Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В США ажіотажний попит на зброю призвів до її дефіциту

Категорія:

Продавці відзначають, що продажі пішли вгору після переобрання на пост президента Барака Обами, адміністрація якого вважається супротивником широкого розповсюдження зброї, а різкий стрибок стався після активних громадських дискусій з цього питання.

У США рекордний попит на зброю призвів до дефіциту її в магазинах. Американці, побоюючись обмежень на поширення вогнепальної зброї, почали масово поповнювати її запаси. В результаті стало складно дістати найпоширеніші товари, як, наприклад, патрони 22-го калібру. Крім того, за останній рік ціни на зброю в деяких магазинах зросли більше ніж у два рази. В деяких випадках власники магазинів встановили обмеження на кількість товару, яку може придбати один покупець.

Національний фонд стрілецького спорту пояснює підвищений попит зростанням популярності стрільби як виду спорту, полювання, а також використання зброї для самооборони. Служба охорони рибних ресурсів і диких тварин США повідомила, що кількість заявок на отримання ліцензії на полювання виросло з 2006 по 2011 рік на дев'ять відсотків. До цього попит на ліцензії незмінно падав протягом 25 років. Голова національної асоціації стендової стрільби та асоціації стрільби по летючих мішенях Майкл Хемптон (Michael Hampton) заявив, що кількість членів кожної з організацій становить до чотирьох мільйонів осіб і зростає на три-п'ять відсотків щорічно.

Тим часом у магазинах стверджують, що рекордний попит забезпечують зовсім не спортсмени, а власники зброї, які поповнюють свої запаси, побоюючись заборон або зростання податків. Продавці відзначають, що продажі пішли вгору після переобрання на пост президента Барака Обами, адміністрація якого вважається супротивником широкого розповсюдження зброї, а різкий стрибок стався після активних громадських дискусій з цього питання.

Такого не очікував ніхто

Трагічні події в навчальних закладах, в установах і на вулицях Америки виступили приводом для Президента США ініціювати низку заходів зі скорочення озброєності населення. Ці пропозиції розроблені комісією віце-президента Джо Байдена, якому глава Білого дому доручив розробку заходів, прийняття яких необхідно для запобігання подібних випадків.

Підсумком роботи комісії, очолюваної Джо Байденом, став список заходів - його представив президент Обама. Ключовими з них, судячи з висловлювань Обами, стали ініціативи, які неможливо виконати без схвалення з боку Конгресу. Крім доручень законодавцям, президент також оголосив про підписання низки розпоряджень, які не потребують згоди з боку Палати представників і Сенату.

Сам Обама прекрасно усвідомлює, що сам він може далеко не так багато, як йому хотілося б. У день, коли в «Сенді Хук» відбулася бійня, він пообіцяв своїм громадянам вжити заходів, щоб запобігти повторенню подібних подій. Пізніше, відповідаючи на петицію виборців, президент підкреслив, що потребує їхньої підтримки. За його словами, американці, якщо вони дійсно хочуть змін, повинні постійно вимагати дій від своїх представників у Конгресі.

Ініціативи президента викликали невдоволення з боку власників зброї та представників національної стрілецької асоціації. На їхню думку, вони стосуватимуться тільки законослухняних громадян і аж ніяк не допоможуть захистити населення від невмотивованого насильства.

Зброя - найважливіший елемент економіки США: на початку січня 2013 агентство Bloomberg з'ясувало, що за п'ять років Вашингтон направив зброярам субсидії на суму в 49 мільйонів доларів.

Сьогодні в США рекордний попит на зброю призвів до її дефіциту в магазинах. Американці, побоюючись обмежень на поширення вогнепальної зброї, почали масово поповнювати її запаси. В результаті стало складно дістати найпоширеніші товари, як, наприклад, патрони 22-го калібру. Крім того, за останній рік ціни на зброю в деяких магазинах зросли більш, ніж в два рази. У деяких випадках власники магазинів встановили обмеження на кількість товару, яку може придбати один покупець.

Продаж зброї в США регламентується, однак суворість регламентації різна і залежить від конкретного штату. У більшості випадків зброю може купити будь-який повнолітній чоловік без психічних захворювань, судимості і який не був зареєстрованим внаслідок схильності до насильства. В особливу категорію (Class III firearms) в США виведено автоматичну зброю (виробникам штурмових гвинтівок, до речі, дісталося 19 з 49 мільйонів допомоги).

Для купівлі зброї необхідно оформити ліцензію в Бюро алкоголю, тютюну і вогнепальної зброї (Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms, BATF), здати відбитки пальців і заплатити податок у 200 доларів. При цьому до продажу допускається лише автоматичну зброю, виготовлене та зареєстроване до 1986 року.

Пістолети і револьвери

За даними видання How Stuff Works, яке посилається на міністерство юстиції США, пістолетами та револьверами володіють приблизно 58 відсотків жителів країни. Національна стрілецько-спортивна фундація (National Shooting Sports Foundation), в свою чергу, оцінює продаж короткоствольної зброї приблизно в тридцять відсотків від всього американського збройового ринку. Ще по третині припадає на довгоствольну зброю і боєприпаси.

Однозначного лідера серед короткоствольної зброї в США назвати складно. За даними опитування, проведеного на порталі USA Carry, найбільшою популярністю у американців користуються пістолети Ruger LCP, Glock 19, 23, 26 і 27, а також різні версії армійського пістолета Colt M1911A1. Серед револьверів самими «гарячими» вважаються моделі Smith & Wesson.

Рушниці

Якщо пістолет відноситься до «прихованої зброї», яку американці носять із собою на вулиці і зберігають у бардачках машини або шуфлядах столів, то рушницям саме місце вдома, під прилавком магазину чи на полюванні.

Серед такої зброї, доступної громадянам, дробовики володіють найбільшою дією, що зупиняє противника. Безумовним лідером серед такої зброї є помпова рушниця Remington Model 870. Як наголошується на сайті виробника, з моменту запуску моделі в 1950 році компанія продала понад 10 мільйонів таких рушниць. У 2009 році модель визнали найуспішним дробовиком в історії. Model 870 випускається в декількох варіантах під різні калібри. Магазин дробовика вміщає від трьох до восьми патронів.

Для мисливців потрібна крім всього іншого висока вбивча сила на достатній відстані. Одною з найпопулярніших рушниць в категорії, як зазначає How Stuff Works, є лінійка рушниць Thompson / Center Arms Encore 209x.50 Magnum, що заряджаються з казенної частини ствола. При довжині ствола 66 сантиметрів початкова швидкість кулі досягає 671 метра в секунду. Такі рушниці можуть оснащуватися оптичними прицілами і мають забійну дальність понад 180 метрів.

Цікаво, що лідером продажів зброї в США в 2012 році, за даними найбільшої мережі збройових інтернет-магазинів у світі Bud's Gun Shop, стали гвинтівки Мосина 1891/30 калібру 7,62 міліметра. Ці гвинтівки володіють дальністю стрільби в два кілометри і використовувалися радянськими снайперами в роки Другої світової війни. В інтернет-магазині «мосинки» продавалися за 129 доларів. В СРСР їх перестали випускати в 1965 році.

Штурмові карабіни та гвинтівки

Штурмові гвинтівки і карабіни (гвинтівки з укороченим стволом) мають високу забійну силу і дальність стрільби. Таким чином, вони цілком підходять для полювання або стрільби в тирах, але не для самооборони - через низьку дії, що зупиняє противника.

Безперечним лідером на ринку штурмової зброї в США, як відзначає The New York Times, є гвинтівка AR15. Гвинтівку розробила компанія ArmaLite для збройних сил США, проте через фінансові складнощі права на модель продали компанії Colt. Colt почав випускати модель під маркою M16. У 1963 році Colt запустив напівавтоматичну версію для цивільного ринку під маркою AR15. Зараз модель випускають кілька компаній, у тому числі Bushmaster, ArmaLite, Colt і Rock River Arms. AR15 розрахована на стандартний патрон НАТО калібру 5,56 міліметра, володіє прицільною дальністю в 500-600 метрів при початковій швидкості кулі в 975 метрів в секунду.

Другий рядок за популярністю (а якщо вірити Bud’s Gun Shop, то першу) серед штурмових гвинтівок на американському ринку займають різні напівавтоматичні копії радянського автомата Калашникова. Для американського ринку їх випускають, зокрема, в Румунії та Угорщині. Тим часом АК давно завоював звання найпопулярнішого автомата і, можливо, найпоширенішої стрілецької зброї в світі. Загалом АК та його копії розійшлися тиражем понад 100 мільйонів одиниць.


 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи