Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Агресія Росії проти України розвіяла міфи – експерти

Спецтема:

Київ – Військова експансія Росії у Криму, відмова Кремля вести переговори з новою владою у Києві, спотворення інформації про перебіг подій в Україні у російських ЗМІ, наміри Москви приєднати частини України до Росії (насамперед Крим) – все це змушує експертів визнати, що Росія розпочала агресію проти України. Фахівці зазначають, що для багатьох українців це стало «холодним душем», а наслідком стане прощання з міфами про Росію як про братню країну.

Що б там не переповідали російські ЗМІ, в Україні немає жодного регіону, жодної соціальної групи, де би більшість воліла об’єднання з Росією. Як повідомила директорка Фонду «Демократичні ініціативи імені Кучеріва» Ірина Бекешкіна, про це свідчать соціологічні опитування, здійснене експертами фонду у лютому цього року.
 
Так, навіть у Криму, де відсоток прихильників інтеграції з Росією зріс останнім часом, він однаково становить 41 відсоток, тобто менше половини. Що ж до Донецької області, яку соціолог назвала другою критичною точкою, то там, за її словами, прибічників об’єднання з Росією 33 відсотки.
 
Водночас, політологи і соціологи зазначають, що чим довше російські війська перебувають у Криму, чим частіше з боку Кремля лунають пропозиції інтегрувати області на півдні і сході України до Росії, – тим більшає українців, які заявляють про незгоду з політикою президента Росії Володимира Путіна і виступають проти цієї політики. Пікети біля посольства Росії у Києві, генеральних консульств Російської Федерації у різних містах України і поза її межами – лише видима частина цього «айсбергу» спротиву українців проти російської військової та політичної експансії. Так вважає політолог, виходець з Севастополя Ігор Лосєв.
 
Водночас, у розмові з Радіо Свобода він зазначив, що українці розділяють російський політикум і російський народ і не висловлюють ворожості щодо пересічних росіян. Але говорити про подолання ментальної, певної психологічної залежності українців від Росії поки що зарано, вважає Лосєв.

«Ці міфи навіювались не один рік, а багато століть. І набагато легше буде досягти енергетичної, політичної чи й економічної незалежності України, ніж ментальної. Тому що це все міфи про якісь особливі, дружні стосунки – власне, ми зараз побачили ці «дружні» стосунки на вулицях кримських міст в особі російських військових. Зараз російські війська знищили віру українців у якийсь там братський російський народ», – додав Лосєв. 

Українці долають міфи про Росію – експерти
 
Публіцист, філософ Сергій Грабовський переконаний, що нинішня криза у російсько-українських відносинах дозволить українцям позбутись міфів про російське братерство. І не тільки – мова іде про прощання багатьох українців з міфами і парадигмами часів Радянського Союзу, стверджує Грабовський. 

«У ці дні Україна, принаймні, більшість її громадян, прощається з імперською Росією і Совєтським Союзом з його совком. З іншого боку, те, що ми зараз бачимо – слабку, але цілком реальну іншу Росію. Це Росія Герцена і Сахарова, яка, дасть Бог, все-таки переможе імперську ще за нашого життя. І така Росія буде нормальним, партнерським сусідом України», – зазначив Сергій Грабовський Радіо Свобода. 

Письменниця, перекладачка Наталка Позняк-Хоменко зауважила, що у ці дні помітне єднання російських та українських митців. які спільно намагаються долати інформаційну й ідеологічну брехню, що їх тиражує Москва на адресу оновленої України.

«З боку Росії на адресу України з’явилось дуже багато інсинуацій, і дуже прикро, що такий письменник, як Сергій Лукьяненко, автор серії романів про нічний дозор, виступив з різкою критикою Майдану. Мабуть, він теж став жертвою цієї інформаційної провокації. Натомість, багато представників російської інтелігенції і культури, мислячих людей, навпаки, підтримали Україну. Наприклад, рок-музиканти Юрій Шевчук, Борис Гребенщиков і Андрій Макаревич. Дуже багато мислячих людей розповідають правду. Мені здається, що нинішня ситуація об’єднала російський й український народи», – пояснила письменниця Радіо Свобода. 

Політолог Юрій Романенко, у свою чергу, зазначає, що процеси, які відбуваються усередині Росії, свідчать: Кремль вдався до тактики «розподіляй і владарюй», відомої з часів Сталіна, але не врахував того факту, що більшість українців визначила для себе не євразійський, а європейський вектор розвитку. Запит на реальну інтеграцію озвучив Майдан, нова влада буде намагатись його впровадити.

«Те, що ми бачили останнім часом, це є реалізація страхів Росії. Вичерпались старі інструменти Росії в Україні, коли виявилось, що у нас тут немає жодної серйозної проросійської партії чи організації. Крім того, олігархи, що на них робила ставки Росія, в останні роки добре інтегрувались у світову систему. І втрати від відмови від євроінтеграції для них були значущими, ніж від співпраці з Росією», – заявив Романенко на дискусіях у Києві. 

Те, що відбувається нині в Україні – це не відхід її від Росії, це її прощання з радянською системою і навіяними тамтешніми міфами про Росію, зазначають українські експерти.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Те, що відбувається нині в Україні – це не відхід її від Росії, це її прощання з радянською системою і навіяними тамтешніми міфами про Росію, зазначають українські експерти.

Хай буде!

https://t.me/ETEPHET

Коментарі

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Те, що відбувається нині в Україні – це не відхід її від Росії, це її прощання з радянською системою і навіяними тамтешніми міфами про Росію, зазначають українські експерти.

Хай буде!

https://t.me/ETEPHET