Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Едвард Сноуден може посварити США і з Європою, і з Китаєм

Світ:

Скандал із викриттям глобального стеження Агентства національної безпеки і ЦРУ США набуває міжнародного масштабу і загрожує посварити Європу і Штати. Євросоюз має намір вимагати у американців пояснень у зв'язку із фактами, які оприлюднив колишній співробітник ЦРУ і АНБ Едвард Сноуден.

Офіційний представник канцлера Ангели Меркель заявив, що тема глобального стеження буде піднята під час саміту, який відбудеться наступного тижня у Берліні з президентом США Бараком Обамою. Єврокомісія оголосила, що зробить те саме 14 червня в Дубліні під час переговорів ЄС-США.

Скандал, як пишуть європейські газети, може «потопити» укладення між США і Євросоюзом нової угоди щодо захисту електронних даних.

У Німеччині опозиція вимагає, щоб Федеральна розвідслужба країни BND повідомила, чи було їй відомо про секретну американську програму електронної перлюстрації PRISM і якою мірою вона співпрацювала з АНБ. Аналогічні вимоги вже звучать в Італії, Франції, Іспанії, Бельгії, Голландії.

Найбільше європейців обурило існування так званої електронної системи Boundless Informant, або «Безмежного інформатора», - основного інструменту збору інформації для PRISM. Boundless Informant, за словами британської газети The Guardian, діє у всіх країнах Європи. Це інструмент збору метаданих. Він реєструє телефонний дзвінок, його час, тривалість розмови, місце, звідки він зроблений, і записує бесіду.

У Вашингтоні президентові Бараку Обамі знову довелося захищати PRISM. Він назвав цю програму корисною для забезпечення безпеки громадян США:

«Нам доведеться зробити вибір як суспільству. Ці програми допомагають нам передбачати і запобігати можливі акти терористів. Абстрактно, звичайно, можна скаржитися на «великого брата» чи програму, що вийшла з-під контролю. Але якщо подивитися на деталі, то стане ясно, що ми зберігаємо вірний баланс (інтересів безпеки і особистого життя)».

Голова спеціального сенатського комітету із розвідки Діана Файнстайн вже зажадала, щоб АНБ переглянула і посилила правила електронного стеження за американцями. У конгресі дії Сноудена називають «зрадою».

Сам Едвард Сноуден, судячи з повідомлень з Гонконгу, виписався з готелю, в якому він жив кілька тижнів. Зараз його місцезнаходження невідоме. У розвідки США це викликало реакцію, близьку до панічної. Багато колишніх та нинішніх високопоставлених співробітників АНБ і ЦРУ, написала газета «Вашингтон таймс», впевнені, що Сноуден зовсім неспроста втік саме до Гонконгу. Експерти вбачають у діях колишнього співробітника ЦРУ і АНБ «китайський слід»: Сноуден може передати Пекіну безцінну секретну інформацію.

У Гонконгу кажуть, що справа з можливою видачею Сноудена США може провалитися. Такої думки дотримується, зокрема, професор гонконгського університету Саймон Янг:

«Рішення (Сноудена) тікати до Гонконгу може виявитися зовсім непоганим. У нас хороший захист для людей, які потребують політичного притулку. Наш закон про політичний притулок у деякому роді знаходиться в підвішеному стані. Він переглядається і ще не прийнятий. А це означає, що уряд має вирішувати питання про надання політичного притулку, виходячи з обставин кожного конкретного випадку. І я не думаю, що континентальний Китай втручатиметься в наші рішення у справі Сноудена».

«Справу Сноудена» у секретних відомствах США вже порівнюють із втечею у 1960 році криптографів АНБ - Вільяма Мартіна і Бернона Мітчелла. Вони викрили багато шпигунських програм США. До теперішнього часу АНБ вважало цей епізод найважчим провалом в історії секретного відомства. Сноуден може «переплюнути» Мартіна і Мітчелла.

Прості американці ставляться до нього трохи інакше. До Білого дому вже надійшла петиція, в якій вимагають вважати Сноудена «національним героєм». Під нею за одну лише добу свої підписи залишили 22 тисячі осіб. Якщо протягом місяця петицію підтримають 100 тисяч осіб, адміністрації доведеться розглянути запит в офіційному порядку. Після чого прийняти її як керівництво до дії або дати негативну відповідь.

Як повідомила сьогодні The Guardian, Едвард Сноуден найближчим часом має намір зробити ще більш «серйозні викриття».
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Коментарі

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"