Зображення користувача Оксана Лутчин.
Оксана Лутчин
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Вчені визначили, що духовне задоволення приносить більше щастя

Спецтема:

Хороший психологічний стан людини впливає на її гени, виявили науковці. Проте не все щастя є справжнім — задоволення власних матеріальних потреб є не таким корисним для організму, як задоволення потреб духовних.

"Філософи давно відрізняють дві основні форми задоволення: „гедоністичну“, що являє собою приємні переживання індивіда, та більш глибоку „евдемоністичну“, за якої індивід прагне осягнути сенс життя та досягти благородної мети, яка виходить за рамки простого самозадоволення», — пишеться в дослідженні групи біологів з Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл.

«З багатьох досліджень ми знаємо, що обидві форми задоволення [і гедоністичне, і евдемоністичне] пов’язані з поліпшенням фізичного і психічного здоров’я, а також знижують рівень стресу та депресії. Проте ми знали менше про біологічні основи цих відносин», — говорить Барбара Л. Фредріксон, заслужений професор психології в Коледжі мистецтв і наук в Університеті Північної Кароліни.

Вчені виявили, що у людей, які переживають евдемоністичне щастя, задовольняють свої духовні потреби, імунні клітини перебувають у доброму стані. В таких клітинах зафіксована висока експресія генів, які відповідають за боротьбу проти вірусів, і навпаки — низькі рівні експресії генів, пов’язаних із запальними процесами.

А у людей, які переживали гедоністичне щастя, радість від фізичних задоволень, показники були протилежними. Експресія генів, пов’язана із запальними процесами, була високою, а та, що пов’язана із боротьбою проти вірусів, низькою.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Дякую Вам, п. Арсене!

Творімо разом мову Сенсар!

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Пані Оксано, (!) Ви нам пояснили ще одну таємницю!
Цитата: "задовольняють свої духовні потреби" - ось де криється міцний імунітет наших предків - (!) вони були значно духовнішими!

І на завершення маленька гумореска:
Точна ознака
В лісі дідові з онуком стрілась парочка чудна:
Він - аж синій, а дівуля чхає, наче заводна.
Зацікавлений хлопчина озирнувся їм услід.
-Що ти дивишся? Наркоші! - Визначив одразу дід.
-Я, дідусу, сумніваюсь, що це справді тотчний знак.
Кажуть, сало - теж наркотик.
?Чом воно не діє так?
-Як сказати, як сказати... - головою дід трясе.
-Може саме через сало (!) ми і чхаємо на все!

Це для сміху. Але якщо замінити САЛО (яке "наркотик") на ДУХОВНІСТЬ (яка не наркотик, а живильна сила) то можна ілюструвати чому наші предки чхали на всі неприємності. :)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Поки такої можливості не маю - прогалю Ваші професійні коментарі до моїх останніх статей у цій публікації. Ще раз дякую, пані Оксано!
Цитата: "!Щиро дякую, пані Оксано! (!З нетерпінням чекаю(!), (?)коли вже за коментарі можна буде галити?... ;) )"

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Дякую Вам, п. Арсене!

Творімо разом мову Сенсар!