Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 13

Лактат: найкраща енергія для мозку

Категорія:

Світ:

Група нейрофізіологів з Німеччини та Нідерландів вперше відкрила альтернативне джерело живлення для мозку. Раніше вважалося, що мозок працює виключно на глюкозі. За допомогою спектрального аналізу вчені виявили, що мозок отримує з крові, що надходить до нього, не тільки глюкозу, але й лактат — молочну кислоту.

Підвищення вмісту молочної кислоти спостерігається при активній м'язовій роботі. Таким чином, енергетичні «відходи» (як раніше вважали вчені) використовуються мозком як енергетичне живлення.

Доказ подібної теорії вчені отримали в ході експерименту з використанням методу спектрального аналізу крові, що була взята у досліджуваних після фізичного навантаження. Лікарі порівняли хімічний склад крові «на вході» - коли кров повинна була надійти в мозок і забезпечити його необхідними поживними речовинами, і «на виході» - після її участі в процесі мозкового кровообігу. Виявилося, що «відпрацьована» кров містила набагато менше лактату, ніж кров, що тільки направляється до мозку. Подальше дослідження показало, що мозок не зберігав лактат, який до нього надійшов, а використовував його в якості харчування для своїх клітин. 

«Організм будь-якого живої істоти працює так, що абсолютний пріоритет при розподілі харчування й енергії закріплений за мозком» - розповів біофізик, експерт Інституту біології старіння Ігор Артюхов. 

В організмі людини надлишок молочної кислоти використовується як джерело енергії в скелетних м'язах, легенях, серці і головному мозку. Причому дослідники наполягають, що для мозку, серця і легенів лактат служить чудовим паливом і нерідко утилізується навіть раніше, ніж глюкоза, оскільки швидкість поглинання та окислення молочної кислоти в два-десять разів вище в порівнянні з глюкозою. Тому, як тільки молочна кислота з'являється в крові, 90% використовується як джерело живлення для мозку.

За словами німецьких і голландських учених, їхнє відкриття стане не тільки найважливішим етапом в дослідженні роботи мозку, але і першим кроком на шляху створення несинтетичного допінгу для мозку, який буде підвищувати його працездатність набагато краще, ніж будь-які енергетики.

Коментар НО: А поки такого енергетика не винайшли, найдоступнішим джерелом лактату є інтенсивні фізичні навантаження. Хочеш бути розумнішим - допоможи своєму мозку фізичними тренуваннями! 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи