Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Після Майдану: другий рівень Гри

Спецтема:

Запропонований підхід дозволяє вийти з існуючого глухого кута, припинити ескалацію конфлікту, спрямувати суспільну енергію в позитивне русло. Нові лідери отримують простір для активності, існуюча владна верхівка в центрі й на місцях отримує можливість зберегти життя. 

Карта англійських дослідників Роберта Макрама, Вільяма Крена і Роберта Макнійла у книжці «The Story of English», на якій схематично зображено поширення індоєвропейських мов від Середньої Наддніпрянщини.

Будь-які спроби посунути Україну зі свого центрального положення і долучити її до Сходу або Заходу викликають шалений опір  як усередині, так і назовні. Цю вже відому геополітичну істину ще раз підтвердили події листопада-грудня 2013 року. Ситуація остаточно зайшла в глухий кут, що не задовольняє ні владу, ні опозицію, на український народ в цілому, ні його сусідів.

Будь-яку проблему в системі можна розв’язати тільки шляхом виходу в надсистему, що передбачає більш загальний підхід і погляд на ситуацію згори. Отже, піднімаємось вгору. І що ми бачимо?

1. Прагнення України остаточно відірватися від Московії (залишку Радянського Союзу) шляхом входження в Європейський Союз веде до втрати незалежності. Безглуздо замінювати старе рабство на нове.

Розв’язання: Гасло долучення до бюрократичного ЄС треба замінити на гасло долучення до Європи – такий підхід значно ширший, глибший, системніший. Ідею Європи нині найкраще виражає не арабізована Франція чи підкорена у Другій світовій війні Німеччина, а вільна самоврядна Швейцарія. Докладніше про це у статті: «Євромайдан: від євробюрократії до швейцарського народовладдя». Для того, щоб надалі не викликати збурення, які завжди виникають від нетерплячки обов’язково до когось приєднатися, Україна повинна твердо зайняти позицію активного нейтралітету:  ми не входимо до жодних зовнішніх союзів, натомість створюємо свої союзи – це і буде справжньою євроінтеграцією.      

2. Нинішні протести відбуваються в рамках віджилої політичної системи, під її гаслами (входження в ЄС) і навіть під її прапором. Максимум, до чого вони можуть привести, то це до чергової ротації, коли на зміну одним корупціонерам прийдуть інші.

Розв’язання: Хаотичний рух за чергову ротацію владної верхівки треба перетворити на організований рух за творення нової політичної системи шляхом Конституційного процесу. Це дозволяє задіяти інтелект нації,  включити соціальні ліфти для висування нових лідерів, започаткувати творення організованих територіальних громад. Енергія нації переспрямовується від непродуктивного протесту проти старого на продуктивне і цікаве творення нового. На наступному Майдані українці повинні стояти не хаотичним натовпом, а стрункими колонами.

3. Боротьба з існуючою владою, яка представляє віджилу політичну систему, відбувається на її полі, за її правилами Гри. Тому в цій площині український народ ніколи не переможе.

Розв’язання: Україна стрімко входить в інформаційну епоху, тому творення нової суспільно-політичної системи треба максимально перенести в інформаційну площину, з використанням передових підходів і технологій. Це та сфера, де нова генерація українців безумовно переграє нинішню владну верхівку. Конституційний процес передбачає широке застосування інформаційних технологій не тільки для заснування нової держави, а й для наступного її функціонування (концепція електронної держави).     

Запропонований підхід дозволяє вийти з існуючого глухого кута, припинити ескалацію конфлікту, спрямувати суспільну енергію в позитивне русло. Нові лідери отримують простір для активності, існуюча владна верхівка в центрі й на місцях отримує можливість зберегти життя. Український маятник вже досягнув верхнього положення і почав розганятися в протилежну сторону. Це корисно пам’ятати – і тоді всім буде добре.       

Продовження: Українська релігія, або Євроінтеграція на трьох пальцях

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

+1

Коментарі

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

+1

Зображення користувача Василь Глод.
0
Ще не підтримано

Ні влада, ні опозиція не готова писати нову конституцію, яка б створювала нову систему упраління суспільством. Вони не в стані глянути на конституційний процес зі "сторони", бо вони заангажовані в процес. Якби криза зайшла дуже далеко і влада і опозиція відчули свою неспроможність бути над ситуацією, тоді можна було б через конституційні збори запропонувати нову модель управління суспільством. Якщо коротко, то чим більша криза, тим більша імовірність скликання конституційних зборів.

Радіймо!

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

На цей час, це єдиний вихід із ситуації, що склалася. Зовсім не обов'язково, щоб ООпозіція очолила цей процес. Їм просто не вигідна нова Конституція, яка створить нову систему в Україні. "Вступ України до союзів", це продаж України та українців. Зрозуміло, що новий уряд України, відмовиться від "вступу в союзи", коли це буде дійсно справжній український уряд.

Хай Буде!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Дуже чітка і розсудлива ваша думка. Нова Конституція хай живе! І тільки хай думають бандити, як збереги своє життя, хай бояться, хай тремтять і все віддають за свою шкуру. Так і буде- віддадуть все українцям!
Дуже гарна картинка про Україну- вище криші! Так є так і буде-вище всіх! Цілком поділяю вашу думку, будувати свою державу без участі сусідів, які зазіхають. Слухала Масляка, і є багато ідей, які можна і треба реалізувати для добробуту України. Єднаємо. А Творець допомагає всім ідейним, бо наша ідея гармонійного творення йому подобається. "...ми не входимо до жодних зовнішніх союзів, натомість створюємо свої союзи – це і буде справжньою євроінтеграцією." - гарно!

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Підтримую і дію!

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

+++.
Але хто про цю пропозицію знає?
Ось яким бачить життя після майдану маленький українець.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Судячи з плюсів, Світ Зелений уже знає :)

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!