Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Facebook: місто, яке збудував Цукерберг

"Під час поїздки Силіконовою долиною мені вдалося потрапити в офіс Фейсбуку. Назвати це офісом язик не повертається. Швидше маленьке закрите місто, що живе за своїми законами і правилами", розповідає блогер Ілля Варламов.
 

29.12.2013 23:40
Facebook: місто, яке збудував Цукерберг
Все в ім'я співробітника, все - на благо працівника. Ні, це не гасло. Це - суперуспішне підприємство-комуна, яку створив молодий геній

Більшість із тих, хто послуговується інтернетом, знають, що таке Facebook. Проте мало кому доводилося на власні очі побачити, яка вона із середини - ота соцмережа. Тим часом, як свідчить пропонований Вашій  увазі фоторепортаж відомого російського блогера Іллі Варламова - це й справді майже ідеальне місце праці, своєрідна комуна, що живе за власними правилами і канонами...

"Під час поїздки Силіконовою долиною мені вдалося потрапити в офіс Фейсбуку. Назвати це офісом язик не повертається. Швидше маленьке закрите місто, що живе за своїми законами і правилами", розповідає блогер.

Цукербергу вдалося побудувати не лише найбільшу соціальну мережу, а й справжній комунізм у своєму місті. Умови праці співробітників Фейсбук приємно дивують, хоча для Силіконової долини це - цілком нормально. Ніякі побутові проблеми не повинні заважати людині творити.

Офіс більше нагадує якийсь курорт, де все включено. Для співробітників є все, починаючи від спортзалу і закінчуючи залом ігрових автоматів. Незрозуміло тільки , як у такій атмосфері можна працювати :)

Зовні офіс нічим не примітний. Звичайні малоповерхові офісні будівлі, людей немає, навіть вивісок ніяких немає. Раніше тут був офіс SUN та інші IT-компанії. Ось так виглядає вхід, через який на роботу ходить Марк Цукерберг:


Зате якщо увійти всередину, усе змінюється!


Усередині - справжнє місто з велодоріжками, зонами відпочинку, мостами і навіть дикими лисицями.


Мешканці міста - співробітники Фейсбуку


Хтось гуляє з дітьми, хтось просто відпочиває, хтось працює. Будь-який співробітник може привести з собою своїх друзів або родичів.


Як і належиться справжньому місту, у Фейсбуці на вулицях є ресторани і кафе на будь-який смак. Єдина відмінність - майже всі вони... безкоштовні!.


Одна із кав'ярень




А от і корпоративна їдальня:


Чимало співробітників приїжджають на роботу на велосипедах. Парковки - просто біля кабінетів



У місті Фейсбук є і власна веломайстерня. Певна річ, усе тут  безкоштовно.

Вулична парковка. Це - безкоштовні велосипеди, які може взяти будь-який співробітник


На доріжках нанесено карту містечка - всього-навсього 11 будівель.

Кажуть, тут живуть дикі лисиці. Скрізь висять таблички з проханням не годувати і не приручати їх:

 
 
А тепер - подивимося, що ж всередині будівель. На кожному поверсі обов'язково є кафетерій. Тут можна взяти будь-які напої і перекусити.



Усе - безкоштовно,  всюди - самообслуговування:

Якогось єдиного оформлення інтер'єру немає. Чимало приміщень співробітники оформляли самостійно. Офіс насправді дуже затишний:

 
У Фейсбуці працюють сотні людей. Аби можна було легко знайти потрібну вам людину, на стінах висять монітори. Вводиш ім'я та прізвище, і тобі показують дорогу до робочого місця:

 
 
Час перекусити. Їжа тут - на будь-який смак. Є і мексиканський ресторан, і бургери, а є салат-бар. Здорове харчування нині в моді. Набираєш купу листя в миску ...



. ... додаєш наповнювачі, соуси, горішки за смаком. Виходить такий здоровий і смачний обід:







Хочеться солодкого? - Є окреме кафе з морозивом і тортиками:


Хочеться м'яса? Ось вам стейк!

Звісно, на території Фейсбуку є все для відпочинку. Наприклад, зал ігрових автоматів:

А це - столярна майстерня. Можна після роботи приходити і збирати стільці. Дуже круто.



Для співробітників є й безкоштовна пральня. 


А для гостей міста - сувенірна крамниця:



Можна купити футболочку Фейсбук чи інші сувеніри.

А це - апарат з різними аксесуарами. Для співробітників - усе безкоштовно. Забув зарядку від ноута? Можна отримати нову. Нема навушників або клавіатури? Потрібні батарейки? Фейсбук любить тебе і завжди готовий допомогти. Такі апарати тут стоять на кожному поверсі. Біля кожного аксесуара в апараті написана ціна, але лише для того, щоб співробітник знав, у скільки він обходиться компанії. Наприклад зарядка для МакБука коштує $60. Розрахунок - на совість співробітників, які зайвий раз посоромляться взяти собі нові навушники, заощадивши роботодавцеві копієчку.


А це - кімната для переговорів:


В одній із будівель сидять співробітники Інстаграму. Ніяких вивісок немає, знайти їх можна за стелажами зі старими камерами:

Загалом ж усі робочі кабінети виглядають отак:




Ліворіч видно велосипеди співробітників:


Оце - офіс Інстаграму:


Вакантні місця:

Є лише одне табу - не можна фотографувати Цукерберга. У нього робоче місце ніяк не виділяється серед інших - один зі столів у глибині великого залу. Іду я по офісу, а він в переговорній з кимось базікає. Звичайно, спокуса підняти камеру і зробити фото засновника найпопулярнішої соцмережі великий, але - не можна. На склі переговорної навіть є табличка, яку повісив Марк:



А ще у кожному кабінеті є "бухло":

Майже на кожному поверсі є бар. Самообслуговування. Пити на роботі ніхто не забороняє:



А це -  бар у сусідній будівлі: його зібрали із серверних стойок.

Щоб у бар не ходити, можна взяти пляшку і з собою на робоче місце. Ще здивувало, що співробітники спокійно залишають свої телефони та інші цінні речі на столах. Кажуть, за весь час не було жодного випадку крадіжки. Це при тому, що в усьому офісі я не побачив жодного охоронця, а потрапити всередину не складає особливих труднощів. Дивовижне місце)

 

В тему:

Менеджмент майбутнього. Як влаштована найбільш інноваційна компанія світу

Пітер Тіль: Що таке стартап

Віртуальний стартап Вишня Борія

Креативне місто

Творчий клас

Пряма трансляція з IT-намету на Майдані

Україна – стартрап Європи

 
 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Кабан Іклан.
0
Ще не підтримано

В статті 43 фотки, 17 з них розповідають про безкоштовну їжу та алкоголь. Щось це трохи занадто. Можливо, для працівника мануфактури 19-го століття таке розмаїття їжі й було б цікавим :-)
В дійсності, люди не так вже й багато їдять, коли мають цікаве заняття.

Коментарі

Зображення користувача Кабан Іклан.
0
Ще не підтримано

В статті 43 фотки, 17 з них розповідають про безкоштовну їжу та алкоголь. Щось це трохи занадто. Можливо, для працівника мануфактури 19-го століття таке розмаїття їжі й було б цікавим :-)
В дійсності, люди не так вже й багато їдять, коли мають цікаве заняття.

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Статтю створив російський блогер, мабуть не розбалуваний відомчими привілеями :)

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.