Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 26
  • Переглядів: 27

Першою державою, що визнала Голодомор, стала гітлерівська Німеччина

Категорія:

Ще в 1935 році Німеччина визнала Голодомор в Україні – задовго до нападу Гітлера на СРСР, появи «плану Барбаросса» і так званого «вигадування голоду в Україні». Визнання прозвучало у промові міністра пропаганди Третього Райху Йозефа Геббельса на з’їзді НСДАП 13 вересня 1935 року в Мюнхені.

gebels-2.jpg

Йозеф Геббельс
Йозеф Геббельс

У 1935 році на з’їзді Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини міністр освіти та пропаганди Йозеф Геббельс виголосив славнозвісну промову «Комунізм без маски». Прочитавши її, кожен може пересвідчитись, що вже тоді Німеччина визнавала страшний злочин більшовицького режиму стосовно українського народу.

На початку своєї промови Геббельс згадує слова глави Англіканської церкви Архієпископа Кентерберійського Гордона Ланга, виголошені перед Палатою лордів 25 липня 1934 року про майже 6 мільйонів померлих від голоду в «Південній Росії» в 1932-1933 роках (деякі англійські джерела стверджують, що Архієпископ говорив про 5 мільйонів, але стенограма виступів в Палаті лордів показує, що мова таки йшла про «майже 6»).

А вже в кінці виступу Геббельс підсумовує, «чи повторяться наступної голодної весни події, аналогічні тим, що мали місце в 1933 році, коли від голоду померло безліч невинних людей в Україні, на Поволжі та Північному Кавказі й інших областях?»

«Організації, що тут підписалися, до сьогодні вважали, що питання людяності й гуманітарної допомоги мають розглядатися незалежно від політичних та соціальних інтересів. Вони вважають своїм обов’язком, з елементарної людяної точки зору, не мовчати про ті події та дати можливість заговорити голосу совісті. Заради голодних та тих, хто при смерті, для не повторення катастрофи 1933 року вони вимагають повністю прояснити ситуацію та вжити всіх необхідних заходів для надання гуманітарної допомоги», - йшлося в промові Йозефа Геббельса.

Це був 1935 рік, стосунки з СРСР у Німеччини були пречудові. Гудеріан щойно їздив з інспекцією в Казань, глянути, як там німецькі танкісти тренуються на радянських полігонах. А скільки Німеччина продасть комуністам техніки, технологій й обладнання в наступні роки - і порахувати важко. Про продовольчі поставки Союзу нацистам навіть 22 червня 1941 року згадувати соромно. План нападу на СРСР тоді ще навіть не починав зріти, тим більше, ще не було потреби в жодних ідеологічних міфах, якими треба годувати населення завойованої землі на Сході.

І тим не менше, Геббельс значну частину своєї доповіді партійцям, навіть не простим громадянам, присвячує страшній трагедії в Україні – голоду. Він цей голод визнає, і вважає його цілеспрямованою акцією більшовиків, яка вкладається (на думку Геббельса) в практику нищення власного ж народу владою СРСР.

Наші інтереси: 

Світ не мовчав. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Виходить Велокобританія першою визнала Голодомор.

Миролюбність і озброєність!

Коментарі

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Виходить Велокобританія першою визнала Голодомор.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що саме німці поширили інформацію про Голодомор на цілий світ. Виступ глави Англіканської церкви не мав такого резонансу.

Андерс Фальке wrote:
Виходить Велокобританія першою визнала Голодомор.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Коментар Едуарда Юрченка:

Якщо проаналізувати міжнародну реакцію на геноцид 1932-33 років, одразу впадає в око одна важлива деталь: усі представники ліво-орієнтованої "прогресивної громадськості" або просто заперечували факт штучного голоду, або агресивно захищали більшовиків.

Наприклад, під час слухань з приводу подій в Україні у британській палаті лордів, лейбористи стояли за совдеп ледь не на смерть.

А ось консерватори займали цілком пристойну позицію. Найбільш жорстко був налаштований архієпископ Кентерберійський (англікани тоді були не ліберальними протестантами, а традиціоналістами від протестантизму).

Коли питання підіймалось "Лігою націй", за втручання і допомогу українцям висловились Італія Муссоліні, Німеччина, де до влади недавно прийшов Гітлер, Ірландія (де консервативна на той момент католицька церква мала абсолютний авторитет) та Норвегія. Остання, в першу чергу, через особисту шляхетність свого прем'єра Людвіга Мувінкеля (хоча норвежці тоді мали репутацію консервативних селян з окраїни Європи і відзначились тим, що при проголошенні незалежності в 1905 році масово проголосували за заснування королівства, а не республіки).

Джерело

Все, що робиться з власної волі, – добро!