Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Реакція світу на події в Криму

Швейцарія заморозила рахунки ще 9-ох українців, Британія і Франція радять розпочинати аналогічні процеси щодо росіян, Польща пропонує Кремлеві за 10 днів забрати війська з Криму, держсекретар США відмовився зустрічатися з Володимиром Путіним. Водночас лідер Кремля запросив на візаві Мустафу Джемільова.

Швейцарія заморозила рахунки ще 9-ох українців - з оточення екс-президента. Раніше, нагадаю, уряд країни вніс до чорного списку родичів і найближчих соратників колишнього керівника держави. Нині перелік поповнили новими прізвищами. З-поміж них - екс-посадовці та члени їхніх сімей, сини Віктора Януковича, Миколи Азарова та Віктора Пшонки.

Євросоюз опублікував реєстр наприкінці лютого. Санкціями заблокували всі економічні ресурси, рухоме й нерухоме майно за кордоном. Відучора розпорядження департаменту закордонних справ Швейцарії, яке діятиме до лютого 2017-го року, набуло сили.

Вчинити з російськими посадовцями так само й заморозити активи можновладців, причетних до військового вторгнення на кримський півострів, пропонує керівник зовнішньополітичного відомства Франції Лоран Фабіус. Зі слів дипломата, Європа запланувала три етапи застосування санкцій. Скасування віз та економічні важелі впливу передбачені на першому з них. Далі все залежатиме від поступок Москви в питанні автономії та референдуму. 

Лоран Фабіус, керівник МЗС Франції:

- Ми надіслали їм пропозицію щодо деескалації конфлікту. Відповіді поки немає. Якщо вони згодяться на наші умови - розпочнеться довгоочікуваний діалог. Передусім, Лаврова й Керрі. Якщо ні - вчинимо з фінансовими рахунками росіян у Європі так, як з українськими.

Щонайменше 18-м посадовцям федерації, причетним до воєнного вторгнення в Україну, заборонять в'їзд до ЄС. З таким зверненням виступив у британському парламенті Девід Кемерон. З трибуни палати громад від назвав проведення референдуму на півострові  - в умовах окупації й за такий короткий термін - фарсом. Москві ж, зі слів прем'єра, ані Європа, ані США - це підтверджують телефонні перемови з Анґелою Меркель і Бараком Обамою - не дозволять розтоптати Україну такими методами. 

Девід Кемерон, прем'єр-міністр Великої Британії:

- Майбутнє Британії теж залежить від процесів, що нині відбуваються. Продовж останніх сімдесяти років ми зберігали мир у реґіоні. Історія доводить - якщо заплющувати очі на певні процеси, за це згодом доводиться дорого платити.

Польща ж пропонує дати Кремлеві 10 днів на врегулювання конфлікту на кримському півострові. Керівник зовнішньополітичного відомства країни під час зустрічі з британським колегою Вільямом Гейґом зазначив - нині на карту поставлена єдність всього північноатлантичного альянсу.

Радослав Сікорський, керівник МЗС Польщі:

- Вкотре наголошую - Росія мусить зробити все для деескалації! Коли ж сили федерації й далі просуватимуться територією України, приміром, рушать у наступ з боку Молдови, ми застосуємо жорсткі санкції! Тоді Москві не вдасться уникнути покарання за безчинство!

Аналогічні радикальні вимоги від імені ЄС - тиждень на роздуми - висунула Росії Німеччина. Франк-Вальтер Штайнмаєр на прес-конференції в Талліні зазначив - хоч конфронтація з Кремлем і небажана, проте Євросоюз має гідно відповісти загарбниці, раптом вона не припинить агресії в Україні.

Франк-Вальтер Штайнмаєр, керівник МЗС Німеччини:

- Якщо до кінця тижня Москва не змінить своєї позиції і не відступить, вже з понеділка ми вживемо нових заходів з протидії.

***
ОБСЄ готова сприяти переговорам між протиборчими сторонами на півострові. Попри те, що групу експертів вже тричі не пропускали на територію Криму, Україна закликала місіонерів бути в автономії до 16 березня, на котре запланований референдум. Пристали на пропозицію вже 17 держав: Бельгія, Велика Британія, Угорщина, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Литва, Нідерланди, Норвегія, Словаччина, США, Туреччина, Фінляндія, Швеція та Естонія. В ОБСЄ очікують - перелік поповнюватиметься.

У Кремлі ж готуються до перемов з Мустафою Джемільовим. Володимир Путін запросив екс-лідера Меджлісу до Кремля. Проте, чи поїде керманич кримських татар на зустріч, і коли саме вона має відбутися - невідомо.

Ірина Борсук

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи