Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Польську фортецю на Дніпрі планують відновити до 2015 року

Світ:

У Дніпропетровській області планують відтворити шедевр фортифікації 17 століття - Кодацьку фортецю. Про це заявив президент Союзу поляків Дніпропетровської області "Огніско" Антон Яновський. За його словами, вже готовий проект відтворення фортеці з майже 400-річною історією та активно ведеться пошук інвесторів.

Він намагався надихнути ідеєю про її реставрацію місцеву громадськість і польську. У сусідній державі навіть були готові виділити кошти під відродження Кодака до Євро-2012. Але Дніпропетровськ втратив шанс на проведення футбольного чемпіонату континенту. Зате тепер на горизонті Дніпропетровська - баскетбольне Євро-2015. І якщо знамениту фортецю вийде відтворити за два найближчі роки, Кодак стане однією з туристичних перлин Дніпорпетровщини.

"Передбачається, що музейно-туристичний комплекс розміститься на 33 гектарах, з яких на власне фортецю приходитиметься майже 3 га, - розповів Яновський. - Саме вцілілі вали фортеці стануть смисловою домінантою комплексу, яка зв'язує воєдино всі інші елементи. Але навіть тим валам, що вціліли, у двадцятому столітті було завдано непоправної шкоди - половина території колишньої фортеці пішла під кар'єр. Неможливість відновлення фортеці в колишньому обсязі дала проектувальникам поштовх до оригінального рішення. Там, де вали збереглися, вони будуть обстежені археологами, розчищені, відновлені разом з ровами. Передбачається, що на цих валах може бути фрагментарно відтворена дерев'яна частина фортеці з частоколом, підйомними мостами. А от частину, яка "пішла" разом з кар'єром, візуально замінить розташований на палях над водною поверхнею кар'єра комплекс музею. Його обриси в плані повторюватимуть втрачені контури фортеці з боку Дніпра. Разом з уцілілими валами приміщення музею створить інтерпретацію колишнього єдиного цілого простору. Таке рішення - це своєрідний компроміс між регенерацією фортеці та її частковим відновленням".

Залишки легендарної фортеці Кодак розташовані на території нинішнього села Старі Кодаки. Тільки до нашого часу від знаменитої фортеці залишилися тільки земляні вали, встановлений в 1910 році з ініціативи Дмитра Яворницького пам'ятний знак і карта-схема. По ній можна уявити, якою грандіозною була ця споруда, половина території якої була знищена під гранітний кар'єр.

У перекладі з тюркської назва фортеці "Кодак" трактується як "поселення на горі". Її побудували для захисту від набігів татар. Зведена у липні 1635 року під керівництвом інженера з Франції де Боплана. Але вже через місяць запорожці на чолі з отаманом Іван Сулимою вчинили раптовий напад на фортецю, вирізавши весь її гарнізон, який складали з 200 німецьких найманих солдатів-драгунів. В результаті цього нападу фортеця була повністю зруйнована.

У 1639 році німецький інженер Фрідріх Геткант відновив споруду. Фортеця була збільшена практично в 3 рази, а всередині фортечних стін була зведена православна церква, побудовані католицький монастир і костел. 1 жовтня 1648 Кодацька фортеця капітулює без бою, не витримавши місячної облоги трьома козацькими полками на чолі з полковниками П. Шумейком, М. Нестеренком і Я. Вовченком. Так фортеця втрачає своє військове значення майже на 6 років, до 1654 року.

Під керівництвом гетьмана Івана Мазепи Кодацька фортеця стала сторожовим постом проти війська Запорізької Січі. А в 1711 році фортеця була зруйнована за умовами Прутського мирного договору поряд з іншими фортецями півдня України. І цього разу, на жаль, вже не відновлювалася.
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи