Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Біфуркація-14: що робити?

Категорія:

Слово «біфуркація» означає «розвилка». В нашому контексті «точка біфуркації» – це короткий період, протягом якого масштабні наслідки можуть досягатися несильними, але точними впливами-«уколами» в потрібному місці i в потрібний час.

140121-braty.jpg

Катерина Кос’яненко. Брати.
Катерина Кос’яненко. Брати.

Головна причина Майдану

Майдан 2013-2014 років став відкритим проявом незадоволення, яке накопичувалося в українців принаймні з 2004 року. Головна причина цивілізаційна: суперечність між новою – інформаційною – епохою, яка потребує свободи творчості, і віджилою рабовласницькою системою, яка намагається врятуватися шляхом «закручування гайок».

Брутально утискаючи свободу і позбавляючи творчих людей перспектив розвитку в рідній країні, влада  «зірвала різьбу» і відкрила простір для масової народної творчості і самореалізації. Майдан – це вже не просто бунт проти влади. Це початок демонтажу старої системи і творення нової цивілізаційної формації, яка пошириться на весь світ. Україна в черговий раз стає центром цивілізаційних новацій і колискою нового світу.     

Центр кристалізації і нова аристократія

Біфуркація має дві характерні особливості. По-перше, це великий ступінь невизначеності. Зовнішні стратегії керування Україною взаємно гасяться і створюють щось зовсім інше, неочікуване. В результаті виникає поживне середовище для реалізації внутрішніх, українських стратегій. Це свого роду перенасичений розчин, в якому миттєво починається структурування після появи центру кристалізації.  

З цього випливає друга особливість біфуркації: різке збільшення шансів для реалізації нових проектів. Ми вже спостерігаємо спалах ініціатив і появу нових лідерів. Влада заблокувала «соціальні ліфти», але Майдан їх знову увімкнув в обхід заржавілої системи.     

Нинішня біфуркація є елементом закономірного чергування трьох базових типів політичного устрою – аристократії (влади кращих), демократії (влади всіх) і охлократії (влади гірших). Зараз відбувається перехід від охлократії до аристократії.

Майдан започаткував активне формування аристократії нового циклу. Це подібно до Козаччини, в ході якої Україна народила нову еліту і новий український етнос – «народ козаків», тож слово «козак» стало етнонімом, який донині ще зберігся на Кубані.   

Творення нової формації українці здійснюють у притаманному для них ігровому стилі, адже гра – це найдосконаліша форма діяльності.

Ігрова толока і гра у війну

Конструктивним проявом звичаєвої української гри є толока – колективне, надзвичайно енергійне і організоване будівництво нової хати для молодої сім’ї. В ширшому розумінні толока – це солідарне творення нового з елементами весілля, карнавалу, радісної змагальності.

Деструктивним проявом звичаєвої гри є війна – колективне руйнування перешкод для народного розвитку. Для багатьох цей різновид гри є найцікавішим, бо тут найвищі ставки і найбільший ризик. Події на вулиці Грушевського в Києві – це прояв гри у війну з притаманними для неї жорстокістю, смертельним ризиком, азартом і народним карнавалом.

Поки що це якісь середньовічні бої лава на лаву, щити, шоломи та інші бойові обладунки, запалювальні суміші - "коктейль Грушевського", кам’яні ядра і катапульти. Є навіть важка кавалерія – Автомайдан.

Обидві сторони поки що дотримуються головного правила гри цього рівня – незастосування бойової зброї. Майданчик гри обмежується простором радіусом 200 метрів, але цього досить, щоб за нею спостерігав із захопленням цілий світ.

Якщо бойові дії вийдуть на другій ігровий рівень – із застосуванням бойової зброї, тоді вогонь перекинеться на всю Україну.   На руках лише у киян до 400 тисяч тільки легальної зброї, кількість нелегальної невідома. Війну легко почати, але важко закінчити. З другого боку, масове озброєння населення є потужним стримуючим і умиротворюючим чинником. 

Технологія миру

Поки що народна увага захоплена війною, а суспільна енергія спрямована на руйнування рабовласницької системи, уособленої режимом Януковича. Проте вже зараз дедалі частіше лунає запитання «А що далі?»

Будь-яка війна закінчується миром, тому вже зараз треба розвивати конструктивний – він же головний – напрямок народної гри: колективне творення нового суспільно-політичного ладу. Найпридатнішою формою Великої Толоки державотворення є Конституційний процес і Національні збори.

Людей, спроможних до державотворення, на порядок менше за тих, хто спроможний вести війну. Тому українці, що мають знання і бажання діяти на цьому рівні, мають зосередитися на моделях нової держави і  технологіях її заснування. Успішна технологія може стати характерним для біфуркації мікроскопічним впливом-«уколом» – залізничною стрілкою, яка переведе український локомотив на швидкісну колію до світлого майбутнього.   

І ведення війни, і творення миру вимагають національної солідарності. Вона полягає в тому, що всі допомагають один одному, але кожен робить свою справу: воїни воюють, мудреці творять, інші працюють, всі разом моляться.

Важливо, щоб весь народний організм перебував у бадьорому стані духу, адже світлі думки і радісні емоції притягують позитивні події. Тому що більше навколо буде радощів, карнавалу, жартів, дотепів, веселих пісень, відео, світлин, малюнків та інших витворів мистецтва, то ближче перемога.

Хай Буде!        

- Ви не знаєте, де готують кращі коктейлі? 
- На Грушевського, в Києві.

Гурт ТаРута: Єднайся, народе! 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олександр Пальченко.
0
Ще не підтримано

"коктейль Грушевського"...влучно

Коментарі

Зображення користувача Олександр Пальченко.
0
Ще не підтримано

"коктейль Грушевського"...влучно

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Можливо, треба написати звернення до генералітету військових сил, щоб він виступив гарантом справедливих виборів тимчасового уряду, щоб потім створити державу нового типу. Генерали - це не беркут, їм на владу начхати, що задумають то і зроблять.
А агітувати солдатиків перебігати на сторону народу - це наражати їх на покарання за дезертирство.

VAKULA

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Це гарна ідея. Треба поміркувати. Беремо в роботу.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Людимир Головань.
0
Ще не підтримано

Панове, а на мій погляд серед опозиції теж ще не все втрачене і треба залучати їх до конструктиву. Може Кличко зможе стати центром кристалізації? Які думки?

Будьмо!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Так, Кличко може стати лідером спротиву. Схоже, що він уже починає включатися в егрегор боротьби, бо сам є професійним бійцем. Якщо включка відбудеться, то егрегор буде керувати Кличком.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Уявіть себе на місці генерала - в нього вже й так руки чешуться долучитися. Теперішня влада, розвалюючи війська, не може подобатися військовим. Їм тільки треба законність, привід, вимога народу, щоб зорганізуватися і вмішатися. Щоб це не було схоже на воєнний переворот, а на законне долучення проти беззаконної влади. Приблизно рік назад, була стаття, що влада замінила верхівку збройних сил на російських, але ж не всіх... І їм важко зорганізуватися тепер.

VAKULA

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

З другого боку, в Україні є багато відставних офіцерів, які нічим не зобов’язані існуючій владі, більше того - маю з нею свої рахунки. Добровольців буде багато.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Враховуючи результати "яйцевої атаки", по-моєму, гарним кроком було би офіційно, від Майдану, поставити Главаря на щьотчик. Об'явити, що коли зараз же здасться, та буде допомагати, то всього лиш депортація із зарплатнею на руки. За кожен день відстрочки - чи строк чи штраф, а якщо ні в какую, то перепишеться конституція, щоб відновити вишку. І на референдум.
А може, треба, попри жертви, щоб всі області "проснулися", щоб визріло справжнє самоврядування..

VAKULA