Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У якому віці краще започатковувати свій бізнес

Ви думаєте, що занадто старі, щоб стати наступним Марком Цукербергом? Що вже вийшли в тираж, якщо вам за...? Факти і дослідження вчених говорять зворотне.

Ми всі знаємо вік, в якому засновники Facebook, Apple, Google, Microsoft та інші запустили свої компанії. Дивлячись на молоді обличчя успішних підприємців, нам починає здаватися, що подібні грандіозні ідеї можуть приходити в голову тільки до ... ну 25, від сили 30 років.

І якщо ви вже переступили цей вік, то запускати компанії, шукати інвестиції, тим більше прагнути знайти собі місце в Кремнієвій долині, м'яко кажучи, пізно.

Нещодавно анонімний користувач задав на Quora питання, закономірне при таких уявленнях:

«Оскільки життя в Кремнієвій долині закінчується в 35, і якщо ви так і не піднялися кар'єрними сходами ( а проста логіка підказує, що більшості це не вдасться), то мені цікаво, що люди мають намір робити після 35, коли вони офіційно вже не зможуть працювати?». Зверніть увагу: «офіційно»!

У відповідь він отримав цілий шквал відповідей, в яких відомі підприємці вирішили висловити свою думку з цього приводу. Ось найпопулярніша з них - від Джиммі Вейлза, засновника Wikipedia:

«Мені було вже за 35, коли я заснував Wikipedia. У 38 я запустив Wikia, в даний час цей сервіс займає 30 місце в Quantcast. Сама передумова питання невірна. Краще було б запитати, чому ми в технологічному співтоваристві впевнені, що незвичайний успіх у такому ранньому віці вважають нормою не в результаті помилки?»

І справді, може бути помилкою вважати, що тільки молоді здатні запускати успішні компанії?

Схоже, що так воно і є. І відповіді інших користувачів Quora доводять це:

Марк Пінкус заснував Zynga в 41;

Рід Хоффман заснував Linkedin в 36;

Марк Бениофф заснував Salesforce в 35;

Роберт Нойс запустив Intel в 41 разом з 39 -річним Гордоном Муром;

Ом Мелік заснував GigaOm в 39;

Ірвін Джейкобсу було 52, а Ендрю Вітербо 50, коли вони запустили Qualcomm.

І ще, і ще, і ще ...

Усі коментарі зводяться до однієї думки: «Життя в Кремнієвій долині не закінчується після 35».

Дебра Кей, фахівець з питань стратегії з консалтингової компанії Lucule опублікувала у виданні Entrepreneur добірку досліджень, які доводять, що:

1. Старші підприємці більш успішні, ніж їхні молоді колеги

Їм частіше вдається запустити успішний бізнес , так як вони володіють великим досвідом, великими зв'язками і всебічним знанням свого предмету. Це дані дослідження Вівека Вадхви, вченого з Duke University, який проаналізував 549 успішних технологічних компанії. При цьому середній вік засновників цих компаній наближається до 40 років, тому Цукерберг і іже з ним швидше виняток ніж правило.

І це далеко не єдине дослідження. Вчені групи Kauffman Foundation що займається підтримкою підприємництва, з'ясували, що люди старше 55 років досягають успіх майже в два рази частіше ніж двадцяти-тридцяти літні.

До речі, для жінок підприємництво зазвичай стає вже другою чи третєю професією і, як наслідок, вони відкривають компанії в більш старшому віці - між 40 і 60 роками, що знову ж сприяє їхньому успіху завдяки досвіду і знань.

Але це ще не все. Виявляється...

2. Мозок працює краще, коли людина старше

Гері Смол, директор UCLA Center з проблем старіння і автор книги «Біблія пам'яті: інноваційна стратегія, як підтримати мозок в молодому стані», каже, що мозкова діяльність у 40-50-річних тільки поліпшується. Ми краще мислимо і здатність приймати інноваційні рішення зростає.

Смол також зауважив, що у старших людей частіше відбуваються моменти осяяння. І він це пояснює знову ж зібраним багажем знань, на який ми спираємося в процесі роздумів. Здатність до передбачення можливих проблем і навичкам аргументації також поліпшується з віком і досвідом.

3. Креативність безпосередньо залежить від постійного тренування мозку

Активно займайтеся вашим бізнесом, тоді у вас будуть з'являтися ідеї щодо його поліпшення. Ларс Ніберг, професор неврології університету Umea зі Швеції, вважає, що для підтримки мозку в хорошому стані необхідно постійно його тренувати. Соціальні, інтелектуальні та фізичні стимуляції «достовірно демонструють поліпшення когнітивних функцій мозку, який виглядає молодше своїх років».

4. Прагнення до конкуренції тільки зростає до 50 років

Стверджує ще одне дослідження, від University of Oregon. Подібний результат здивував самих учених, які очікували зворотного результату, тобто зниження цього показника після 25 років.

А адже не боятися ризикувати дуже важливо для людини , що запускає свою компанію.

І якщо ви ще не переконані , говорить Дебра Кей , погляньте на середній вік лауреатів Нобелівської премії ХХ століття - 39. Згідно економісту Бенджаміну Ф. Джонсу з Kellogg School of Management, більша частина найбільших досягнень в галузі науки і техніки (72%) була зроблена фахівцями у віці 30-50 років. І тільки 7% - до 26 років.

Так що підтримуйте свій мозок здоровим, стимулюйте його інтелектуально і творчо. І якщо ви народжені бути підприємцем, успіх до вас прийде .

Зрештою, вік - це просто цифра.


В тему:

Менеджмент майбутнього. Як влаштована найбільш інноваційна компанія світу

Творчий клас

Віртуальний стартап Вишня Борія

Креативне місто

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Дякую!

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Пане Володимире, гарно!
Одна заувага: бізнес краще не запускати! ))) Бо тоді бізнес зникає від бездіяльності засновника-керівника )))) Є такий термін "корова у запуску" у розумінні, що корова скоро має розродитися і у останні місяці (підготовчий період) їй не дають соковитих кормів і, звісно, не доять.
Якщо малося на увазі "запуск" (моск.) - то це "пуск" (укр.), а в нашому випадку говоримо про "початок", "зерно", "стартап".

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Так, напевно - невдалий перекдлад. А якщо замiнити "запускати" на "започатковувати" ?

Творю, отже існую.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Те, що треба!!! +

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Дякую!

Зображення користувача Людимир Головань.
0
Ще не підтримано

Цитата:
І якщо ви народжені бути підприємцем, успіх до вас прийде .

- дуже важлива фраза. Чим старший вік, тимбільше шансів зрозуміти, чи хочаб почати замислюватись "хто я?" та "чого Я хочу (а не від мене)?"

Будьмо!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую за публікацію. Може ще й бути таке, що коментатори є старші за віком люди. Ось і захищаються отак. Звичайно ж ясність мислення залежить від віку, а ще більше від стану РАДОСТІ, в якому перебуває людина.