Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія підтвердила, що хоче опосередковано купити Крим

Мінекономіки Росії запропонувало вітчизняним бізнесменам розглянути можливість участі в "перспективних інвестиційних проектах, що реалізовуються і плануються до реалізації на території Автономної республіки Крим".
 

Відповідне звернення міністерства на цьому тижні отримала Торгово-промислова палата (ТПП) РФ, розповіли два джерела, знайомі з ситуацією. За словами одного з них, список "проектів , за якими ведеться активний пошук якірних інвесторів" був складений торговим представництвом Росії в Україні. Їх орієнтовна вартість перевищує $ 5 млрд.

Співробітник російського торгового представництва в Україні розповів, що йому доручили скласти список інвестпроектів після 17 грудня. Тоді в Москві відбулося засідання російсько-української міждержавної комісії (під головуванням глав двох країн Володимира Путіна і Віктора Януковича), на якому, як заявив президент Росії, "обидві сторони проявили настрій на подальше розширення всебічних контактів, насамперед, звичайно, в економічній сфері".

Зокрема, було підписано угоду про організацію будівництва транспортного переходу через Керченську протоку, і досягнуті домовленості про знижку на газ для України.

Питання участі російських підприємців в інвестпроектах в Україні пророблялися ще в 2013 році в рамках російсько-українського ділового співробітництва. Але в останньому варіанті кримські проекти були виділені в окремий перелік. Мінекономіки РФ ніякими поясненнями, пов'язаними зі зміною політичної ситуації в Україні, свої пропозиції не доповнювало, стверджує співрозмовник.

Директор департаменту координації, розвитку та регулювання зовнішньоекономічної діяльності мінекономіки РФ Олександр Цибульський підтвердив початок роботи з пошуку російських інвесторів для проектів у Криму. За його словами, "це планова робота".

"Крим традиційно вважається привабливою територією для російських інвесторів, - пояснив чиновник. - Разом з тим було прийнято рішення про будівництво керченського транспортного переходу, що з'єднує Таманський півострів і Крим. Це рішення, на нашу думку, повинно надати додатковий імпульс для співпраці цих регіонів. Саме тому ми й активізували роботу з пошуку потенційних російських інвесторів в Україні, і в Крим зокрема".

Втім, додав Олександр Цибульський, "через що відбуваються в Україні подій, зниження рейтингу України міжнародними агентствами інвестиційна привабливість даного регіону значно знизилася".

Найбільш дорогі проекти у списку - інфраструктурні. Зокрема, це реконструкція автодороги Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч вартістю $ 1,4 млрд. і проекти, пов'язані з морськими портами в Євпаторії, Феодосії, Керчі та Ялті на загальну суму майже $ 1,8 млрд. У списку є також інвестпроекти з будівництва рекреаційних і туристичних об'єктів, у галузі сільського господарства та пов'язані з аеропортами Керчі та Севастополя. У суму від $ 1,2 млрд. оцінена потреба інвестицій в будівництво самого транспортного переходу через Керченську протоку.

Але, хоча в мінекономіки РФ пов'язують свій запит в ТПП саме зі стартом цього проекту, для нього ще навіть не почали розробляти техніко-економічне обгрунтування (ТЕО). Воно має бути готове до кінця 2014 року, говорив наприкінці січня заступник міністра транспорту Росії Олег Білозеров.

Як інформує ЛІГАБізнесІнформ, за останніми даними, вартість всього проекту може скласти $ 1,5-3 млрд. залежно у тому числі від варіанту переходу - це може бути автомобільний міст, автомобільно-залізничний міст або тунель. Вартість підготовки самого ТЕО складає близько $ 20 млн., цим займеться спеціальна дочірня структура російської держкорпорації Автодор, яка повинна бути створена до кінця березня.
 


В тему:

Перший раунд переговорів щодо захоплення будівель у Криму завершився нічим

Будівлю кримського парламенту й уряду захопили невідомі

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи