Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 9

"Іван Сила" – прем'єра фільму 03.10.2013 року у кінотеатрах України (відео, аудіо)

Надзвичайна історія українських кінематографістів Віктора Андрієнка та Ігора Письменного про напрочуд сильного, доброго та справжнього у почуттях і вчинках українця, про його дивовижних друзів і неочікуваних ворогів.
Слоган фільму: "ПРАВДА ЗАВЖДИ ПЕРЕМОЖЕ!"

Фільм створений на основі історичних подій початку ХХ сторіччя, відтворює окремі сторінки життя молодого Івана, який достойно пройшов через серйозні випробування, змужнів і став непереможним велетом сили і духу.

Прототипом головного героя фільму став цирковий український силач Іван Фірцак, якого в 1928-му році визнали найсильнішою людиною планети. На піку своєї кар’єри, після того як в 1928 році він припинив виступати за кордоном і повернувся на Батьківщину.

Дія фільму розгортається в Європі початку ХХ століття, тому всі до єдиного люди в кадрі, включаючи численну масовку, одягнені в історичні костюми, надані для картини чеською студією "Баррандов". У фільмі немає декорацій — всі сцени зняті в живих будівлях і справжніх інтер’єрах тієї епохи, в справжній фортеці, в теперішньому цирку. Крім того, і всі видовищні та силові трюки виконані у фільмі наживо.

Про творців фільму

Автори сценарію та режисери Віктор АНДРІЄНКО та Ігор ПИСЬМЕННИЙ.

Оператор Олександр КРИШТАЛОВИЧ, художник-постановник Ігор ФІЛІППОВ, композитор Ігор СТЕЦЮК, режисер звуку Олег КУЛЬЧИЦЬКИЙ, режисер монтажу Віктор МАЛЯРЕНКО, пісня ФАГОТ (Олег МИХАЙЛЮТА).

Формат анімації запропонований Віктором Андрієнком.

Фільм знято студією "ІнсайтМедіа" Продюсерський центр на замовлення Державного агентства України з питань кіно.

Лицедії

Дмитро Халаджи, Леонід Шевченко, Іванна Сахно, Віктор Андрієнко, Ольга Сумська, Ігор Письменний, Василь Вірастюк, В’ячеслав Гіндін, Владислав Пінчук, Сергій Романюк, Лесь Задніпровський, Олександр Григор’єв, Борис Барський, Володимир Комаров.

У фільмі знялася ціла плеяда зірок — не лише кінематографічних. Перш за все, мова йде про виконавця головної ролі у стрічці — Дмитра Халаджи (Іван Сила), а також про Василя Вірастюка (Велет). Їх присутність у кадрі надає колориту не тільки самому фільму. Ще до виходу стрічки на широкий екран розголос про їхній акторський дебют зробив добру справу: не лише зросла популярність цих яскравих особистостей, вони стали справжніми провідниками ідеї, закладеної у фільмі: "Правда завжди переможе", а своїми власними прикладами доводять, що і в сучасних умовах можна "зробити себе" так, як це колись зробив Іван Фірцак.

Де знімався фільм

Фільм був запущений у виробництво 21 серпня 2012 року. Зйомки тривали три з половиною місяці. За цей час знімальна група тричі побувала у Чернівцях, окремі сцени було відзнято у Кам’янці-Подільському та в Іршавському районі, що на Закарпатті (саме тут, у селі Білки народився і закінчив свій життєвий шлях Іван Фірцак). Значна частина фільму знімалася на базі київського цирку Шапіто, у зйомках зайняті і всі актори цього цирку.

За рік роботи над проектом його творці і самі переконалися: фільм навіть на стадії створення виріс з "дитячих штанців" (хоча був заявлений як дитячий) і зацікавив дорослу аудиторію. Цьому є пояснення: адже стрічку присвячено справжньому українському герою, силачеві Івану Фірцаку, несправедливо викресленому з історії нашого народу. Герою, життя і доля якого можуть бути прикладом, як чесно прожити своє життя і залишитися скромною порядною людиною, як створити себе і свою біографію, і як варто любити — рідних, друзів, свою землю...

Нагороди

Автор книги Олександр Гаврош переможець "Коронації слова" 2011 року (I місце в номінації "П’єси для дітей") за п’єсу "Цирк Івана Сили".

Автори сценарію Віктор Андрієнко та Ігор Письменний переможці "Коронації слова" 2012 року (І місце в номінації "Кіносценарії для дітей") за кіносценарій фільму "Іван Сила".

Цікаві факти:

  • Усі актори у фільмі одягнені в автентичні історичні костюми початку ХХ століття, надані чеською студією "Баррандов" (Чехія).
  • Під час зйомок було задіяно 20 ретро-автомобілів (Польща).
  • У фільмі знялося понад 4000 тисячі акторів масових сцен – як професійних акторів, так і звичайних мешканців.
  • Усі силові трюки у фільмі виконані наживо.
  • Вага брили, яку в кадрі розбивають ковадлами на грудях у головного героя, який лежить під час трюку на великих цвяхах — 350 кг.
  • Посуд, старовинні речі, газети, меблі тощо надані приватними колекціонерами та музеями.
  • Усі циркові сцени знімалися у справжньому цирку Шапіто (Київ), більшість європейських сцен знято у Чернівцях, а також у Кам’янці-Подільському.
  • Частина зйомок була здійснена на батьківщині Івана Фірцака — в Іршавському районі Закарпаття та на подвір'ї та у будинку родини Фірцаків.
  • Сценарій був написаний на дачі Ігоря Письменого під Москвою.
  • Анімаційні сцени зроблені компанією "Sakhaltuev Production Company",

Літературна основа сценарію фільму

Літературною основою сценарію фільму, який разом створили Віктор Андрієнко та Ігор Письменний, стала повість українського письменника Олександра Гавроша "Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу" (за цим посиланням можна купити книгу у видавництві "Видавництво Старого Лева").  

Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу

Цікавий факт: в 2011 році О. Гаврош став переможцем престижного Національного літературного конкурсу "Коронація слова" у номінації "П'єси для дітей" за п'єсу "Цирк Івана Сили", а В. Андрієнко та І. Письменний також отримали перемогу за кращий сценарії для дітей "Іван Сила" і водночас пройшли тендерний відбір та отримали державну фінансову підтримку на створення повнометражного фільму.

Олександр Гаврош присвятив Івану Фірцаку ще одну книгу: "Галуна-Лалуна або Іван Сила на острові Щастя" (за цим посиланням можна купити книгу у видавництві "Видавництво Старого Лева", 2010).

Прокат

Шановні друзі! Ми раді повідомити вам про графік прокату фільму "ІВАН СИЛА" по Україні. Хочемо звернути увагу на те, що досі ведуться переговори в деяких містах щодо прокату з керівництвом кінотеатрів та іншими органами влади. І якщо хтось зможе сприяти тому, щоб проект був у вашому місті — допоможіть, будь-ласка, та зв'яжіться, з адміністрацією через Фейсбук.

Перелік кінотеатрів у різних містах країни, де вже точно буде ця ВЕЛИКА ПОДІЯ! (дати посилання).

Офіційний трейлер

 
Іван Сила / Strong Ivan /офіційний трейлер/

Трейлер до Канського та Берлинського кінофестивалів 

 
Іван Сила. Офіційний український трейлер (2013) HD

Саундтрек

Саундтрек до фільму був записаний Олегом "Фаготом" Михайлютою та ТНМК.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

ФІльм надзвичайно зацікавив: в неділю сходимо з дружиною в кінотеатр :-)

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Коментарі

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Схоже кінофільм повинен бути цікавим, якщо хто бачив напишіть свій відгук будь-ласка:)

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Зображення користувача Семен Сметана.
0
Ще не підтримано

Фільм дуже сподобався. Напишу коротко. Після перегляду глядачі в залі аплодували досить довго.

Не думай про день сьогоднішній - про нього подбали наші батьки. Думай про день завтрашній - щоб не прокляли нас наші діти

Зображення користувача Гендельф Білий.
0
Ще не підтримано

Треба буде подивитись.

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

ФІльм надзвичайно зацікавив: в неділю сходимо з дружиною в кінотеатр :-)

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.