Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Братва поспіхом приймає "закони" на свій захист

16 січня Верховна Рада України прийняла в цілому низку законів, які призведуть до згортання свободи слова в Україні і обмеження основних прав людини. Transparency International вважає прийняті в четвер закони приводом для початку репресій, а Freedom House засуджує ухвалення закону, що передбачає кримінальну відповідальність за наклеп. 

Ухвалені Радою у четвер закони відкривають шлях до масових репресій проти українців, йдеться у заяві Міжнародного фонду "Відродження". У стінах Верховної Ради "відбулась безпрецедентна за своєю зухвалістю атака на базові права людини та громадські свободи, що ставить під сумнів демократичну природу української держави та відкриває шлях до масових репресій проти її громадян", цитує заяву фонду "Відродження" Українська правда.

"Замість переговорів, пошуку консенсусу та врегулювання кризи цивілізованим шляхом за допомогою ухваленого закону влада сьогодні намагається  легітимізувати прийдешні репресії, брутально позбавити людей фундаментальних прав та свобод, тим самим – розігнати громадянське суспільство і позбавитись протестів на всіх Майданах країни", - сказано в заяві. 

"Закон суттєво зменшує простір свободи слова, фактично забороняючи створення і діяльність незалежних інформаційних агенцій у мережі Інтернет". 

"Можливість звинувачення в екстремізмі, поняття якого залишається у законі розмитим, повністю розв'язує владі руки для свавільних звинувачень та притягнення громадян до кримінальної відповідальності".

"Через ухвалений законопроект влада намагається скопіювати путінські технології дискредитації та встановлення тотального контролю над неурядовими організаціями, які отримують сприяння від демократичних країн і фондів, вимагаючи від них реєстрації у якості "іноземних агентів" та вводячи податкові механізми обмеження фінансової допомоги для громадської активності".

"Закон атакує фундаментальні громадянські свободи - свободу вираження поглядів, свободу мирних зібрань, свободу об'єднань. Саме тому його дійсне правове значення нікчемне, й він не має права на існування у незалежній Україні. Цей недолугий закон є ще одним свідченням антидемократичних намірів тих, хто його ухвалював".

Закон суттєво обмежує свободу мирних зібрань, вимагаючи отримувати дозвіл у МВС, створює правові підстави для запровадження цензури, коли самі прокурори вирішують щодо відкриття кримінального впровадження за критичні висловлення у бік влади.

16 січня Рада також прийняла закон про внесення змін до “Закону України „Про судоустрій і статус суддів“ та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян” (№ 3879), який забороняє “незаконне” збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів їх сімей, повідомляє УНН.

За словами юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая, закон був прийнятий Верховною Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів.

Нагадаємо, 16 січня 2014 року Верховна Рада України дозволила видавати зброю членам сімей суддів. За прийняття в цілому відповідного законопроекту № 3879 проголосувало 235 депутатів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи