Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Уряд із Нацбанком приносять економіці більше шкоди, ніж Євромайдан

Зараз бюджет України має великі проблеми з дохідністю, ледве вистачає грошей, щоб виплачувати зарплати, пенсії та стипендії. Із великою швидкістю вичерпуються золотовалютні резерви, їх немає чим поповнювати. Резерви зменшилися із 39 до 18 мільярдів доларів. Необхідної позики Україні на вигідних умовах ніхто не дасть. 

Західна Європа відмовить через зміну курсу євроінтеграції, Росія - через нестабільну політичну ситуацію. Якщо все залишити так, як зараз, Україну чекатиме глибока девальвація з падінням курсу гривні й суттєвим зниженням купівельної спроможності громадян.

Винні в цьому мітингувальники Євромадану, вважає прем'єр-міністр Микола Азаров. Мовляв, через заблоковані ними будівлі державних органів зазнає збитків українська економіка, можуть бути проблеми із вчасним нарахуванням зарплат бюджетникам.

Але Євромайдан не впливає на реальні сектори економіки, на показники ВВП і його не було тоді, коли уряд із Нацбанком протягом минулих чотирьох років узалежнив нашу економіку від російської - вів особливу політику із "Газпромом", створив безперешкодні умови для роботи в Україні російських банків. Тепер на українському банківському ринку 20 відсотків належить росіянам.

Так, можливо, через Євромайдан можуть бути незначні валютні коливання, бо населення посилено скуповує іноземну валюту. Але ця шкода для економіки неспівмірна зі шкодою уряду й Нацбанку. Адже саме через їхню політику можна чекати нових витівок від Росії (одну тактичну мету вона досягла - ми не підписали угоду асоційованого членства з Євросоюзом). Цілком можливо, що невдовзі сусідня держава вимагатиме якихось суттєвих поступок від України, тісної співпраці з Митним союзом. Якщо наш уряд відмовить, напередодні нового фінансового року російський "Газпром" висуне нові претензії до українського НАК Нафтогазу, придумають на основі попередніх договорів ще якісь борги на кілька мільярдів доларів. У банківському секторі тиск на нашу економіку сусідня держава зробить через свої чотири крупні банки в Україні - дасть політичну вказівку девальвувати гривню, і банки це зроблять.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи