Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Визволена Україна: щоденник німецького архітектора (1942–1943)

Категорія:

Німецький архітектор Рудольф Волтерс в 1932-33 рр. брав участь в індустріалізації СРСР. Через 10 років він повернувся, аби відновлювати зруйноване війною господарство. Але його щоденник – це не тільки виробничі, а й військові та етнографічні записки.

31 травня 1942

О 10 ранку від'їзд з Лемберга. Через Тернопіль по транзитній дорозі IV мимо Волочека на російському кордоні.

На нашій дорозі, ДГ IV, всюди з великою напругою йде робота. Під командою німецьких співробітників Організації Тодта (це найбільша будівельна організація в світі - ком. мій, О.К.) знаходяться ненімецькі бригади. На першому місці за якістю стоять команди євреїв. Як нам доповідали, вони працюють, частково добровільно, по дві зміни поспіль. Вони знають, про що йде мова ... Серед російських військовополонених можна побачити найрізноманітніші групи: добре виглядають чоловіки українського чи російського походження, але набагато більше - перемішані варіанти всіх азіатських рас, такі, якими їх можна побачити у щотижневій хроніці.

Ці команди охороняються українською міліцією або литовської та латвійської поліцією. Але основний контингент робітників представлений українськими жінками і дівчатами. Керівники робіт характеризують їх як дуже виконавчих, старанних і звичних до роботи. За робочими якостями вони стоять вище чоловіків. Жіночі команди навіть зовні справляють дуже втішне враження: чисті кольорові хустки та сукні, часто сніжно білі головні хустки! Майже всі жінки босі і дивно, з якою енергією вони вдавлюють голими ногами лопати в щільну землю. Проїжджаючі німецькі колони всюди радісно вітаються. І народ, що пропонує по краях дороги яйця, квіти і редиску, здається налаштованим дуже дружелюбно.

2 червня 1942

В 7 ранку від'їзд з Новоукраїнки. Має бути довгий шлях на Дніпропетровськ. Через Кіровоград на Кривий Ріг. Знову гарна літня погода. Я їду з керівником групи професором Бругманом, міським радником з будівництва з Нюрнберга, який детально розповідає мені про свої завдання і свою роботу.

У січні Бругман прибув до Дніпропетровська, де обладнав штаб-квартиру в своєму вагоні. Відразу після початку робіт пан Шпеєр особисто прибув до Дніпропетровська, щоб привести все в рух.

Положення на залізниці було тоді просто катастрофічним. На головних ділянках рухалися тоді іноді тільки 4 потяги на добу, що було загрозою для армії. Шляхи на вокзалах час від часу покривалися льодом і виходили з ладу. Постачання водою на перегонах не було достатнім для німецьких локомотивів. Прийом води на один локомотив на деяких пунктах тривав іноді до однієї години. Німецькі локомотиви опинилися в російському кліматі надто складними і примхливими. Обладнання для завантаження вугілля і вивантаження шлаку було недостатньо. Поворотних кіл і ангарів для локомотивів не було або вони були зруйновані. Точно так само були зруйноване все службове обладнання та майстерні.

Негайно були розпочаті необхідні роботи, встановлені розбірні ангари для локомотивів, водонапірні башти та колонки, конструкції яких в основних деталях Шпеєр розробив сам. На щастя, був виявлений підземний склад великих ємностей для бензину, які можна було використовувати як водонапірні башти. Весь час виникали великі і малі труднощі. Особливою проблемою виявилося пом'якшення води для локомотивів.

До цього треба додати перешивку шляхів, яка, як і всі інші завдання, змогла бути виконана в строки, незважаючи на всі зимові проблеми. Замість тодішніх 4 поїздів сьогодні по всій транзитній дорозі через Україну щодня йдуть 40.

До найважливіших і важких завдань будівельного штабу відносяться залізничні мости. Тут росіяни теж зробили фундаментальну руйнівну роботу. Сталеві конструкції великих дніпровських мостів після вибухів опинилися у воді і перегородили прохід судам. Ці загородження могли стати ще більшою загрозою під час очікуваного навесні льодоходу . Для усунення понівеченого металу були надіслані з Атлантичного узбережжя водолази, які під льодом різали підводними різаками конструкції на шматки, щоб ліквідувати підводні перешкоди...

Будівництво великих мостів було передано німецьким фірмам, численні маленькі мости будувалися під власним керівництвом Організацією Тодта (ОТ) .

Особливо важливим було відновлення постачання енергією. Головна з великих електростанцій, що знаходиться в Запоріжжі, була росіянами повністю виведена з ладу. До осені і ця електростанція після важкої роботи буде запущена. Вже зараз працюють 2 генератора з 9-ти. Інша велика станція буде відновлена ​​в Сталіні. Крім того, повинен бути запущений ще ряд маленьких електростанцій. ОТ займається ще й будівництвом фабрик. Фабрики боєприпасів, металургійні, ливарні, прокатні заводи, ремонтні майстерні для танків і вантажівок знаходяться в будівництві або скоро вже будуть запущені. Нещодавно в будівельну програму ОТ були включені ще сільськогосподарські споруди - силоси, ангари, цукрові заводи і консервні фабрики.

Бругман везе нас по Дніпропетровську. Своєю типово російською одноманітністю він нагадує мені Новосибірськ, хоча здається більш цивілізованим. У Дніпропетровську раніше було 900 тис. жителів, сьогодні близько 250 тис. Вони також майже без залишку включилися в роботу для армії та інших німецьких установ, як і все населення зайнятих нами районів, якщо воно жило в місті і не хотіло голодувати.

В якості винагороди українські робітники отримують крім сніданку та обіду від 12 до 18 пфенігів на годину.

З гордістю показує нам Бругман своє нове адміністративне приміщення, швидкоруч перероблене для цих цілей з російської службової будови. Дім, здається, хороший. Тут, нарешті, шеф ОТ «Росія Південь» зможе отримати для себе пристойну, хоча і скромну квартиру. Будинок, в якому він зараз живе і працює, примітивно-російський.

До Дніпра, за межами розтягнутого міста, виходить так званий парк - збіговисько убогих дерев на високому березі річки, яка по-російськи широко котиться через просторий ландшафт. Звідси видно красиві мости через річку, предмет турбот Бругмана. У центрі так званий Східний міст: залізобетонні арки із зруйнованою центральною частиною. Як нам розповідали, союзні нам італійці свого часу в гарячий момент підірвали каркасну конструкцію центрального прольоту. Двоповерховий Західний міст відновлений і використовується: нижній рівень - залізницею, верхній - рештою транспорта.

4 червня 1942

Їдемо на Запоріжжя, раніше Дніпробуд. Знову хороша сонячна погода, широкі пейзаж . Рідко ми бачимо диких тварин, тільки іноді зайців; дуже часто ховрахів.

Близько 2 години в Запоріжжі. Гребля чудово виглядає в ландшафті. Завдяки дамбі Дніпро у верхній течії незвично широкий. На іншому березі нове місто Запоріжжя. Великий металургійний завод теж знаходиться на протилежному березі Дніпра, неподалік від міста, яке тимчасово складається з однієї широкої розкішної вулиці, свого часу запроектованої Ернстом Маєм.

Головний інженер гігантського будівельного майданчика греблі веде нас і розповідає про руйнування і відновлювальні роботи. Під час відступу росіяни підірвали греблю посередині на ширині 175 метрів. 3000 біженців, які перебували в цей час на греблі, понесло течією. Водяні маси товщиною 5-6 метрів падають з 15-метрової висоти через пролом і знижують рівень води так, що пристань у верхній течії опинилася на суші, і не вистачає тиску для обертання турбін. Шлюзи теж після вибуху стоять сухими, так що судноплавство паралізовано. Не тільки гребля, а й механізми здебільшого зруйновані. Росіяни при відступі відключили центральну мастильну систему, так що машини миттєво перегрівалися і спалахували. 

Проте один агрегат вже працює з кінця квітня, другий запущений трохи пізніше, так що станція вже може виробляти 20 тис. кіловат. З 9 турбін більшість буде восени запущено. Раніше максимальна потужність станції досягала 500 тис. кіловат, мінімальна при низькій воді - 100 тис. . Решта дніпровської електростанції до відступу мали сумарну потужність в 4 рази більше, ніж запорізька .

Провідний інженер доктор Смелніг, який веде нас по будові, захоплений своєю справою. І тут транспортні проблеми; все потрібно сюди везти, не тільки машини німецьких фірм, але також камінь і цемент для греблі. Цемент везуть баржами з Румунії через Чорне море і Дніпро і доставляють прямо на електростанцію. Гравій та щебінь для залізобетону видобувають  неподалік у великому кар'єрі, який ми оглядаємо і який був розроблений ще фірмою Крупп-Грузона. У кар'єрі видобуваються і величезні гранітні блоки.

Весь комплекс, гребля і електростанція, був запроектований німцями, обладнаний частково американцями і побудований при їх консультаціях і російському керівництві. Залізобетон справляє погане враження; арматура місцями звисає з бетону, на необробленій поверхні якого вже 10 років тримаються шматки дерев'яної опалубки. Пульти управління та інші електричні пристрої такі, що в Німеччині їх оцінили б як найгіршу учнівську роботу.

Увечері ми переправляємося на поромі через річку, щоб подивитися місто Запоріжжя. Тут теж невтішна картина нового російського міста з цементу. Ясно видно різницю між роботами німця Мая і роботами росіян. 

5 червня 1942

Зворотний шлях з Дніпропетровська в напрямку Харкова на Красноград, саму західну точку великого казана, в якому в ці дні росіяни були розбиті. Далі на Полтаву. Чудове місто з класицистичним представницьким центром. Простора кругла площа, оточена високими і низькими, пофарбованими в білий колір старими губернськими будівлями, тут і там прикрашеними колонними портиками. В одному з цих будинків резиденція генерал - фельдмаршала фон Бока і штаб групи армій «Південь». На площі, на ступінчастому кам'яному постаменті стоїть майже прихована зеленню колона Перемоги, увінчана орлом. Звідси в усі боки розходяться головні вулиці, одна з яких веде до старого монастиря.

17 жовтня 1942

Професор Бонвітч, заступник Бругмана, супроводжує нас. Бругман дає нам свій відкритий «хорх». Спочатку по ДГ IV на Сталіно. На жаль, погода погана. Холодно, легкий дощ. Дорога паскудна. Ми потрапляємо на бічні об'їзні дороги, пробираємося по бруду зі швидкістю 10 км на годину.

В дорозі Шмелтер, коли не спить, говорить про заробітки і продуктивность. Він хоче шляхом реорганізації заробітків підняти продуктивність. В ОТ він ввів єдину оплату в 80 пфенігів на годину для всіх кваліфікованих робітників, що, можливо, має стати передумовою для майбутньої єдиної оплати в рейху . 80 пфенігів обрані як середнє між 0,68 і 1,08 рейхсмарки (наприклад, 1,10 рейхсмарки в Гамбурзі).

19 жовтня 1942

Через Макіївку, один з великих промислових міст регіону Сталіно, ми їдемо на Сугріс, де оглядаємо одну з найбільших в Європі вугільних електростанцій. Руйнування, влаштовані тут росіянами, першокласні. Котельні установки зруйновані майже повністю, інші машини - частково. Вибухові пристрої, встановлені на потужних валах і могутніх циліндрах, розірвали всі на шматки. Важко повірити очам. Руйнування ще страшніше, ніж в Запоріжжі. Котли можна буде відновити. Турбогенератори будуть доставлені з рейху.

21 жовтня 1942

Увечері - в Краснодарі, в загоні Херберта. З керівником робіт Гроссом оглядаємо великий дерев'яний міст через Кубань. Гросс був в Краснодарі вже через день після взяття його військами. Від мосту до фронту близько 15 км. На цій ділянці стоять румуни. Труднощі з постачанням надзвичайно великі. Хоча німецька колія прокладена до Краснодара, провести сюди поїзди виходить тільки з великим трудом. Перони завжди забиті. ОТ допомагає тут швидко розвантажувати поїзда, коли транспортні частини вважають, що це не їхня справа.

Дерев'яний автомобільний міст через Кубань був закінчений ОТ в максимально короткий час. Роботи йдуть ще тільки на під'їзних насипах. І тут типове для СРСР масове використання робочої сили. Полонені використовуються як «конвеєр». З маленькими носилками вони йдуть довгими ланцюжками повз людей, що копають: рухома людська стрічка. За типом мало росіян: багато татар, монгольські раси, східні народи.

Місто Краснодар лежить в родючій місцевості. Люди добре одягнені і також добре упитані. Особливо це стосується жінок. Деякі частини тіла настільки сильно розвинені, що ми весь час обговорюємо, з чим це, власне, може бути пов'язано. Місцеві співробітники ОТ пояснюють, що це пов'язано із зернами соняшнику, які їдять жінки і в яких багато вітаміну Б.

На Кубані в керівництво вже введені і місцеві техніки. ОТ теж використовує місцевих інженерів і майстрів. Вермахт рекрутує тут черкесів і татар в добровольчі частини, які будуть використовуватися проти росіян в лісовій війні. Як ми чули, вони себе виправдовують. Ми бачили деякі частини в німецькій уніформі. Вони справляють враження дисциплінованих. ОТ тут дуже важко вербувати робітників. Існує наказ фюрера, згідно з яким місцеве населення не можна примушувати до роботи .

15 червня 1943

Ми летимо над зеленими полями Північного Криму і строкатим степом Південної України, на схід нижньої течії Дніпра до створеного понад 50 років тому німцем Фальц-Файном чарівної оази в степу (заповідник Асканія Нова - ком. мій, О.К.). Сьогодні садиба належить рейху і над нею «панує» генеральний комісар Фрауенфельд. Лютц Хек (з берлінського зоопарку) організував тут свою звірячу ферму. Єдина на величезній території зелена пляма з деревами, ставками і фантастичним тваринним світом . У величезному відкритому вольєрі - страуси, яки, дикі коні; стада гну і антилопи в степу. У парку багатий екзотичний пташиний світ, водяні птахи, які звертають на себе увагу незвичайними криками.

Подане зі скороченням

Наші інтереси: 

Пізнаємо реальну історію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Цікаво! Виходить, що Дніпрогес відбудували німці.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Цікаво! Виходить, що Дніпрогес відбудували німці.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Спостереження німця про харчування:
"Люди добре одягнені і також добре упитані. Особливо це стосується жінок. Деякі частини тіла настільки сильно розвинені, що ми весь час обговорюємо, з чим це, власне, може бути пов'язано. Місцеві співробітники ОТ пояснюють, що це пов'язано із зернами соняшнику, які їдять жінки і в яких багато вітаміну Б."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Тарас Носальський.
0
Ще не підтримано

Олено, а як ви робите переклад, чисто технічно?

Народжених повзати прошу звільнити злітну смугу! :)

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Що значить "чисто технічно"? Якщо маєте на увазі, чи користуюсь перекладачем, то - так. Після чого вичитую і редагую текст, звіряючи його з оригінальним.