Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Ходити до школи – це ходити в пекло

Категорія:

Світ:

14-річного Іллю Ковалевського запросили на чотири дні до Каліфорнії в центральний офіс Google після того, як він переміг у міжнародному конкурсі з розробки програмного забезпечення Google Code-in 2012. За сім тижнів виконав 63 завдання з програмування. Участь у конкурсі брали 334 учні віком 13–17 років із 36 країн. Їхню роботу контролювали провідні програмісти корпорації Google Inc. Перемогли 20 учнів. Серед них був і Ілля.

Краваток не люблю. Ношу, доки журналісти ходять. От зараз мрію ­пошвидше зняти.

Нічого не треба робити даремно. Нема сенсу витрачати сили на пробивання лобом стіни. Можна почекати, доки станеш сильнішим або стіна розвалиться. У 12 років створював автоматичну систему перевірки олімпіадних завдань. Бракувало часу і сил, працювати хотілося все менше і менше. Ентузіазм зник, лишилася тільки потреба. Закинув той проект. Можливо, за кілька років повернуся до нього.

Не вмію гарно описувати речі й формулювати думки. Зона, яка відповідає за відновлення у пам'яті деталей, у мене взагалі не працює.

До комп'ютера в 4 роки привчив тато. Коли за кілька місяців я почав дивитися мультфільм "Масяня", мама наказала татові його видалити. Я навчився ховати теку з ним, щоб ­ніхто не знайшов. Батьки дозували моє сидіння: по півгодини на день, потім – по годині. В п'ятницю ввечері або на вихідних можу посидіти 5–7 годин. ­Недавно встановив поганий рекорд – ліг спати о шостій ранку.

Роблю на замовлення сайти, заробляю гроші.

Сильно злюся, коли щось не виходить. Але потім якось так вдихаю глибоко – і зібрав себе докупи.

Колишній однокласник у школі збрехав, що пішов у військкомат, у військ­коматі – що пішов до школи, а сам напився. Прокинувся п'яний о другій ночі в сніговому заметі. Не зустрічав жодної людини, яка прокидалася б у снігу й робила щось вартісне. Інтелект і алкоголь – взаємовиключні речі.

Дикого бажання вчитися нема. ­Ходити до школи – це ходити в пекло. Як можна добровільно сидіти півтори години стовпчиком? Ось я зараз сиджу півгодини, і мене це напрягає. За комп'ютером можу бути 3 години, і матиму такі самі відчуття, як годину просидів на уроці.

Основні речі, яких учать батьки, – бути чесним і наполегливим. Думаю, чесним таланить. Сьогодні цілий день тільки правду кажу. Єдине – не заплатив за проїзд у маршрутці. В тісняві було незручно діставати гроші з кишені. Хочу попросити вибачення у водія.

Байдуже, скільки книжок прочитав. Можна мати дві бібліотеки і не поступатися місцем старшій людині у громадському транспорті. А можна бути ні бум­бум і щоранку прокидатися з ідеєю, яка змінить світ.

Беру участь у конкурсі Google Science Fire. Школярі на нього представляють проекти, які можуть змінити світ. Якби Томас Едісон винайшов лампочку школярем, цілком міг би податися на такий конкурс. Або Сергій Брін, який створив пошукову мережу ­Google. Я сидів і думав: "Що ж його вигадати?" А коли ось так сидиш і думаєш, усе виходить у рамках – примітивно, нереволюційно, занадто плоско. Потім забив на цей конкурс. Подумав: "У наступному році вже". І якось ідея навернулась. Яка саме, поки не можу сказати, бо конкурс не закінчився.

Мрію зустрітися із Сергієм Бріном та Ларрі Пейджем (співзасновники пошукової мережі Google – "Країна"). Але більше з Бріном. Він мене підкорив ­своєю фразою: "Росія – це Нігерія в снігу. Вам справді подобається ідея, що шайка бандитів контролюватиме поставки всієї світової нафти?"

Тягне за кордон. Бачу себе більше в Європі, ніж у Америці. Може, коли підросту, Україна зміниться. Але я в це слабо вірю. Важливе ставлення – людей до людей, власника компанії до співробітника. Наприклад, в офісі ­Google у Каліфорнії є власна їдальня. Там дають усе, навіть алкоголь. Спиртне, правда, ніхто не бере. А чим годують ІТ­шників в українських компаніях? Печеньками до кави. Каву вже за свій рахунок купуєш.

Читаю те, що знадобиться в житті: літературу з програмування, біології, фізики та математики. Особливо тягне до біоінформатики. Хотів би написати програму, яка рятує життя від якоїсь хвороби, наприклад, ВІЛу. З англійською літературою поки не везе. Пробував читати "Алісу в країні чудес" в оригіналі. Весь час ліз до словника. Прочитав першу главу, побачив, що їх там ще 60, і кинув. З книжкою з психології було ще гірше.

Цікавлюся психологією. Все, що робить людина, базоване на тому, що з нею сталося. А статися могло все: від вибуху АЕС до кліпання оком. Коли двоє розмовляють, кожна репліка побудована на їхньому попередньому досвіді. Можна знайти пояснення вчинкам людини, якщо знаєш, що з нею відбулося раніше.

Найцікавіша моя ідея, про яку можу ­говорити, – комп'ютерна гра для людей, що хочуть зайнятися програмуванням. Щоб її подужали навіть дошкільнята. Вона складена з квестів, які розв'язуються шляхом програмування. Для дошкільнят може бути гра у жабку. Щоб її нагодувати, треба написати алгоритм. А для старших – робот у якійсь точці лабіринту, якого треба вивести на волю.

Деякі 40-річні мене дивують. Півжиття ­писав софт для серверів, а зараз хоче зай­матися підтримкою програмного забез­печення. Це різні сфери. Так карди­нально міняти життя – дуже погана ідея.

Коли хтось лівий питає, як написати про­граму, і треба довго пояснювати, я кажу: "Шукайте в інтернеті". Сам часто прошу старших програмістів про допомогу – ­Дениса Кормальова, Ярослава Твердохліба, Антона Прищепу. Вони відписують: "Пошукай в інтернеті, не забивай мізки".

Google створив курси, на яких учать знаходити інформацію в інтернеті. Якого кольору були шнурівки на кедах у Курта Кобейна 1990 року? Відповідь реально знайти, якщо грамотно скласти запит. Недостатньо вбити в пошуківку п'ять­шість контрольних слів – "шнурки", "кеди", "Курт Кобейн", "1990 рік". Треба встановлювати різні фільтри пошуку, використовувати ключові символи. Перший рівень цих курсів я пройшов. Далі було ліньки.

Помічаю в собі риси персонажів улюблених серіалів. Від "Доктора Хауса" маю цинізм. Від героя англійського серіалу "Доктор Хто" – моделі сприйняття життя. Будете дивитися "Доктора Хто" – раджу з п'ятого сезону.

Ідеальна дівчина має бути сама собою і здатна на нешаблонні вчинки, приміром, зважитися на банджи­­джампінг чи стрибок із парашутом. Важливо, щоб вона була хоч у чомусь розвинена. В науці якійсь – біології чи історії.

Слухаю Arctic Monkeys. Думав, ­краще ­Nirvana нічого бути не може. А таки може.

 

----- Інші статі про освіту: 

9 найбагатших ІТ-підприємців у віці до 30 років

Тотальна освіта

Українська нація збереглася, бо зберегла свою мову!

Робота українських учених націлена на продукування паперу

Чверть роботодавців не цікавляться освітою працівників

Чим більше у нас професорів та дисертацій, тим менше у нас науки - Дацюк

Уроки літератури збуджують негативні емоції і нагнітають депресію

Вінець демократії – посередність

Інформаційне перенавантаження

Вітчизняні освітні технології в контексті Болонського процесу

Виховання: проблема наступних поколінь

Інформаційна війна в сучасній літературі

Діти іммігрантів гірше вчаться у школі

Долю народів визначають університети, а не партії і уряди

Дитяче мовлення формують татусі

Блакитноокі - найрозумніші люди, - експерти

Україна - творче суспільство. Так чи ні?

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Леонід Золотаренко.
0
Ще не підтримано

Якщо це дійсно справжнє інтерв'ю цю юнака, не відретушоване журналістами, то Я щиро вражений. Так чітко і грамотно розповідати може дійсно освіченна людина.
Головне, щоб не забував своє коріння і Батьківщину, коли досягне успіху.

Коментарі

Зображення користувача Леонід Золотаренко.
0
Ще не підтримано

Якщо це дійсно справжнє інтерв'ю цю юнака, не відретушоване журналістами, то Я щиро вражений. Так чітко і грамотно розповідати може дійсно освіченна людина.
Головне, щоб не забував своє коріння і Батьківщину, коли досягне успіху.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Нинішні діти іноді вражають глибиною і оригінальністю мислення. Це відкриває гарні можливості співпраці між старшим і юним поколіннями. Тепер не тільки старші навчають молодших, а й навпаки - школярі навчають батьків і дідусів, особливо у сфері інновацій. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!