Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Люстрація: чеський закон + "фільтр" Майдану

Громадський активіст Борис Чикулай уже провів умовну люстрацію в Україні. 5 років тому він переклав і умовно застосував чеський закон про люстрацію щодо майже тисячі українських високопосадовців. Відповідно до чеського закону, екс-працівникам КДБ та випускникам радянських вузів КДБ забороняється обіймати керівні посади у держслужбі, в армії, балотуватися до виборчих органів усіх рівнів.

14022708r.gif

Борис Чикулай: «Починати люстрацію ніколи не пізно». Фото: Україна молода

Отже, за результатами його досліджень, державні посади не змогли б обіймати Володимир Сівкович та Олександр Попов, які працювали у КДБ, Дмитро Табачник, який працював у структурах, підпорядкованих КДБ. Не зміг би бути у владі Олександр Турчинов, який був секретарем райкому комсомолу та завідувачем відділу агітації та пропаганди Дніпропетровського обкому комсомолу. Також, не міг би працювати на держпосадах Валентин Наливайченко, який, як стверджує Чикулай, закінчив Інститут розвідки КДБ імені Андропова.

Після розгону мирних демонстрантів 30 листопада 2013 року, Борис Чикулай доповнив український переклад чеського закону новими "фільтрами". Власне, він пропонує свій проект закону про люстрацію.

Обіймати найвищі посади у владі не можуть керівники Партії регіонів, починаючи від районних організацій, а також ті, хто брав участь у діяльності підрозділів Беркут, Ягуар, Альфа (ЦСО А), Булат, Тінь, Сокіл, Омега, Барс, ДАІ, МВС та інших і координував їхні дії проти громадян у 2013/2014 роках.

Заборона обіймати найвищі посади стосується й тих, хто брав участь у диверсійних групах "тітушки" та координував їхні дії проти громадян у 2013/2014 роках. Поки важко сказати, на якій доказовій базі міг би грунтуватись останній "фільтр". Загалом, автор пропонує, що відбирати людей в органи держвлади мають відділи кадрів, які вивчатимуть біографії людей. Мова йде про кандидатів до ЦВК, в депутати та Президенти.

У 2010 році до Києва привозили виставку документів "Штазі" (аналог КДБ у соціалістичній Німеччині). Тоді один з організаторів, працівник федеральної уповноваженої служби Держбезпеки НДР Бенедикт Праксенталер, розповів про досвід Німеччини: "Вони прийняли це (закон про люстрацію) 20 років тому і вони думали, що 20 років досить. Політики вважають тепер, із досвіду, що цього не досить". В об'єднаній Німеччині був пункт, відповідно до якого, держслужбовці і судді, які працювали в НДР мали повторно подати заяву на прийом їх на роботу.

Як же ставляться колишні опозиційні фракції, а нині уже провладні до люстрації?

Партія "Удар" ще перед виборами у парламент говорила про люстрацію. Випустили ролик. Люстрацією вони називали: вигнати злодіїв з влади, заборонити корупціонерам займати посади в майбутньому, створити антикорупційне агентство. Разом з громадськістю вони збиралися знайти факти корупції і просили заповнювати анкети. На одному із сайтів, на якому вони раніше закликали заповнювати анкети, зараз з'являються японські ієрогліфи http://www.stophabar.org

"Удар" обіцяв оприлюднити всі офшорні рахунки олігархів і членів їхніх сімей. Ось їхній ролик:

Здається, час настав. Оскільки ударівець Валентин Наливайченко очолив СБУ, можна лише чекати, коли він втілить обіцянки своєї партії та все оприлюднить. Очевидно, ударівці під люстрацією розуміють боротьбу з корупцією, а не створення умов, за яких неможливо прийти в органи держапарату, судової системи високопосадовцям, які скомпроментували себе в минулому. Водночас, для боротьби з корупцією, окрім люстрації, потрібен реформований незалежний суд та спеціальний антикорупційний орган.

13 депутатів від "Свободи" зареєстрували проект постанови "Про проведення люстрації в Україні". У постанові пропонується здійснити люстрацію посадових і службових осіб, ухваливши закон впродовж 2 місяців. 10 років тому "Свобода" уже ініціювала закон про люстрацію. Тим законом пропонувалося, зокрема, створення спеціального люстраційного органу, до якого подають декларації ті, хто хоче обійняти державну посаду. Обмежити право бути у владі пропонувалося для агентів КДБ та тих, хто був на керівних посадах в Компартії.

Щодо "Батьківщини", то тут готові люстрацію проводити лише для підбору кадрів до судової системи та правоохоронних органів. Про це раніше говорив Арсеній Яценюк. Як саме це хочуть зробити – подробиць немає.

Керівник фракції партії регіонів Олександр Єфремов проти проведення політичної люстрації в країні, але готовий дивитися проекти законів щодо люстрації професійної.

Без сумніву, люстрація за зразком Східноєвропейских країн могла б унеможливити повернення до тоталітарної чи автократичної системи і, можливо, навіть до нових розстрілів мирних демонстрантів. А у владі могли б з'явитись, нарешті, зовсім нові обличчя. Водночас, унеможливити варто і випадки, коли до влади будуть не допущені люди, які не пройшли люстрацію без достатньої доказової бази чи розслідувань.

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи