Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Майдан. Спецназ. Переговори

Категорія:

Спецтема:

Після недільних сутичок на площу Незалежності йдуть нові демонстранти і додаткові сили спецназу. Президент України Віктор Янукович, який прийняв напередодні в своїй резиденції "Межигір'я" під Києвом лідера опозиційної партії УДАР Віталія Кличка, заявив про готовність до переговорів з опозицією, які повинні початися в найближчі години. У правлячій Партії регіонів переконані, що опозиція втратила контроль над активістами Майдану і тепер влада може вдатися до жорстких заходів з наведення порядку.

Все більше людей зараз збирається на центральній площі міста. У Київ направляються спецпідрозділу МВС, зокрема, з Донецька та Тернополя. Українські ЗМІ повідомляють, що протестуючі в ніч на 20 січня заблокували виїзд з частин внутрішніх військ у Львові, Івано- Франківську, Рівному та Одесі. Це сталося після того, як військовослужбовці в цих містах отримали наказ вирушити в українську столицю.

Сьогодні вранці в центрі Києва було затримано журналістів української служби Радіо Свобода.

Зіткнення почалися близько 15.00 за київським часом в неділю біля стадіону "Динамо" ім. Лобановського, де спецназ перекрив дорогу протестувальникам до урядового кварталу. Заклики лідерів опозиції не піддаватися на провокації і утримуватися від насильства ні до чого не привели. Демонстранти спалили п'ять міліцейських автобусів і дві вантажівки МНС, від вогню постраждали і каси стадіону.

З боку міліції в протестувальників летіли гранати зі сльозогінним газом і шумові. Демонстранти кидали в спецназівців камені, петарди і "коктейлі Молотова". Кількість поранених з обох сторін, за офіційними даними, не менше 150 чоловік. У таборі противників влади говорять про декілька сотень постраждалих.

Активне протистояння у стадіону "Динамо" тривало більше 16 годин, до самого ранку. Бійці спецназу стріляли в протестуючих гумовими кулями і як і раніше кидали в них світлошумовими гранатами. Незважаючи на температуру 10 градусів нижче нуля, час від часу міліціонери використовували проти демонстрантів водомети. Зараз конфлікт дещо вщух. Побоювання протестуючих про можливу нічний силовий "зачистці" табору на Майдані не виправдалися.

На місці "битви" поруч з Європейською площею, заповненої згорілими автобусами і вантажівками, знаходяться більше ста активістів. Міліцейський спецназ відійшов трохи вбік і чекає прибуття підкріплення.

Західні дипломати висловлювали серйозне занепокоєння з приводу останніх подій у Києві. Глава місії Євросоюзу на Україну Ян Томбінський у своїй заяві до активістів Майдану підкреслив, що "нападу на міліцію можуть дати аргументи тим, хто не підтримує політичне врегулювання кризи".

Посольство США на Україні звернулося до уряду країни із закликом "розглянути вимоги протестуючих з метою вирішення політичного конфлікту і запобігання подальшій ескалації насильства".


В тему:

Більше 20 учасників масових заворушень у Києві затримані міліцією

Демонстранти намагаються прорватися до будівлі кабміну в Києві

МВС: Заворушення на Грушевського "потягнуть" на 15 років

Сутичка демонстрантів з міліцією відбулася біля стадіону "Динамо" у Києві

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи