якщо зміниться виконавча влада», «якщо нарешті знімуть неефективних і корупційних менеджерів державних і напівдержавних підприємств», то….

Яких же перших кроків від нової влади вони очікують? Це питання було поставлене співробітникам банків та інвестиційних компаній. Їхніх імен тут немає і ось чому.

Перші ж відповіді спантеличили. П’ятеро з семи опитаних відповіли, що нічого від влади не чекають: ні від старої, ні від нової, взагалі від жодної.

Тоді довелося перефразувати питання: якщо в жовтні прийде до влади якась гіпотетична ідеальна влада, що конкретно треба зробити для покращення економічного середовища в Україні?

Ось перелік відповідей, що найчастіше зустрічалися, і коментарів до них:

1. Імпічмент президента.

2. Передача до суду гучних корупційних справ.

3. Скасування скандальних тендерів, перевірка законності прав на надання тих чи інших послуг, постачання товарів та при необхідності – проведення нових прозорих тендерів.

4. Скасування закону, підписаного президентом 1 серпня 2012 року, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель». Цей закон повністю позбавляє громадськість інформації про закупівлі на зразок скандальних «харківських лавок» або імпортної малини по 672 грн. за кг.

5. Розслідування гучних кримінальних справ та контроль з боку депутатського комітету за розслідуваннями.

Останні 15 років економісти говорили про інвестиційний клімат, ефективну приватизацію і податкову систему, концентрацію банківського капіталу і сільгоспземель у ефективних власників, про ринок землі, вкладення бюджетних коштів в інноваційні технології - аерокосмічну, ІТ, фармацевтичну, будівельну.

Тепер же вони почали говорити про кримінальну відповідальність, корупцію і імпічмент. З’явилося відчуття, що ми в залі суду, а зал суду – в дурдомі.

Питання: чому ж ви ні слова не сказали про економіку? Адже потрібно робити ті необхідні кроки, щоб країна розвивалася. Щоб були гроші на підвищення соціальних стандартів.

Відповідь: економіки більше немає. Економіка – це капітал (грошові кошти, надра, засоби виробництва) і люди. Грошові кошти та надра вкрали. Людей вбили, посадили і залякали. Найефективніші бізнеси по-рейдерськи захопили, гроші вивели.

Найбільші регулятори економічної системи поливають напалмом все, що може в майбутньому накопичити капітал. Податкова душить бізнес (малий і великий), Нацкомісія з фінансових послуг вбиває сектор фінансових послуг, а людей, які вміють заробляти гроші, вбивають або заарештовують.

У лексиконі економістів з’явилося абсолютно нехарактерне слово (і його синоніми) – «бандити». Не стільки в кримінальному, скільки в соціально-економічному сенсі цього слова.

«Рятувати» економіку не пріоритетно – коли горить хата, рятують дітей та близьких, а не речі. Зараз потрібно рятувати країну, як не пафосно це звучить.

Всі розуміють, що економіка інертна. Наприклад, за статистикою, підвищення ціни на нафту відображається на інфляції через три-чотири квартали.

Вплив наших «бандитів» на економічне становище громадян відобразиться в цифрах через 8-12 кварталів. Потрібно два-три роки, щоб в країні накопичився критичний дефіцит бюджету.

Ось чому згадані економісти нічого не чекають від нової влади. Навіть якщо вона буде ідеальною, через два-три роки будуть очевидні «провали» в бюджеті і неможливість фінансувати пенсіонерів, освіту і медицину. «Провали», зачаті в сьогоднішньому дні.

Зараз теж спостерігаються «дірки» в бюджеті. Це наслідок 2009-2010 років, коли в економічні блоки влади та регулятори прийшли непрофесіонали. Тоді вони діяли і вчилися красти. Ті, хто прийшли зараз, на думку економістів, забирають і крадуть останні крихти.

Зупинити це практично нереально. При цьому ключові макроекономічні показники показують середньостатистичні для України значення: зростання ВВП за перше півріччя 2,5%.

Правда, за підсумками півріччя по відношенню до 2011 року ми побачили різке погіршення платіжного балансу з +1 795 млн. дол. до -1 120 млн. дол., які будуть компенсовані за рахунок золотовалютних резервів НБУ.

Питання: чому економісти говорять про кримінальну відповідальність?

Тільки в 2012 році були навмисно вбиті або, на думку міліції, вбито:
1. Порушено справу за ст. 115 "умисне вбивство" Олега Семінського, глави правління "Нафтогазвидобування".

2. Убитий Геннадій Аксельрод, віце-президента промислово-фінансової групи "Спарта".

3. Убитий голова Донецької обласної громадської організації "Конгрес азербайджанців" і відомий підприємець Ігбал Махмудов.

4. Убитий Олег Труфанов, власник мережі автозаправок.

5. Замах на Сергія Лубінца, миколаївського бізнесмена.

Можливо, хтось скаже, що всі ці люди, так чи інакше, були пов’язані з ОЗУ. Однак звичайним середньостатистичним бізнесменам страшно працювати, страшно за себе і за своїх дітей.

Питання: Чому ви не вірите ні в яку владу?

Цитата: «Згідно з дослідженням громадянського руху «Чесно»,198 депутатів причетні до корупційних дій: 103 (53%) депутата від Партії регіонів, 30 (30%) - БЮТ, 21 (34%) - НУ-НС, 20 ( 100%) - позафракційних, 8 (32%) - КПУ, 9 (45%) - Народної партії і 7 (37%) - з групи «Реформи заради майбутнього».

Тобто нижче, ніж 30%, корупціонерів немає ні в одній фракції. Навіть якщо виграє опозиція, рівень корупції, можливо, знизиться, але запущені нинішньою владою корупційні механізми залишаться.

Потрібен час, щоб, наприклад, скасувати закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель», після якого журналісти та громадськість не будуть мати жодного механізму контролю над держзакупівлями.

А скасувати його буде непросто, в ньому зацікавлена більша частина депутатів. Якщо виграє опозиція, а ПР стане опозицією, чиновники швидко не поміняються, та й прийшлі прийдуть на оброблені «корупційні поля».

Питання: Який може побут вихід із ситуації?

З очевидних - жодного. Щоб зупинити «бандитів», потрібна диктатура і диктатор, але це остаточно доб’є вмираючу економіку. Продати залишки підприємств і землю іноземному капіталу – означає повністю втратити саму ідентичність і стати сировинним придатком Заходу або Сходу, і тоді економіку порвуть на частини.

Деякі розвинені країни бачать в Україні виняткові інтереси: китайці і араби хочуть отримати землю, східний капітал – ГТС, порти, енергетику, захід – металургію, хімічну промисловість і великий ринок збуту.

При цьому внутрішню промисловість розвивати нікому не цікаво, і громадяни цієї країни при «дери бані» абсолютно зайві свідки або раби.

Аналогія, яка приходить в голову: ми зараз велике стадо дуже смачних баранів, оточених дуже голодними левами і шакалами, а зверху літають грифи, які точно знають, що падаллю можна буде скоро поживитися.

Ми повільно, але впевнено йдемо в економічне і соціальне рабство. При цьому формально наша країна буде мати суверенітет і через 20, і через 30 років, але громадяни, підприємства, партії стануть рабами.

А неочевидний вихід є?

«Добре слово і пістолет набагато краще, ніж добре слово чи пістолет окремо, а вміння користуватися цими інструментами – головне, що відрізняє нас від навколишнього стада овець. Я віддам три десятки своїх головорізів за одну людину, яка вміє вирішувати питання, розмовляючи», - казав Альфонс Габріель Капоне.

Країні потрібен добрий диктатор з економічною освітою і його п’ять кумів. Перший - чесний, послідовний і економічно підкований прем’єр, другий - чесний генпрокурор, третій - чесний і професійний генерал МВС, четвертий - чесний і послідовний глава ДПА, п’ятий - чесний і професійний глава СБУ.

Питання: А з менш одіозних порад?

1. «Друкувати» гроші. Ой, вибачте, будь ласка, провести політику кількісного «пом’якшення».

Випустити облігації фінансової компанії «Інноваційна Україна», продати їх Ощадбанку, а потім викупити НБУ. Отримані гроші давати в кредит під облікову ставку НБУ + 2% високотехнологічним підприємствам, що експортують свою продукцію, і компаніям, які будують інфраструктурні проекти.
Всі знають перелік високотехнологічної продукції українського машинобудування – це БТР (ДП «Завод імені Малишева»), турбіни («Турбоатом»), АН-74 (Харківське державне авіаційне виробниче підприємство), газові турбіни (ДП НВКГ «Зоря» - «Машпроект») , ракетоносії (КБ «Південне»), мотори («Мотор-Січ»).

Чому орієнтовані на експорт галузі? Щоб не було перевиробництва всередині країни. Закласти автобани, модернізувати залізниці, побудувати мости, лінії електропередач для експорту електроенергії.

2. Створити ринок землі, обмеживши її продаж іноземним компаніям і інвесторам.

3. Всі тендери зробити прозорими, привести тендерне законодавство у відповідність з міжнародними стандартами. Створити депутатську комісію з «держзакупівель», яка буде контролювати виконання тендерних умов.

Однак надруковані гроші підвищать інфляцію?

По-перше, при направленні додаткової емісії в інвестиції і інфраструктурні проекти працює мультиплікатор Кейнса, який частково поглинає інфляцію за рахунок істотного зростання ВВП і додання довгострокового імпульсу прискоренню ВВП.
По-друге, у всіх економічних підручниках написано, що інфляція для економік, що розвиваються, повинна знаходитися в діапазоні 5-12%. При такій контрольованій інфляції йде зростання виробництва і підвищення рівня життя громадян. Краще наповнення та виконання бюджету.

По-третє, рівень кількісного пом’якшення в провідних економіках світу перейшов на рівні, не описані ні в економічних підручниках, ні в законодавчих актах регулюючих центральних банків: обсяг держоблігацій Японії на балансі ЦБ країни перевищив вартість випущених банкнот.

Банк Японії володіє держпаперами на 80,96 трлн. ієн проти 80,78 трлн. ієн готівки. На балансі ФРС перебувають облігації на $ 1,65 трлн, а в обігу є $1,12 трлн. готівки. При цьому зупинятися вони не планують.

Згідно з липневим бюлетеню НБУ за підсумками травня на балансі регулятора напроти графи «Вимоги до центральних органів державного управління» підпункт «Цінні папери (крім акцій)» - 78 225 млн. грн.. проти готівкових коштів 213 002 млн. грн.
Тобто наступний уряд може схвалювати програму кількісного пом’якшення на 135 млрд. грн.

Переклад з російської - НО

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи