Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українець довів у суді, що закордонний паспорт коштує лише 170 грн.

А не 500, 600 чи 700 гривень, як правлять міграційні служби у різних регіонах України. Це довів житель Запоріжжя Руслан Жиров, який 8 місяців судився з системою і врешті переміг.

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд зобов'язав оформити йому закордонний паспорт лише за вартістю державного мита.

"[i]Шість непотрібних платежів, з яких непотрібних два, а злочинних практично чотири. Сума до сплати при підсумовуванні була 688 гривень 15 копійок[/i]", - обурюється Руслан. Житель Запоріжжя, окрім держмита, мав сплатити за оформлення та видачу паспорта, за бланк, за послуги підприємства "Документ" та навіть страховий платіж приватній компанії.

Почитав закони України, він зрозумів, що його дурять. "[i]Закордонний паспорт має коштувати не більше держмита, тобто 170 гривень. І за цю суму людина отримує адміністративну послугу з видачі та оформлення закордонного паспорта. Все. Всі інші послуги - не обов'язкові. Багато хто з них навіть законодавчо не унормовані"[/i], - наголошує Руслан.

Замість закордонної відпустки він пішов до суду. У запорізькому адміністративному суді справу програв, втім вирішив оскаржити в апеляційному у Дніпропетровську. Зізнається: на юридичні послуги та проїзд на засідання за сто кілометрів витратив більше, ніж з нього вимагали. Але не шкодує. "[i]Коли громадян України обманює держава в особі МВС - це вже виходить за рамки пристойності[/i]", - пояснює він своє рішення розпочати судову тяганину.

У суді представник запорізької міграційної служби так і не зміг пояснити, за які саме послуги мають сплачувати громадяни додаткові гроші і чому саме такі суми. Судді постановили: паспорт Руслану Жирову мають оформити за вартістю державного мита.

Керівник Управління державної міграційної служби у Запорізькій області Олександр Харіна стверджує: зайвого не беруть, а 170 гривень для закордонного паспорта – не ціна. "[i]Всі ці платежі абсолютно встановлені відповідними постановами Кабінету міністрів і ніяких додаткових або самостійно встановлених тарифів не існує в Запорізькій області[/i]", - запевнив він.

Із рішенням суду чоловік уже готовий йти по закордонний паспорт - за 170 грн. А в разі чого грозиться дійти до Європейського суду з прав людини. Коли ж отримає документ, збирається ще раз позиватися до міграційної служби. Вимагатиме моральної компенсації, бо не поїхав у відпустку через паспортні війни.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Маємо прецедент.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Маємо прецедент.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

22 лютого 2013 року дане рішення було оскаржено ДМС в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України.

Взагалі, по офіційним і діючим документам, якими керуються в своєї роботі МВС та ДМС, вартість цієї послуги складає (не стверджую, що вона має під собою обґрунтовану калькуляцію, логіку та сенс):

-Держмито – 170 грн. (Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 «Про державне мито»);
-Вартість послуг – 87,15 грн. (Постанова КМУ від 4 червня 2007 р. N 795 "Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання");
-Вартість бланка – 120 грн. (п. 4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг»)

У разі термінового (протягом 10 днів) оформлення:

-Держмито - 340 грн. (п. 6 "л" статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 «Про державне мито»);
-Вартість послуг - 174,30 грн. (п. 5 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг»);
-Вартість бланка - 270 грн. (п. 4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг»)

Хай Буде!

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Особливо цікаво із вартістю бланку: 120 грн. і 270 грн.

Хай Буде!

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Виготовити український паспорт мені вартувало десь стільки-ж (близько 800грн).

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Пора потрохи готувати макет бланку для паспорта ТГ - посвідчення "сертифікованого гравця" (тобто перевіреного гравця) - громадянина ігрової держави-корпорації ТГ.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Це слушна думка! Мабуть можливо робити попередньо в електронному вигляді.

Хай Буде!