Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ФІФА проти Львова: справедливе покарання чи «заказуха»

Рішення ФІФА покарати український футбол за поведінку уболівальників під час гри збірної у Львові проти Сан-Маріно впевнено вийшло у всі можливі топи обговорення. Його дискують футбольні фанати у форумах та в блогах, не оминуло воно й політичні ток-шоу на телебаченні. ФІФА, спираючись на звіт експертів ФАРЄ (організація «Футбол проти расизму в Європі» - ред. НО), закинула фанам збірної України використання нацистської та неонацистської символіки, нацистські салюти, насмішки на расовому ґрунті та використання піротехніки.

До нацистської символіки потрапили дуже різні за змістом і значенням зображення – прапори із зображеннями лідерів ОУН та УПА Степана Бандери і Романа Шухевича, банери і прапори з символікою СС «Галичина», плакат з написом 88, що є кодуванням лозунгу «Хайль Гітлер» та кельтські хрести, що є ознакою всіх ультраправих. Крім того, експерти з ФАРЄ зафіксували випадки так званого зіґування, тобто нацистського привіту піднятою уверх рукою. Зі свого боку ФІФА додала використання фаєрів, що становило небезпеку для інших глядачів.

Ще до появи цього рішення, яким «Арену Львів» відлучили від матчів під егідою ФІФА майже на 5 років, з’явилися дані про те, що буцім то за цим звітом стоїть Павло Клименко – колишній лівий діяч та член фанатського угруповання київського «Арсеналу» - єдиної в Україні фанатської фірми лівого спрямування.

Стаття Євгена Карася у виданні «Лівий берег» про те, що Клименко пов’язаний з певними антиукраїнськими силами і скоріш за все так робить, аби насолити своїм ідеологічним противникам. Крім того, пан Карась побачив щось більше в тому, що проект ФАРЄ у Східній Європі координують представники Польщі і дав неоднозначно зрозуміти, що поляки отаким чином позбавили українську збірну підтримки у матчі проти збірної Польщі.

Не забарилася з’явитися й відповідь Клименка, котрий твердить, що ніякого стосунку ні до фанів «Арсеналу», ні до прокомуністичних чи антиукраїнських сил не має, а йдеться про те, що «купка расистів» заважає більшості уболівальників. Зі свого боку він відзначив упередженість Карася, якого називає одним з лідерів правого угруповання С14 – структури правого спрямування, багато членів якої є футбольними фанами.

Зараз прихильники збірної збирають підписи під петицією переглянути правила ФАРЄ і виключити з них згадки про УПА, Шухевича та Бандеру, рівно ж як і знак «Галицький лев», який свого часу став символом СС «Галичина», хоча сам по собі він бере початок із середньовіччя.

Очевидно, що така реакція фанів є трохи запізнілою. Як писали медіа ще перед вердиктом, міжнародні футбольні структури неодноразово попереджали Україну про невідповідну поведінку фанів і, фактично, феєрія у Львові стала масною крапкою у цій справі. Адже були попередження за фаєри у матчі з Англією, сніжки з Молдовою, претензії до безпеки на стадіонах в інших іграх. Але ж у фанатських секторах перебували не тільки львів’яни. Достатньо подивитися фото  з матчу у Львові, щоби побачити, що серед фанатів були вболівальники з усієї країни – поряд висять транспаранти з написами «Стрий», «Харків», «Холодний Яр», «Київ», «Боярка», «Надвірна».

Чому представники ФФУ не провели відповідну роботу з фанатськими групами? На це питання  поки відповіді немає, зрештою вона уже не так і важлива, бо нічого не змінить. Крім того, відомо про непрості стосунки фанатів та ФФУ, особливо після того, як перед проведенням Євро-2012 в країні почали пресувати лідерів фанатських фірм на предмет безпеки під час турніру. Саме тоді з’являлися відозви різних груп фанів про те, що вони бойкотуватимуть саме Євро-2012, бо воно не проводиться для українських уболівальників.

Інший бік медалі – поведінка самих фанатських груп. В Україні вони поголовно праві, а відтак банери з портретами Бандери та Шухевича і відповідного змісту «заряди» для них є справою буденною. Фани практично всіх клубів регулярно завдають головного болю власникам клубів за скандування геть неполіткоректних гасел. Як нещодавно зізнався гендиректор «Карпат» Ігор Дедишин, майже вся виручка від продажу квитків на матчі команди іде на виплату штрафів за витівки фанатів. Зрештою, з цією статистикою можна ознайомитися на сайті ФФУ України, де публікують рішення КДК з сумами штрафів за фанатські «движі».

Щоправда, одна річ – це скандувати щось на кшталт: «Слава нації! Смерть ворогам!», а інша річ, банери на кшталт того, що з’явився на легендарному матчі  з «Галатасараєм» і за який львівський клуб жорстко покарали в УЕФА. Приблизний переклад його звучить: «Турецькі свині  - геть з Європи!» і до футболу чи патріотизму він нічого не має.

Цей відступ наведено для того, щоб фани, які, очевидно, домовлялися між собою про підтримку збірної, мали би домовитися також і про те, чого робити не слід. Дуже сумнівно, що вони не моніторять такі сайти як ФАРЄ, а відтак не знають, яка саме атрибутика навіть номінально чи приблизно зарахована до забороненого списку і може викликати санкції з боку ФІФА.

Ясна річ, що українські політики не змогли стояти збоку і почали активно підкидати лайна на вентилятор. Одним з перших став щирий приятель львівських фанатів, голова Харківської ОДА Михайло Добкін.

«Поки в студії дискутують чи можна нацистам пам`ятні таблиці встановлювати. УЄФА залишило Харків і збірну без уболівальників. Спасибі диким і придуркуватим за "справжню" любов до України і футболу. Ваші зіґи і фашистські прапори тепер вся Європа знає. Привіт фюреру (((. Навіщо на футбольні трибуни приносити портрети Бандери, Шухевича ??? Вони, що любили футбол? Або мали до нього відношення ? А прапори СС Галичина це прапори футбольного клубу?" - написав у себе на сторінці в Твіттері Добкін 27 вересня.

Натомість міський голова Львова Андрій Садовий сказав телеканалу «Футбол», що на стадіоні нічого такого, що би могло призвести до такого рішення не було. «Хай вони покажуть, що мають конкретно, хай доведуть, що це суперечить вимогам ФІФА. Так, можливо, були петарди але ніхто за петарди так жорсткого нікого не карав» - сказав А.Садовий.

А представник ВО «Свобода» Андрій Іллєнко вважає, що відповідні органи у ФІФА використовують політичну кон`юнктуру проти України. «Це рішення є спецоперацією проти України», - зазначив він. Зокрема, про це свідчить факт підписання Угоди про асоціацію з ЄС у листопаді цього року. На думку Іллєнка, таким чином зовнішні сили використовують такі факти для створення проблем євроінтеграції України.

Як бачимо, коментарі і трактування залежать виключно від «місця сидіння». Ярий «антифашист» Добкін, під чиїм носом розбивають меморіальні дошки українським вченим, в кожен свій пост про львів’ян намагається всунути слова як не нацизм, то фашизм. ФІФА допомогла Михайлу Марковичу показати, які ж насправді «патріЁти» живуть у Львові. А його політичні опоненти бачать інше – фани нічого такого не зробили, а рішення ФІФА є змовою проти України на користь як не Польщі то Англії.

Тут хочеться пригадати, що матч з Польщею у Харкові був би майже формальністю, якби збірна здолала Молдову і бодай не програла Чорногорії. Але кому це тепер цікаво, коли можна вкотре кинути кістку розбрату між регіонами держави? А, не доведи Господи, в Харкові збірна програє, то кожна шавка зі Сходу буде сто років гавкати на Галичину. І це робитимуть саме ті люди, які так активно закликають не приносити політику на стадіони.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Пане Сергію, Ви так любите цифри.
Розтлумачте нам ще й число 666, яким так усіх лякають. Буду вдячний.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що свої "перли" на Твіттері антифозизд Добкін видалив... Добре, що Тарас Базюк у своїй статті подав їх повністю.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Якби не цей скандал, не дізналася б про праве угруповання С14... Багато хто не дізнався б про число 88...

Зображення користувача Сергій Середина.
0
Ще не підтримано

а на мові радіограм 88 означає любов і поцілунок

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Пане Сергію, Ви так любите цифри.
Розтлумачте нам ще й число 666, яким так усіх лякають. Буду вдячний.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Сергій Середина.
0
Ще не підтримано

у книзі Найджела Пенніка "Магічні алфавіти"
приводиться гематрія грецького імені Ісус
IHΣOYΣ
888
тут 888 сума букв
числові значення яких беруться з таблиці

і говориться, що число 888 містить в собі Ефір і Емпіреї
(AIΘEP і ‘EMПYPEION, 760 + 128=888)
тобто тут
888
це область,
яка населена душами блаженних, споглядаючих Бога

666
відомо як ім'я звіра
само ім'я не вказане
але його часто пов'язують з іменами тиранів

якщо трактувати символіку цифр
за схемою семи життєвих начал,
семи чакр

1 свідомість божественного, фіолетовий
9 розум, синій
8 ефір, блакитний
7 повітря, зелений
6 вогонь, влада, жовтий
5 вода, сила,помаранчевий
4 земля, тіло, червоний

то цифра 6
пов'язана з владою, багатством,
це верх живота

тоді як цифра 8
це рівень горла, ефіру, слова

можна ще сказати що
888
це
блакитний блакитний блакитний

666
жовтий жовтий жовтий

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

6 - влада, багатство = золото, жовтий метал = матеріальне
?666 - домінування матеріального над духовним? "Жовтий над синім"
?Значить звір уже прийшов?

...хм-м-м... це зовсім протилежне тлумачення переваги духовного (сонячного, жовтого) над матеріальним (вода, синь)...

Ми ж обстоюємо першість духовності над матеріальним (жовтий вгорі, а блакитний внизу). Але, якщо брати до уваги, що вища ціль це гармонія, баланс духовного і матеріального, то (?) розміщення кольорів має бути взагалі третім - вертикальне розміщення? Тоді, (?) який зліва, а який правуруч?

?Як читачам такий хід думок? ( :) купа запитань, але, що поробиш - вони потребують відповідей).

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Нумерологія не виклика довіри.
Наприклад, покладаєтеся на ту таблицю (абетку), але ж всі абетки різні, навіть у одної мови вони різняться і з часом і через різні інші відмінності. Виходить, що нумерологічні викладки - це напруженне тасування чисел. Завджи можна щось підігнати та протлумачити якось.
Це числова забавка, гімнастика для розуму, хоббі, але ж правду треба черпати в більш наукових розрахунках. Нумерологія схожа не на точну науку, а на середньовічну алхімію в гіршому її вигляді.

Є наукова математика, є різні її підрозділи, де дуже багато корисних для життя закономірностей, котрі дійсно стоять на грані між числовою наукою і філософією чи природою. Але ж її треба вивчати та користувати. В точній науці все доказово.

VAKULA