Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 2

"Унікальність нашого президента не лише в тому, що він – єдиний на земній кулі має дві судимості. Він – єдиний, хто ігнорує таку кількість людей"

Народний депутат Віталій Ярема робить собі четверту чашку кави за день. Він – у робочому кабінеті Комітету з боротьби з організованою злочинністю та корупцією Верховної Ради. Одягнутий у темно-синій костюм, білу сорочку в широку голубу смужку. Чорні шкіряні туфлі начищені до блиску. Сідає за стіл навпроти, на якому лише комп'ютер та кілька аркушів паперу. Позаду Яреми на стіні метрова картина з пейзажем осінньої столиці, де видніється Києво-Печерська лавра.

– Сьогодні чергую на Майдані. Так складається, що під час моїх чергувань виникають серйозні ситуації. От сьогодні заступаю, а колеги кажуть: "Може, ти не прийдеш?" – усміхається Віталій Григорович. Це його єдина усмішка за 2-годинне інтерв'ю. – Я чергував під час зачистки Майдану в ніч на 11 грудня, коли був конфлікт із даїшником, що не пропускав дрова мітингувальникам, і коли побили Таню Чорновол.

Коли вдруге зачищали Майдан, ви стояли на барикадах чи вели переговори з "беркутівцями" як їхній колишній начальник?

– Спершу ми з Тетяною Чорновол були на верхній барикаді на вулиці Інститутській. Коли під'їхав емчеесівський автомобіль і тросом хотіли відтягувати барикади, Таня обв'язалася тим тросом, деякі депутати впали під колеса, а ми з чоловіками зупиняли ЗІЛ руками, не пускали. Потім перебазувалися всередину. Звичайно, я просив бійців: хлопці, не вздумайте бити. Краще хай буде штовханина, але без жертв. Уже ближче до шостої ранку почали сходитись люди, і вони знялися.

"Беркутівці" впізнавали у вас колишнього свого керівника?

– Це для них немає ніякого значення. Ще коли Майдан зароджувався, ми поставили пару наметів біля Українського дому. Близько десятої вечора я стикнувся з одним "беркутівцем". Він сказав забиратися. Я витягнув своє посвідчення, а він вибив його з рук. Хотів ударити в обличчя, але я відхилився. Кажу: припини, я народний депутат, показав тобі посвідчення. Він хапає мене за горлянку й починає душити. Я відбився – засунув руку йому під шолом, узяв за горло, зірвав той шолом із голови й штовхнув. Кажу: якщо не припиниш – зараз почну тебе бити. Тоді ми їх відтіснили до готелю "Дніпро". Чи ти депутат, чи колишній міліціонер зі званням – нікого не цікавить, – останню фразу Ярема повторює двічі.

Все-таки ви були їхнім керівником.

– Ви ставите запитання, на які мені важко відповідати. З точки зору моралі, переживати це тяжко, бо я з багатьма з них працював. Мало того, дехто ще пред'являє мені посвідчення з моїм підписом. Але коли "беркутівці" зізналися, що отримали по 4 тисячі гривень за побиття студентів, я зрозумів: мій статус народного депутата чи міліціонера для них нічого не вартий.

Що відбувається в МВС зараз?

– Середня ланка керівного складу вже чотири роки, як замінена. Це люди з Донецька, Луганська, Полтави, Харкова, які прийшли служити конкретному клану. 80 відсотків працівників міліції підтримують Майдан. Їм теж набридло жити і працювати по безпрєдєлу, коли все розкрадається. Але вони залякані і стали заручниками Януковича. Якщо щось скажуть не так – їх звільнять і залишать без роботи щонайменше до 2015 року. А так мають хоч якусь зарплату і житло.

Після 30 листопада влада навмисно пов'язала "Беркут" на крові. Їм сказали: хлопці, або в тюрму, або служіть нам, як собаки. На цей підрозділ – 3200 чоловік – Янукович розраховує 2015 року. Чому нікого досі не притягнули до відповідальності за 30 листопада, 1 грудня, 10–11 грудня? Бо це його бойовий загін. Він же знає, що чесно вибори не виграє. За даними соціо­логів, у другому турі він може взяти максимум 25 відсотків. Тому фальсифікуватиме. Зрозуміло, що люди будуть незадоволені, і тоді його єдиний спосіб – задіювати свої суди, прокурорів і "Беркут." Вони за нього кістками мають лягти. Якщо ні – завтра прийде нова влада і посадить усіх за все.

Їх так шантажують?

– На День міліції – 20 грудня – Янукович зібрав у МВС керівників "Беркута" і сказав: "Поки буду я – у вас волосина з голови не впаде". Так і є. І це при тому, що весь світ визнав їхні дії протиправними, прокурори й командири загонів сказали, що було перевищення повноважень. Відео­записи, докази є, але нікого до відповідальності не притягують. І не будуть.

Хто мав право давати наказ "Беркуту" бити людей?

– Такого поняття навіть немає. Міліціонер має право на застосування зброї і спецзасобів тільки, коли проти нього вчиняють правопорушення. Тому "Беркут" діяв незаконно. Повинен був вийти їхній керівник, попередити людей, що вони щось порушують.

Судячи з протоколів допитів Попова, Сівковича і Коряка (голова Київської міської держадмі­ністрації, заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони та керівник столичної міліції. – "Країна"), вказівки бити людей ніхто не давав. Усі відмовляються. Ніде нема і письмового розпорядження. Я про це завжди казав міліціонерам: хлопці, письмово вам ніхто не дасть вказівку бити людей чи порушувати закон. Тому, коли треба буде відповідати, – всі відмовляться. І будете відповідати ви, бо це ви заносили руку на голову людини. До речі, це категорично заборонено. Бити можна лише по сідницях, руках, ногах. Але не в ключицю чи живіт.

Із протоколів допитів видно, що наказ віддав секретар Ради нацбезпеки та оборони Андрій Клюєв. Це можливо?

– Абсолютно. Рішення звільнити чи витіснити Майдан приймав не Коряк і не Попов. Просто Сівкович не здає свого шефа Клюєва. Хоча все легко дослідити, запросивши хоча б інформацію про дзвінки. Але ніхто не буде цього робити. Бо мають зберегти моноліт, щоб їх не розшатали. Основне питання для них зараз – вибори 2015 року.

Де Коряк, Попов?

– Коряк ходить на роботу, проводить наради і сміється з усіх.

Але ж його відсторонили.

– Ну, це таке відсторонення. Разом із в. о. Мазаном (Валерій Мазан, виконувач обов'язків керівника столичної міліції. – "Країна") бере участь у нарадах, його вказівки виконують. Притягувати до відповідальності при цій владі Коряка ніхто не буде.

А Попов?

– Не знаю де, але – на волі. Як тільки якийсь активіст себе десь проявить чи попаде під дубинку – його закривають наступного ж дня. А ці троє ходять уже місяць на волі – як із гуся вода. Хоча вони – тільки пішаки в тій мафії, виконували доручення. А її головний сидить за своїм 6-метровим парканом і чекає, доки Майдан виснажиться й розійдеться. Нічого подібного. Якщо проти нас буде насилля, будемо давати здачі. Коли виходить якийсь недоношений генерал, що місяць тому приїхав із Дніпропетровська і каже, ніби міліція мала право застосовувати зброю біля Святошинського управління, то мені хочеться йому вуха понакручувати. Країна зараз у такій ситуації, що тільки сірник чиркни. У людей десятки тисяч зброї на руках. Та й міліціонери візьмуть зброю – тільки невідомо проти кого її направлять.

Це справді можливо?

– Є два шляхи – мирний і насильницький. У нормальній країні влада вже пішла б у відставку давно. Але унікальність нашого президента не лише в тому, що він єдиний на земній кулі має дві судимості. Він – єдиний, хто ігнорує таку кількість людей. Вийди до нас. Ціна питання в чому? Звільни незаконно засуджених людей, притягни до відповідальності винних і хоча б повернися до переговорів з Євросоюзом. Заспокой суспільство. Але нічого пацани не уступають.

Припускають, що президент уже не знає, що робити.

– Та все він знає. От ми сиділи днями на засіданні фракції, й кожен виказував свою точку зору. В "Регіонах" – жорстока дисципліна. Вони кажуть: "Ми – солдати". Їх тримають на гачках і, не дай Бог, хтось із них піде проти думки президента. Для таких будуть серйозні наслідки.

Чим їх залякують?

– Що заберуть бізнес. Будь-яке більш-менш прибуткове підприємство забирають до "сім'ї". Перед тим вранці з поборами приходять бандити, ввечері – УБОЗ. Навіть Ахметов на одній із нарад сказав: шановні, встановіть вже якісь правила, за якими треба жити в цій країні. Якщо ми – криміналітет, давайте жити по понятіях. Нехай бандити керують, як у 1990-х. А якщо ми – правова країна, хай керує право. Ну, не можна так, що вранці приходять бандити – ти їх відбив, а ті на вечір присилають прокурорів і міліціонерів, і ті відбирають.

Це правда, що Янукович і Ахметов б'ють гор­щики?

– Не знаю, чи б'ють. Я просто прочитав вислів Ахметова, що і йому вже набридло. Він закриває свої інвестиційні фонди. Бо який розвиток економіки може бути в цій країні? Усе зупиняється, інвестицій нема, бюджет розкрадають. Добре, що є візи з Євросоюзом. Якби їх скасували, півкраїни втекли б.

Якщо режим Януковича впаде, ви погодитеся очолити МВС?

– Не хочу говорити на цю тему. Але мені подобається робити те, що вмію. Я 25 років працював у міліції, і в цьому, як щука у воді. Якщо треба буде, із задоволенням поділюся досвідом, поки є здоров'я. Люди, які зараз стоять на Майдані, не з тих, що мовчатимуть. Яценюк правду сказав: "Хлопці, не думайте, що коли ми прийдемо до влади, то будемо кайфувати. Через 100 днів нам нагадають: ми вас привели до влади, ще через 100: козли, ми вас привели до влади. Якщо вже прийти, то за 100 днів треба буде щось зробити".

Можливо, міністром внутрішніх справ знову стане Юрій Луценко?

– Не хочу нічого говорити. А то ще скажуть, що когось підсиджую. Боже борони.

Зараз міліція кришує всіх підряд. При вас такого не було?

– Було. Я дізнавався і звільняв. Але не було грошової піраміди – ні мені не носили, ні я не носив. Колись правозахисник Едуард Багіров заявив, що Ярема кожен місяць возить Луценку 3 мільйони доларів. Я йому подзвонив, попросив пояснити. Він почав виправдовуватися, що це – помилка, його підставили. Попросив його написати спростування. Він так і не виступив.

При мені всяке було, але я міг спокійно виходити до людей і говорити з ними. Хай вийде теперішній керівник міліції. Він не вийде, бо йому нічого сказати. Та й ми розкривали 60 відсотків злочинів. Сьогодні – лише 7. Міліція більше переслідує політиків. Два дні тому помітив за собою наружку.

За вами стежать?

– Так, це автомобілі Volkswagen Passat сріблястого кольору. Я впізнав ці машини, бо закуповував їх для міліції 2005 року. Помітив це і мій водій. Я мав зустріч в одному кафе, а водій чекав у машині. Він теж колишній оперативник. Каже: "Он крутяться за нами наші колеги". Стежать і за Луценком, Яценюком, Кличком. Виставляють пости біля будинку, роботи, кафе. Фотографують – із ким зайшов, із ким вийшов. Це – нормальна робота, але вона повинна вестися проти злочинців.

Не страшно – за себе, за сім'ю?

– Інколи такі думки з'являються. Заспокоюю себе тим, що мафія не перейде межі. Якщо ж перейде, ми теж уміємо воювати.

Зараз хоч якісь злочини розкриваються?

– Ви навіть не дізнаєтесь, скільки їх скоєно. Цим ніхто не займається. Затримують лише тих, хто заснув на місці злочину, або ногу зламав, або потерпілий сам його затримав. Он у Києві є чотири злодії в законі. Кожен відповідає за якусь ділянку – квартирників, карманників, чи тих, хто в авто скло розбивають.

Останні дуже активізувалися.

– Ага. А ви спробуйте дати 200 доларів міліціонеру. Він на другий же день привезе все, що у вас вкрали. Мені знайомий розповідав, що в нього поцупили барсетку з важливими документами. Він подзвонив оперативнику, з яким я колись працював, і той наступного ж дня за тисячу доларів усе приніс. Мені так соромно було.

Мабуть, найгучніша справа останнього місяця побиття Тетяни Чорновол.

– Справа темна. Версія ДТП відпадає, бо є відео, що той Porsche за Танею стежив ще з Майдану. Якщо замовники, то який ідіот став би отак світити номерні знаки? Або ж хотіли її там убити, і думали, що вбили. Слідство досі не каже про мотив, але разом із тим – нічого не спростовує.

Впродовж усієї розмови Ярема чітко відповідає на запитання. Пильно дивиться в очі. Зрідка – жестикулює.

Ви завжди такий беземоційний і суворий?

– Не знаю, можу вас із дружиною познайомити. Запитаєте. У мене є емоції, я переживаю – просто не реагую. Ми сьогодні говорили про такі болючі теми, що сміятимемося потім, коли буде порядок у країні.

В кіно ходите, театри чи музеї?

– Ходжу, – відповідає після 5-секундної паузи. – Люблю з дружиною оперу послухати. На кіно не маю часу. Детективів терпіти не можу, в житті їх вистачає. Як маю вільну хвилину – бігаю крос, щоб серце тренувати. В машині завжди є сумка зі спортивним одягом.

Своїх трьох дітей суворо виховували?

– Не зовсім. Але вони не п'ють, не курять, займаються спортом. У нашій сім'ї всі – друзі. Навіть донька розповідає мені про своїх залицяльників, радиться, що сказати хлопцю, якщо він руки не туди кладе.

Які у вас доходи?

– Пенсія – 10 тисяч гривень. Плюс депутатська зарплата. Жити можна.

Відпочиваєте де?

— Люблю в Трускавці. За кордон їздити не подобається, хоча був у Туреччині, Єгипті. Але то не моє – лежати, як оселедець, на пляжі.

По закінченні розмови Віталій Ярема телефонує водію і просить відвезти його на вулицю Червоно­армійську, де має зустріч. Одягає чорну куртку, бере такого ж кольору портфель. Швидко спускається східцями з третього поверху. Водій у чорному Volkswagen Touareg вже чекає.

текст: Галина ОСТАПОВЕЦЬ, фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

" Бити можна лише по сідницях, руках, ногах. Але не в ключицю чи живіт."
Та чого мене он вдарили по животу, а потім казали, що це був не удар, а "гладження".. Але НЕ на Майдані, а декількома роками тому назад у нас на ринку Калинівському.. Так що б"ють вони, б"ють, добряче б"ють і у відділку теж знають куди четвером гупанити одного)) І ситуація зі співпарецею зі злочинцями теж добре відома..

Коментарі

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

" Бити можна лише по сідницях, руках, ногах. Але не в ключицю чи живіт."
Та чого мене он вдарили по животу, а потім казали, що це був не удар, а "гладження".. Але НЕ на Майдані, а декількома роками тому назад у нас на ринку Калинівському.. Так що б"ють вони, б"ють, добряче б"ють і у відділку теж знають куди четвером гупанити одного)) І ситуація зі співпарецею зі злочинцями теж добре відома..