Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Львові презентували перший електронний архів визвольного руху

19 березня в Науковій бібліотеці ЛНУ імені Івана Франка презентували перший в Україні електронний архів історії ОУН та УПА . Туди увійшло 10 тис. документів, що раніше були недоступними. Щоб їх опублікувати, знадобилося б 153 тис. сторінок. В перспективі вміст архіву планують розширити до сотень тисяч електронних копій історичних джерел.

Проект «Електронний архів визвольного руху» є спільним дітищем Львівського університету Івана Франка та Центру визвольного руху за участі Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького». Над його створенням кілька десятків науковців працювало 3 роки. Мета – робити минуле доступним.

Більшість документів брали з архіву Центру досліджень визвольного руху. Однак деякі везли й з інших країн – зі США, Німеччини. Їхні хронологічні рамки 1900 – 1991 роки.

Архів можна знайти на сайті avr.org.ua. Користування ним є безкоштовним, за копіювання документів також не треба нічого платити. Всі електронні копії документів є автентичними, без жодних скорочень. Для того, щоб скористуватись архівом, спершу треба пройти коротеньку реєстрацію. Для зручності на сайті існує цілий набір елементів пошуку – за датою створення, за автором, за організаціями, за назвами документів, ключові слова. Архів забезпечить відкритий доступ до історичних джерел, покращить оперативність у роботі з документами

"Завдяки цьому архіву,– каже відомий історик Володимир В’ятрович,– кожен охочий з будь-якої точки земної кулі зможе ознайомитися з тисячами документів, які висвітлюють історію українського визвольного руху".

За його словами, тема ОУН-УПА залишається маловідомою та малодослідженою істориками, тому часто щодо неї є багато політичних спекуляцій. "Що більше будуть люди знати про цю тему, що більше документів стануть доступними, то менше буде політичних спекуляцій",– наголосив він.

Е-архів буде корисний дослідникам, історикам, студентам, аспірантам, усім, хто цікавиться історією України, СРСР та Центральної-Східної Європи у ХХ столітті, подіями періоду Другої світової війни, боротьбою народів СРСР за незалежність, історією тоталітарних режимів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта (+аудіо)

Фантастика зачіпає теми, яких не наважуються торкатись вчені та політики. Френк Герберт написав роман про безкомпромісну війну людей та людиноподібних тварин – і показав, як люди можуть перемогти.

Останні записи